Ştii care este secretul unei petreceri cu final fericit?

.

Să ai, la sfârşitul petrecerii, un şofer treaz, care să te ducă în siguranţă acasă. Decât să conduci băut, e preferabil să ie un taxi, tramvaiul sau să chemi un prieten care nu s-a atins de alcool.
„Designater driver” e un concept apărut prin anii ’20, în ţările scandinave: dintr-un grup de 3-4 prieteni care ieşeau la un pahar, unul era desemnat să fie şoferul grupului la întoarcerea acasă, drept pentru care acesta nu bea niciun strop de alcool. Conceptul a fost îmbrăţişat cu bucurie în multe ţări, iar comportamenul de a conduce responsabil a fost încurajat chiar de către unii proprietari de baruri şi restaurante.
În Irlanda de exemplu, sunt multe pub-uri care oferă răcoritoare gratis şi nelimitat şoferului desemnat să-i ducă pe ceilalţi în siguranţă la casele lor. Iar dacă cel care a stat toată seara „pe uscat” se simte pedepsit, e un bun motiv ca prietenii să-i întoarcă serviciul săptămânile următoare, când toţi ceilalţi preiau, pe rând, rolul de şofer desemnat.

La noi, obiceiul se află în faza de „implementare”. Pentru a le reaminti conducătorilor auto să nu urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, Asociaţia „Berarii României”, în colaborare cu poliţiştii de la Direcţia Rutieră şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, continuă, pentru al patrulea an consecutiv, campania de conştientizare a şoferilor români cu privire la adoptarea unui comportament responsabil la volan, pentru a reduce accidentele care au drept cauză consumul de alcool. Astfel, şoferilor care au băut li se reaminteşte că pot apela la un prieten care nu a consumat alcool, că pot chema un taxi (sunt companii care-ţi trimit un şofer, care să te ducă acasă cu propria maşină!) în plusde sau pot folosi transportul în comun.

Campania este susţinută pro bono de binecunoscutul pilot de raliu Titi Aur, care preia, în cadrul vizualului campaniei, rolul de şofer desemnat, transmiţând conducătorilor auto români un mesaj de urmat: Cedează volanul când bei!

La nivelul întregii ţări, în primele nouă luni ale anului în curs s-au înregistrat 557 accidente grave de circulaţie având drept cauză incidentă consumul de băuturi alcoolice. Cu o pondere de 8,2% din totalul accidentelor grave de circulaţie produse în perioada amintită, aceste evenimete s-au soldat cu decesul a 72 de persoane şi rănirea gravă a 567. Pentru combaterea conducerii autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice, în primele nouă luni ale anului în curs, au fost aplicate 18.041 sancţiuni contravenţionale, context în care au fost reţinute tot atâtea permise de conducere.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton