Sfântul Ștefan. Tradiții și obiceiuri în ziua de 27 decembrie

.

Sfântul Ștefan, prăznuit în cea de a treia zi după Nașterea Domnului, este cel dintâi apostol care a propovăduit Învierea Domnului și cel dintâi martir creștin. Sfântul Ștefan este cunoscut în popor drept ocrotitorul tuturor celor bolnavi și suferinzi.

Sfântul Ștefan este sărbătorit pe data de 27 decembrie de către toți creștinii și este unul dintre apostolii la care ne rugăm cel mai des pentru sănătate și pentru liniște sufletească. Orânduiala veche spune că, în dimineața zilei de Sfântul Ștefan, trebuie să te rogi la icoana lui pentru sănătatea tuturor, deoarece el este cel care alină suferința celor bolnavi și neputincioși.

Ce rol a avut Sfântul Ștefan între apostolii lui Iisus

Tânărul Ștefan l-a urmat pe Iisus printre primii și era unul dintre cei mai buni învățăcei ai Săi, înțelegând și urmând sfaturile și învățăturile Sale. Ștefan a devenit în scurt timp unul dintre apostolii apropiați ai Mântuitorului și a fost numit, în templul de la Ierusalim, arhidiacon, adică mai marele peste diaconi.

În această postură, tânărul Ștefan a început să predice și să îi învețe pe tinerii evrei care îl ascultau cuvintele lui Iisus. Apostolul Ștefan a început să vorbească tot mai des despre minunile înfătpuite de Hristos, despre predicile și sfaturile sale, despre pildele pe care le folosea acesta pentru a le arăta oamenilor calea dreaptă către credință.

Cuvintele Apostolului Ștefan și predicile lui pline de compasiune, dragoste și credință îi convingeau pe mulți evrei să se îndrepte către noua religie propovăduită de Iisus. Apostolul Ștefan era ascultat cu atât mai mult cu cât, spune tradiția bisericească, el era înzestrat cu harul de a face minuni și de a vindeca pe cei suferinzi.

Sfântul Ștefan, primul martir creștin

Sfântul Ștefan. Tradiții și obiceiuri în ziua de 27 decembrie

martiriul Sfântului Ștefan omorât cu pietre

Autoritățile din Ierusalim din acele vremuri când orașul se afla sub stăpânirea romanilor nu vedeau cu ochi buni succesul de care se bucura Sf. Ștefan. Fariseii l-au judecat și l-au condamnat la moarte prin lapidare, acuzându-l că răstălmăcește cuvintele lui Moise și vechile legi.

Găsit vinovat de blasfemie, Apostolul Ștefan a fost scos în afara cetății și toți cei care se opuneau credinței sale, au aruncat cu pietre și l-au ucis cu pietre. Tânărul apostol a avut curajul să își mărturisească iubirea pentru Mesia până în ultima clipă și și-a dat duhul cerând iertare lui Dumnezeu pentru călăii săi.

Locul unde a fost îngropat Sfântul Ștefan a fost descoperit în anul 415 în urma unei viziuni pe care a avut un preot creștin din Ierusalim. Se spune că pe piatra lui de mormânt ar fi fost săpat cuvântul ”cunună” în ebraică. Din anul 560, moaștele sale au fost aduse în cripta bisericii ”San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Ce tradiții și obiceiuri se păstrează în ziua Sf. Ștefan

Tradiția spune că este bine să dăruiești icoana Sf. Ștefan fie de Crăciun, fie în ziua în care acest apostol este sărbătorit, adică pe 27 decembrie. Icoana sfântului ocrotește familia, îi ocrotește pe cei suferinzi și aduce alinare celor care au pierdut pe cineva drag în condiții dramatice.

Conform credințelor vechi, Sfântul Ștefan este ocrotitorul celor bolnavi și celor care sunt chemați la judecată fără vină. Tot în ziua Sf. Ștefan sunt pomeniți cei care și-au pierdut viața în accidente, în mare suferință sau în condiții dramatice.

În ziua de Sfântul Ștefan trebuie aprinsă candela din casă sau candela de la icoana lui. De asemenea, este bine să dăruiești o candelă aprinsă și busuioc sfințit când vii de la biserică unei persoane care nu a putut să meargă la slujbă.

Candela aprinsă la icoana Sf. Ștefan ne ajută în rugăciunile noastre pentru sănătatea și prosperitatea familiei. Lumina ei aduce sporul casei. Și, în semn de iubire și apreciere, rudele care sunt certate trebuie să se împace de Sf Ștefan și să nu mai țină niciodată ranchiună.

Pâinile Sf Ștefan și amintirea martiriului său

În unele zone rurale tradiționale din Muntenia, gospodinele pregătesc niște pâinici mici și rotunde, dintr-un aluat dulce ca de cozonac. Le coc și apoi le însiropează și le ung cu miere, să fie dulci și înmiresmate.

Pâinicile acestea amintesc de pietrele cu care a fost omorât Sfântul Ștefan, dar ele se fac dulci și bune așa cum a fost sufletul lui și cum a fost credința lui întru Hristos. Pâinicile se împart adesea copiilor săraci sau tinerilor care merg la biserică.

Ce semnifică numele Sfântului Ștefan

Numele Ştefan vine de la termenul grecesc ”Stephanos” care înseamnă „coroană”, „ghirlandă” sau „cunună” cu care erau încununaţi învingătorii. Sfântul Ștefan, fiind primul martir și totodată un învingător întru credință, este numit adesea de preoți ”cel încununat de Dumnezeu”.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton