Crăciunul bate la uşă şi Moşul a plecat deja cu sania trasă de reni să împartă cadouri. Cum vremea este destul de rece pe la noi şi bietul Moş Crăciun are cale lungă în această noapte, vă propunem câteva reţete de cocktailuri învăţate de la experţii Barmania, în funte cu Mihai Panfil. Iată cum să preparaţi 10 cocktailuri pentru Moş Crăciun.10. Christmas PunchAceastă băutură a apărut iniţial în India, iar la începutul secolului al XVII-lea, reţeta a fost preluată şi de Anglia. Numele acestui cocktail provine din limba Hindi - "panch", care înseamnă "cinci" şi vine de la numărul de ingrediente folosite iniţial pentru prepararea acestei băuturi - alcool, zahăr, lămâie, apă, ceai sau condimente.Ingrediente : 500 ml ţuică de prune250 ml afinata4 mere caramelizate la cuptor2 l ceai de fructe uscate2 buc. scorţişoară300 ml fresh lime250 ml sirop de zahăr100 gr mentă2 kg mere200 gr fructe de pădure uscate200 gr fructe de pădure9. EggnogBăutura Christmas Eggnog are o tradiţie de peste 400 de ani. Etimologia denumirii acestui cocktail este extrem de interesantă. Potrivit legendei, "nog" este o abreviere a cuvântului "noggin", care reprezintă o cană de dimensiuni reduse, folosită în taverne pentru servirea băuturilor.Ingrediente: 160 ml rom4 ouă40 gr zahăr vanilat120 ml lapte120 ml frişcă lichidă4 buc sticks scorţişoarăNucă rasă8. Santa ShotsShoturile sunt mai degrabă asociate cu petrecerile din cluburi sau zilele de naştere, dar această reţetă este numai bună pentru a încălzi spiritele la masa de Crăciun. Faptul că densitatea diferită a lichidelor le face să stea separat dă o notă simpatică unei băuturi destul de tari şi aromate. În plus, lichiorul de iaurt, de provenienţă asiatică adaugă o notă de mister, deoarece este mai puţin folosit pe la noi.Ingrediente: 10 ml Grenadine20 ml Liqueur de menta10 ml Liqueur de iaurt7. Mad Monk Milkshake"Călugărul nebun" este un cocktail dulce şi extrem de aromat, datorită lichiorului italian Frangelico. Acesta este un lichior de alune de pădure produs în Italia, la Canale, al cărui ambalaj se aseamănă cu ţinuta unui călugăr. Numele se pare că provine de la cel care a inventat reţeta, fratele Angelo, un călugăr dominican din secolul 15.Ingrediente: 60 ml Frangelico30 ml Baileys10 ml Kahlua30 ml frişcă lichidă30 ml lapte6. Orange Crusta CocktailUn cocktail într-o prezentare inedită. Se serveşte foarte rece, în coaja curăţată a unei jumătăţi de portocală.Ingrediente:50 ml vodka infuzată cu lămâie, lime, portocală10 ml sirop de vanilie10 ml sirop de passion fruit30 ml fresh de portocale25 ml fresh de lămâie10 ml Galliano20 ml apă mineralăCiteşte mai departe şi vezi alte 5 cocktailuri de Crăciun pe gustul Moşului, pe pagina următoare!5. Christmas Tea ToddyUn cocktail de Crăciun cu influenţe britanice, pe bază de vodka infuzată cu arome şi condimente asociate cu iarna (scorţişoară, vanilie şi anason). Se serveşte fierbinte, ceea ce face ca alcoolul să fie absorbit mai rapid, deci aveţi grijă la ameţeli aromate.Ingrediente:300 ml vodka infuzată cu scorţişoară, vanilie şi anason20 gr extract de ceai negru1 l lapte infuzat cu arţar/caramel4. Mary ChristmasO variantă românească a lui Bloody Mary, special creată de Mihai Panfil pentru acest Crăciun. Conţine un ingredient surpriză şi poate fi servită cu tulpini de celery (apio) sau şorici infuzat în vodka.Ingrediente: Vodka infuzată cu şoriciSuc de roşiiLămâieCondimenteSos Worcestershire şi/sau TabascoTulpini celery pentru décor3. Sherry ButterUn cocktail pe bază de vin care se serveşte în pahare cu picior înalt, alături de sortimente de brânză cu mucegai sau caşcaval maturat. Merge foarte bine şi la desert, deoarece este un cocktail foarte dulce.Ingrediente:80 ml vin roşu20 ml Cherry Brandy (vişinată, afinată, etc)20 ml piure fructe de pădure½ buc lămâie200 gr brânză de trei feluri2. Liquor MixesUn amestec aromat de lichioruri, rom şi cacao, numai bun pentru zilele friguroase din preajma Crăciunului. După o şedinţă de colindat sau după o bătaie zdravănă cu bulgări, nimic nu e mai potrivit decât un lichior dulce.Ingrediente:Liquor de ciocolatăLiquor de cafeaLiquor grecescRomPraf de cacaoSirop de zahărFum1. Jeleuri cu alcoolTot aparent inocente sunt şi aceste jeleuri dulci şi colorate, respectiv cu aromă de cafea şi ciocolată răzuită pe deasupra. Ingredientul surpriză este vodka, respectiv lichiorul de cafea. Nu vă lăsaţi păcăliţi de dulceaţa lor, sunt destul de puternic alcoolizaţi.Ingrediente:120 ml espresso100 ml KahluaArţar, vanilie, scorţişoară60 ml sirop zahăr brun200 gr ciocolată neagră rasăŞiJeleuri (ursuleţi de fructe)Vodka