Căsătorită cu un marocan, Alina Aamoum trăieşte în ţara natală a soţului de peste cinci ani şi ne-a povestit câte ceva despre viaţa ei în acest colţ de lume, despre…
… obieciuri şi tradiţii.
Alina l-a cunoscut pe soţul ei, Abdel, în 1996, când ea era în primul an la facultate şi recunoaşte că i-a căzut cu tronc din prima clipă. Au devenit de nedespărţit, iar la un an s-au căsătorit. Tatăl ei a fost reticent la început în privinţa căsătoriei cu un marocan, crezând că Alina va ajunge sclavă în vreun harem.
„Vorbele astea erau rezultatul emisiunilor vizionate la televizor, reportaje de prost gust difuzate de TV5 care descriau Marocul ca o ţară mizerabilă, plină de beduini care trăiesc în grote.”
Însă cu timpul, familia Alinei a ajuns să-l cunoască şi să-l îndrăgească pe soţul ei, iar ea a aflat că Marocul este o ţară civilizată şi mult mai modernă decât România. A ajuns să o cunoască după ce afacerile din România au dat greş din cauza impozitelor mari, a angajaţilor slabi şi a autorităţilor care veneau periodic să-şi umple portbagajele.
Primul care s-a întors în Maroc a fost Abdel, iar la un an l-a urmat şi Alina. „Aerul era foarte prielnic, aşa că din prima lună am rămas însărcinată. Acum avem un băieţel care are 4 ani.” El va avea în curând şi un frăţior pentru că Alina este însărcinată a doua oară.
Şase luni de închisoare pentru adulter
Majoritatea marocancelor sunt la fel de moderne ca şi noi: lucrează, se îmbracă după ultimele trend-uri şi sunt independente. Există şi femei care se acoperă din cap până în picioare, lăsându-şi doar ochii descoperiţi, însă ele sunt rare.
„Cele mai respectate sunt cele care poartă batic în cap şi sunt cât de cât îmbrăcate respectabil. În concepţia acestor familii femeia trebuie să fie atrăgătoare acasă, pentru soţul ei, şi nu pe stradă. Şi într-adevăr aceste femei, acasă la ele, arată ca nişte dive, imposibil de recunoscut.”
„În ultimul timp s-au înmulţit femeile de afaceri şi cele care lucrează la patron. Vezi de multe ori pe stradă femei care conduc maşini mult mai performante decât bărbaţii”, spune Alina.
Familiile de astăzi sunt exact ca ale noastre. În trecut, marocanii aveau dreptul să-şi ia patru soţii cu condiţia să le trateze la fel pe toate. „Acum, cu noua lege din Codul Familiei, bărbatul este obligat să aibă acordul scris al primei soţii pentru a se căsători cu a doua.”
Există familii tradiţionaliste unde femeia îngrijeşte copiii, iar bărbatul lucrează, dar şi familii în care fiecare are locul lui de muncă. Nunţile sunt prilej de mare sărbătoare. „O ocazie pentru femei să îşi arate toate bijuteriile din aur şi ultima takseta – rochie foarte scumpă, viu colorată, brodată cu fir de aur câteodată, care se strânge la brâu cu o centură din aur masiv.”
Legile nescrise ale comunităţii interzic dovezile de afecţiune în public. „Nu exista nici un pupic pe stradă sau în faţa familiei. Totul în intimitate. Dacă poliţia descoperă un cuplu şi unul dintre ei este căsătorit, vor face puşcărie şase luni. Scapă de puşcărie doar dacă soţul sau soţia înşelată îi iartă.”
Marocanii ţin la obiceiurile lor
Unul dintre obiceiurile păstrate cu sfinţenie de marocani este masa în familie. Dimineaţa, toţi ai casei iau un mic dejun sănătos cu lapte, ceai, cornuri şi checuri făcute în casă.
Prânzul se ia tot în familie. „Programul de lucru de obicei este de opt ore pe zi fracţionat: 8.30 – 12.30, pauza de prânz, 14.30 – 18.30. Şi copiii au cam acelaşi program de cursuri.”
Alina ne atrage atenţia ca în Maroc se găteşte zi de zi, iar toată mâncarea e proaspătă, inclusiv peştele sau puiul pe care ţi-l alegi viu, iar în cinci minute îl primeşti gata de pus în cratiţă.
„Bucataria este foarte, foarte variată. Femeile gătesc în fiecare zi altă specialitate şi după o jumătate de an ar putea să mai repete ceva. Adevărul e că îi ajută şi climatul cu fel de fel de legume.”
Musafirii se servesc cu o specialitate din carne de berbecuţ cu ceapă şi stafide pregătită într-o farfurie de lut cu capac pusă pe plită sau pe jar, dar şi cu ceai, de obicei ceai verde la care se adaugă mentă sau pelin.
Musafirii nu se servesc cu alcool, însă acesta se poate găsi la magazine, până în ora opt seara. Marocanii se trezesc la ora 5 :00 în fiecare dimineaţă, pentru ca atunci sunt chemaţi la rugăciune de muezin, preotul musulman. Alina povesteşte că se fac cinci rugăciuni în fiecare zi şi înainte de o rugăciune trebuie să te speli după un anumit ritual.
Page: 1 2