Anul acesta, Sfântul Gheorghe nu se mai sărbătorește pe data de 23 aprilie. Chiar dacă data nu se schimbă în calendar, slujba a fost mutată de Biserica Ortodoxă Română în altă zi.
Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai respectați sfinți ai creștinismului și în cinstea lui, aproximativ un milion de români îi poartă numele. Anul acesta, cei care erau obișnuiți să își sărbătorească onomastica în data de 23 aprilie vor fi nevoiți să amâne petrecerile până după Paște.
Sfântul Gheorghe. Când va fi sărbătorit în 2019
Pentru că sărbătoarea cade în Săptămâna Patimilor, Biserica Ortodoxă Română a decis mutarea slujbei de Sfântul Gheorghe în a doua zi de Paște, pe data de 29 aprilie.
„Din rațiuni liturgice, atunci când sărbătoarea Sfântului Gheorghe se întâmplă să cadă în săptămâna Sfintelor Pătimiri, slujba acesteia se mută imediat după Înviere. Săptămâna Mare, a Sfintelor Pătimiri, este cea mai densă perioadă duhovnicească din an, o perioadă de post intens dedicată exclusiv pregătirii pentru Învierea Domnului. Nu este așadar vorba de o modificare a datei sărbătorii, ci doar de mutarea slujbei acesteia în contextul liturgic din acest an”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, conform hotnews.
De ce Sfântul Gheorghe este iubit de creștini
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut într-o familie creștină din Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se remarcă prin mânuirea armelor.
Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți creștini, acesta fiind considerat un martir, care a murit în chinuri grele pentru că nu s-a lepădat de credința sa. În ciuda decretului împotriva creștinilor emis de împărat în anul 303, Sfântul Gheorghe și-a mărturisit public credința în Hristos, astfel că a fost întemnițat și supus torturii. Loviturile cu sulița, trasul pe roată, băutura otrăvită, bătăile și celelalte torturi nu l-au făcut să își renege convingerile. A fost ucis prin decapitare pe data de 23 aprilie. Mormântul Sfântului Gheorghe este în localitatea Lida din Israel.
În iconografie, Sântul Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Imaginea simbolizează curajul de a lupta cu diavolul. Acesta a fost venerat de creștini, în special de cruciați. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe. Numeroase biserici poartă hramul Sfântului Gheorghe și este considerat ocrotitorul Armatei Române.