Festivalul de la Cannes debutează mai timid în acest an, cu o doză mai mică de extravaganţă, o prezenţă discretă a celebrităţilor şi cu filme mai puţin impresionante.
Nici „ Robin Hood„ , filmul care a avut onoarea să deschidă cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de la Cannes, nu a surprins, în schimb a reunit prezenţe remarcabile pe covorul roşu.
Aşadar, Cate Blanchett, Russell Crowe, precum şi producătorul filmului Brian Grazer au fost permanent în vizorul presei. Actriţa Kristin Scott Thomas, fermecătoarea gazdă a ceremoniei din acest an, a urat „ bun-venit” , iar juriul a ieşit în faţă cu nume mari ca Tim Burton, Kate Beckinsale şi Benicio Del Toro.
Printre celebrităţile care au epatat pe Croazetă miercuri seară s-au numărat Helen Mirren, Salma Hayek, Jean – Claude Van Damme, Eva Longoria Parker, Aishwarya Rai, Sean Penn, Mick Jagger, Naomi Watts şi Woody Allen.
Michael Douglas, Diane Lane sau Carey Mulligan sunt aşteptati vineri pe Coasta de Azur.
Pentru prima oară în istoria Festivalului, ceremonia de deschidere a permis întregii lumi să vadă selecţiuni din toate filmele aflate în competiţie, precum şi pelicula de deschidere, gala fiind deschisă cu mesajul actriţei Kristin Scott Thomas.
„ Ca şi actorii, poveştile ţin veşnic. Timp de doisprezece zile, vom asista împreună la eternitatea cinematografului”, a spus gazda în faţa invitaţilor din Grand Theatre Lumiere.
Un altfel de Robin Hood
Cât despre cea mai nouă producţie a lui Russell Crowe şi Ridley Scott, prezentată în premieră la Cannes pe 12 mai, presa apreciază că filmul „ Robin Hood” este o adaptare nonconformistă a popularului personaj, care însă nu reuşit să stârnească prea multe aplauze, dar nici huidiueli.
Regizorii propun o versiune modernă a legendarului personaj din timpurile medievale, unde Robin nu mai este un haiduc arcaş. Cu o corpolenţă de gladiator, acesta devine erou de război, completând rândurile soldaţilor din armata Regelui Richard I.
Este o reinterpretare radicală a legendei care se transformă într-un film de război, cu desfăşurări impresionante de forţe, strategii de luptă şi scene de confruntare armată.
„ Am vrut să abordăm povestea dintr-o perspectivă foarte « arogantă»” , a declarat Russell Crowe în timpul conferinţei de presă de ieri. „ Orice credeaţi că ştiţi despre Robin Hood înainte să vedeţi acest lungmetraj este o prezumţie greşită”, a mai spus el.
… şi o altfel de istorie
Potrivit lui Crowe, filmul pune accentul pe acurateţea istorică a scenariului, totuşi eroul poporului britanic luptă împotriva lui Filip Augustus al Franţei (1180-1223) şi rupe Magna Carta în faţa baronilor, document care apare abia în 1215.
Nici primele cronici ale peliculei nu sunt incurajatoare. Publicaţia The Hollywood Reporter critică maliţios că „ regizorul Ridley Scott şi producătorii au fost atât de hotărâţi ca acesta să nu fie Robin Hood-ul taţilor noştri, încât trebuie să le fi dat scenariştilor Brian Hegeland, Ethan Reiff şi Cyrus Voris o listă cu incidente cunoscute şi elemente de legendă pe care să le ocolească” .
Deşi producătorii au crezut că o ecranizare diferită a poveştii legendarul Robin Hood este bine venită, filmul nu a avut un debut satisfăcător, poate tocmai din acest motiv.
Filmul, care se aşteaptă să fie un nou blockbuster, va rula începând de vineri şi în cinematografele româneşti.
Juriul va fi surprins, dar nu de filme americane
„ Suntem cu toţii susceptibili în a ne numi singuri judecători, dar misiunea noastră este să nu avem prejudecăţi” , a răspuns uneia dintre întrebări regizorul Tim Burton, preşedintele juriului din acest an. Acesta a mărturisit în schimb că este bucuros că nu sunt nominalizate prea multe producţii americane în competiţie.
„Mă bucur că nu prea sunt filme americane în competiţie. E o ocazie bună pentru noi toţi să vedem ce se întâmplă şi în restul lumii. Vrem să fim surprinşi, nu căutăm ceva anume”, a declarat la rândul său, într-o conferinţă de presă.
În România, ceremonia de deschidere şi filmul „Robin Hood” au putut fi vizionate ieri la The Light Cinema din Liberty Mall din Bucureşti.
Urmăreşte trailerul oficial al peliculei în galeria video.
Foto: NorthFoto