Schița în ulei „Ridicarea Crucii”, atribuită lui Rembrandt. Mult timp a fost considerată o copie

.

O schiță în ulei ce timp de mai mulți ani a fost considerată ca fiind doar o copie, i-a fost, în cele din urmă, atribuită marelui pictor Rembrandt.

Experții de artă din Țările de Jos au anunțat, joi, că schița datează din jurul anului 1640 și multă vreme a fost considerată ca fiind o lucrare a unui discipol al artistului.

Schița este în prezent expusă la Muzeul Bredius din Haga, care a achiziționat-o în anul 1921. După mai multe cercetări realizate în colaborare cu specialiști de la Rijksmuseum din Amsterdam, s-a ajuns la concluzia că, de fapt, această operă de artă a fost realizată chiar de Rembrandt, notează Agerpres.

„Calitatea detaliilor este atât de bine făcută, încât sunt convinsă că este vorba despre o lucrare a lui Rembrandt”, a declarat specialista în restaurare Johanneke Verhave.

La rândul lui, Jeroen Giltaij, fost conservator-șef al picturilor vechi de la Muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam, spune că a analizat lucrarea în cele mai mici detalii și este convins că îi aparține celebrului pictor.

„Am privit această lucrare din nou și din nou. Tușele pensulei sunt strălucite”, a explicat el.

Lucrarea lui Rembrandt, considerată o copie

Lucrarea „Ridicarea Crucii” a fost achiziționată de Abraham Bredius, primul conservator al muzeului din Haga, în a nul 1921. Acesta era convins că găsise un Rembrandt veritabil. Însă, mai mulți experți în artă au afirmat de-alungul anilor că este vorba de o imitație grosieră și în niciun caz un Rembrandt. Iar asta din cauză că tușele de pensulă nu erau suficient de detaliate.

„În timp ce o priveam, mi-am spus că Bredius avea dreptate. Cred că este într-adevăr vorba despre un Rembrandt”, a precizat Jeroen Giltaij.

„Amintiți-vă că este vorba despre o schiță în ulei. Rembrandt este, în general, foarte precis și rafinat, însă aceasta este o lucrare foarte aproximativă. Motivul este că această schiță în ulei reprezintă o schiță pregătitoare pentru un alt tablou. El voia să arate compoziția, o idee aproximativă despre cum ar putea să arate taboul real”, a explicat expertul.

„Cercetările arată că schiţa conţine mai multe modificări aduse chiar de către artist în timp ce picta, ceea ce înseamnă că această compoziţie a lui era un proces creativ. Acest lucru înseamnă că artistul se răzgândea în timp ce lucra. În mod clar nu copia un alt tablou”, a completat și Johanneke Verhave.

Această lucrare seamănă cu o pictură pe care Rembrandt a realizat-o în anul 1633, ce a fost intitulată tot „Ridicarea Crucii”. Tabloul se află în prezent la Muzeul de Artă „Alte Pinakothek” din Munchen.

Sursă foto: Profimedia

Ultima modificare noiembrie 4, 2022 5:09 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale