În biografia lui Thomas Edison, cunoscut acum în întreaga lume datorită invențiilor sale, în special a becului, scrie că pe când era elev, Al, așa cum era strigat la școală savantul, nu era niciodată atent la clasă, iar pentru el școala și regulile ei reprezentau un supliciu.
Nu era nici pe departe preferatul profesorilor, ba chiar unul dintre ei l-ar fi numit ”bolnav mintal” și i-ar fi propus mamei sale, Nancy, Edison, într-o scrisoare, să îl retragă de la școală, pentru că fiul ei este prea slab ca să poată ține pasul cu ceilalți elevi.
Astfel, într-o zi, Thomas Alva Edison, pe care toți îl știau drept Al, vine acasă și îi întinde mamei sale o bucată de hârtie. Îi spune că este de la un profesor, că trebuie să o citească și că el a promis că nu o va deschide. Atunci Nancy despăturește epistola și cu lacrimi în ochi începe să spună cu voce tare: ”Fiul dumneavoastră este un geniu. Școala noastră este prea măruntă pentru el și nu are suficienți profesori care să-l învețe. Vă rog, ocupați-vă dumneavoastră de el”.
La scurt timp, Nancy, și ea fostă profesoară, l-a retras pe Edison de la școală și a preferat să-l educe acasă. Peste ani, Edison a devenit unul dintre cei mai luminați oameni ai epocii sale, invențiile sau au schimbat lumea, iar el a ajuns printre cei mai cunoscuți savanți.
La mulți ani după ce Nancy s-a stins din viață, în 1871, Edison a început să caute prin lucrurile din casa familiei sale și a descoperit o scrisoare, împăturită, într-un colț de sertar. Era bilețelul trimis de profesorul său, în care scria: ”Fiul dumneavoastră este bolnav mintal. Nu-i vom mai permite să intre în școala noastră”.
”Mama a fost cea care m-a format. Avea foarte multă încredere în mine, iar eu simţeam că nu trebuie sub niciun chip să o dezamăgesc”, dezvăluia Edison, la un moment dat, în una dintre scrisorile sale.
Această povestioară a făcut de-a lungul timpului înconjurul lumii și, în timp ce unii istorici îi contestă veridicitatea, tot atât de mulți o consideră autentică.
Primul job l-a avut la 12 ani
Pentru că în copilărie învăța acasă, la vârsta de 12 ani, Edison a început să câștige primii săi bani, angajându-se ca vânzător de ziare și de dulciuri în trenul care circula pe ruta Port Huron-Detroit.
A început să aibă mari probleme cu auzul la aceeași vârstă, ajungând aproape surd. Cu toate acestea, el a fost neobosit în demersul său de a descoperi lumea. A profitat de spațiul său de la ”serviciu” și, în vagonul de bagaje a înființat o minitipografie, în care printa The Grand Trunk Herald – primul ziar din istorie tipărit într-un tren.
La 22 de ani avea în buzunar 40.000 de dolari
Printre primele sale învenții s-a numărat un dispozitiv de printare a mesajelor venite prin telegraf. La vârsta de 22 de ani a primit o propunere din partea companiei ”The Gold and Stock Telegrahp Company”, care îi oferea suma de 40.000 de dolari, contra drepturilor de folosire. Cu acelști bani, Edison s-a putut dedica în totalitate cercetării și experiementelor sale. Mai târziu a inventat fonograful, o mașinărie care putea reproduce mecanic sunetele.
La inventarea becului a început să lucreze din 1878. Deși existau astfel de obiecte care aduceau lumina, acestea aveau diverse lipsuri: fie o autonomie prea mică, fie costuri exagerate pentru producerea lor, fie un consum uriaș. Savantul american a reușit să creeze un element care putea fi folosit de mase, fără costuri enorme, accesibil tuturor. Primul său bec a avut o durată de 13.5 ore, însă la scurt timp el și-a îmbunătățit invenția, iar noile sale creații aveau autonomie de 1.200 de ore.
Foto: Pixabay, Wikipedia/Commons
Ultima modificare mai 11, 2017 7:00 pm