Secretele lui Bachus: Despre vin, printre picături

.

Tămâioasa, streşinica şi tulburelu’ stau să vină.
Tămâioasa, streşinica şi tulburelu’ stau să vină. Să curgă în pahare, sticle sau carafe. Cum, cât şi la ce grade e altă poveste. Citeşte-o aici .

Temperatura ideală de servire

Înainte de orice, ai în vedere că temperatura obişnuită a unei camere de zi este de 20° – 25° C şi că o sticlă de vin, o dată scoasă din pivniţă sau din frigider, ia un grad în momentul în care este turnat în pahare şi încă unul în minutul următor. Vinul roşu, de masă, este ideal la 12° – 14°, vinul tânăr la 8° – 10°, iar vinurile licoroase la 6° – 8°.

Cât păstrezi o sticlă începută

Vinurile slabe pot fi păstrate până a doua zi, iar vinurile la butoi pot fi ţinute, o dată desfăcute, maxim trei zile. Atenţie la sticla care face săptămâna – preferabil este să fie folosită la prepararea diverselor sosuri.

Cum alegi paharul

Pentru a simţi pe îndelete gustul licorii, e important să alegi paharul potrivit. Un vin bun trebuie să încânte ochiul, să bucure simţul olfactiv şi să răsfaţe papilele gustative. Iată principalele caracteristici ale recipientului:
► material: cristal (suprafaţa netedă şi transparentă)
► gramajul: maxim 225 ml (se umple doar un sfert);
► cupa să fie uşor strânsă spre gură, pentru a nu se pierde buchetul vinului, iar marginea cât mai fină pentru a nu „îngreuna” contactul cu buzele;
► paharul trebuie să fie cu picior, pentru e evita încălzirea.

Dacă îl torni în carafă…

… asigură-te că e spălată, uscată bine, fără urmă de miros. Deşi pare un gest simplu, turnarea vinului în carafă trebuie să respecte câteva reguli:
► în timp ce verşi vinul, ţine carafa înclinată, astfel încât procedeul în sine să decurgă cât mai lin;
► mare atenţie la ultimele picături: există posibilitatea să se strecoare, o dată cu ele, şi drojdia de pe fundul sticlei;
► o dată carafa umplută, pune imediat un dop. În plus, vinurile foarte închise la culoare se pun în carafe cu câteva ore înainte de a fi servite, vinurile tinere chiar înainte de servire, iar vinurile vechi se toarnă direct în pahare (trecerea timpului le dă şi o anume fragilitate).

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton