Sănătate la ghiveci. Vezi ce plante de apartament îţi protejează sănătatea!

.

Unele plante medicinale cresc viguroase şi robuste în ghivece, la fel ca în grădină. Au nevoie doar de pământ fertil şi multă lumină, iar tu o să te bucuri tot anul de frunze proaspete pentru ceaiuri şi tincturi.

► ALOE VERA

Înrudită cu cactuşii, aloe vera creşte totuşi mult mai repede decât ei în ghivece. În mediul ei natural, atinge mărimea unui arbust, dar într-un vas de apartament, va rămâne la dimensiunile modeste ale unui plante decorative. Nu are pretenţii, dar are nevoie de multă lumină. Pune ghiveciul la fereastră sau în balcon, astfel încât să primească soare toată dimineaţa şi aer proaspăt. Ud-o frecvent, mai ales în zilele călduroase. Îngrăşăminte poţi adăuga de două ori pe an, în cantităţi mici. Ţine cont de faptul că sucul proaspăt din frunzele de aloe vindecă rănile, arsurile şi infecţiile de piele.

► ECHINACEEA

Margareta cu petale roz este una dintre cele mai frumoase plante medicinale. Originară din America de Nord, astăzi este cultivată peste tot în lume. Rezistentă la secetă, echinaceea va avea nevoie de apă o dată la trei zile, dar îţi va cere mult soare. Fertilizatori poţi adăuga doar o dată pe an, dar ai grijă să nu conţină azot. După ce înfloreşte, taie florile deasupra unui nod, să îi crească boboci noi.

► Levănţica

Cultivarea levănţicăi este uşoară, fiind o plantă fără prea mari pretenţii cu privire la fertilizatori. Este un arbust în miniatură, de culoare argintie, cu flori mov-violacee. Are nevoie de soare toată ziua şi de udări regulate, dar trebuie ferită de vânt. În primul an de viaţă, tulpinile sunt verzi şi moi, apoi devin lemnoase. Va creşte frumos în ghivece mari, aşezate în balcoanele deschise către soare. Dacă vrei să o înmulţeşti, taie butaşi din ramurile care nu au avut flori şi plantează-i într-un amestec de nisip şi turbă.

► MENTA

Cere unor prieteni care au mentă în curte câţiva stoloni şi plantează-i într-un ghiveci larg şi adânc. Pune pământ de flori, amestecat cu turbă şi nisip, şi oferă-i plantei un loc cât mai luminos, dar fără soare direct. Cea mai aromată varietate este menta piperita, cu flori mici şi mov. Frunzele mentolate sunt delicioase în limonadă, iar ceaiul este indicat pentru problemele gastrice. Atenţie: menta este o plantă anuală, aşa că anul viitor vei avea nevoie de stoloni noi, dacă planta pe care o cultivi anul acesta nu produce stoloni rezistenţi peste iarnă!

REGULI DE BAZĂ DE LA CUNOSCĂTORI

► ghivecele trebuie să fie adânci şi largi, deoarece plantele medicinale dezvoltă rădăcini lungi şi bogat ramificate; sunt indicate vasele din lut sau din plastic, cu găuri mari pentru scurgerea apei;
► pământul trebuie să fie alcalin, adică uşor sărat, compus din pământ de flori şi puţin nisip; este indicat pământul de ţelină, pe care îl găseşti în magazinele de specialitate;
► aproape toate plantele medicinale, mai puţin menta, au nevoie de şase ore pe zi de soare sau lumină directă, în special dimineaţa.

Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton