Un supermarket menit să lupte împotriva risipei alimentare a fost deschis de un om de afaceri din Australia. Aici se găsesc produse donate, bune pentru consum, dar care, în mod normal, ar fi ajuns la gunoi.
Clienții magazinului nu trebuie să plătească decât dacă vor și cât vor deoarece produsele de aici nu au prețuri.
Important este ca la sfârșitul zilei, rafturile să rămână goale.
„Ideea din spatele proiectului e să facem ceva cu impact în criza provocată de risipă alimentară”, a afirmat Astrid Ryan, coordonatoarea proiectului, pentru ABC News.
Foto: Facebook/ Food Without Borders: The Inconvenience Store
În bucătăriile sale se gătește cu legume și fructe ce riscau să ajungă la gunoi pentru că, de exemplu, aveau un aspect inestetic.
„Am vrut să le oferim oamenilor acces la fructe și legume. Sunt alimentele la care cei care au probleme cu banii sau care se află într-o situație dificilă nu au acces de obicei”, a explicat Ryan.
Proiectul are impact la nivel local, dar reprezintă doar o picătură în oceanul uriaşei risipe de alimente de la nivelul Australiei.
Potrivit specialistului în ecologie Karli Verghese, în Australia se aruncă anual alimente în valoare de 20 miliarde de dolari australieni.
Foto: Facebook/ Food Without Borders: The Inconvenience Store
Jumătate din această sumă reprezintă produse aruncate de consumatorii casnici.
Popularitatea supermarketului din Melbourne l-a determinat pe proprietar să înceapă demersurile pentru a deschide un al doilea astfel de magazin, la Sidney.