Pe 1 decembrie 1948 un bărbat a fost găsit mort pe o plajă din Australia. Lângă el se afla o valiză cu câteva haine. Acestea au fost toate datele pe care poliţia le avea la începutul cazului. Ce au descoperit poliţiştii după aceea, a rămas un mister până în ziua de astăzi.
Hainele nu aveau niciun fel de etichetă şi a fost aproape imposibil ca provenienţa lor să fie localizată, ca zonă pe glob. În plus, după autopsie s-a stabilit că bărbatul a murit cel mai probabil din cauza otrăvirii cu o substanţă necunoscută.
Bărbatul nu apărea în niciun fel de registru de nicăieri din lume ca dispărut şi, deşi geaca de pe el părea să provină din Statele Unite, dinţii lui nu se potrveau cu niciun registru din acea ţară.
Geaca avea un buzunar secret în care poliţia a găsit un bileţel rupt dintr-o carte pe care scria „Taman Shud”. Ulterior, aceste cuvinte au fost atribuite unui volum rar şi scump de poezii ale poetului persan Omar Khayyam şi înseamnă „s-a terminat”.
Cartea din care a fost ruptă hârtia a fost găsită într-un final şi pe spatele ei era scris un cod ciudat:
W RGOABABD M LIAOL WTBIMPANETP MLIABO AIAQC ITTMTSAMSTGAB
Aici, cazul poliţiei s-a încurcat de tot şi acum, 60 de ani mai târziu, încă nu se ştie nimic despre victimă, criminal sau descifrarea codului misterios.
Citeşte şi Şocant: Rezolvă crime la masa de pranz. Oare pe Elodia o pot găsi?
Teroristul Tylenol
Între septembrie şi octombrie 1982 cineva a reuşit să ucidă 7 oameni prin otrăvire. Metoda prin care ucigaşul a omorât toate victimele a stârnit o panică generală în zona oraşului american Chicago. Otrava era pusă într-un medicament foarte popular, destinat durerilor şi stărilor de răceală şi gripă: Tylenol.
În timpul anchetei, trei membri ai aceleiaşi familii au murit la distanţă foarte mică în timp, ceea ce i-a pus pe gânduri pe anchetatori. Toate trei victimele luaseră medicamentul pentru dureri de cap, dar au murit subit. Moartea lor i-a făcut pe criminalişti să cerceteze medicamentele din casă. Astfel, ei au descoperit că cineva schimbase substanţa analgezică din Tylenol cu cianură de potasiu.
Deşi au existat mai mulţi suspecţi, printre care un avocat care a cerut despăgubiri companiei producătoare, autorităţile nu au găsit niciodată un vinovat pentru otrăviri. Peste 31 de milioane de sticle de Tylenol au fost retrase de pe piaţă în urma scandalului mediatic.
Sursa foto: Shutterstock