Simplă, sănătoasă şi delicioasă este reţeta de căpătâi a oricărui bucătar japonez. Recunoscută ca fiind cea mai sănătoasă între gastronomiile lumii, reputaţia bucătăriei japoneze...... nici nu este greu de dovedit. Japonia înregistrează cea mai scăzută rată a obezităţii şi a problemelor cardiovasculare, iar femeile asiatice par mereu tinere şi frumoase, iar unul dintre motivele longevităţii lor este regimul alimentar tradiţional armonios .Faimoasă pentru mâncărurile simple, dar deosebite şi minunat prezentate, bucătăria japoneză nu face abuz de condimente, astfel fiecare ingredient îşi păstrează aroma şi calităţile nutritive proprii.Un meniu tradiţional japonez trebuie să includă negreşit sushi, sashimi, tempura, miso supa, tofu marinat precum şi kobe beef, un preparat din carne de vită, care provine de la vacile Wagyu, crescute doar în Japonia.Înainte de a ajunge în farfurie, văcuţele sunt crescute după tradiţii stricte, păstrate de sute de ani. Sunt hrănite cu bere şi cereale iar carnea este foarte fragedă, şi, fireşte, scumpă; un kilogram ajunge să coste şi 600 de dolari. Şi pentru că bucătarii au dezvăluit puţin din secretele bucătăriei nipone, te poţi bucura de magia preparatelor delicioase, vizitând câteva restaurante cu specific în Bucureşti, pe care ţi le recomandăm.Restaurant ZenSushiPe Calea Şerban Vodă se află ZenSushi, un restaurant micuţ şi cochet.Localul este decorat simplu, în stil minimalist, iar spaţiul, deşi mic, este perfect valoritificat prin mobilierul practic şi modern din lemn, pe care stau aşezate meticulos tacâmurile, beţişoarele şi suporturile lor.ZenSushi propune o experienţă culinara desăvârşită, cu o multitudine de bunătăţi tradiţionale, de la supe cu paste japoneze şi preparate din carne de pui, porc sau vită şi până la specialităţi cu fructe de mare, şi, fireşte, renumitul sushi din orez.Dacă vrei o gustare caldă, din meniu poţi încerca supa cu paste japoneze din orez - tanuki udon - servită cu alge de mare, ciuperci, fâşii de ceapă verde şi floricele crocante din făină albă, la 20 de lei, sau beef udon, preparată cu feliuţe subţiri din carne de vită, pentru 25 de lei.În meniul principal s-au pregătit şi alte bunătăţi, cum ar fi salmon teriyaki - bucăţi de somon rumenite în sos teriyaky - servit cu salată de varză şi dressing paponez (29 lei), dar şi chicken yakisoba (29 lei) - cubuleţe din pui, cu paste şi ciuperci rumenite într-un delicios sos yakisoba - care este, la rândul ei, o delicatesă foarte apreciată.De asemenea, găseşti felurite salate, predominantă fiind cea din alge marine şi castraveţi, asezonată cu diverse ingrediente precum fructe de mare şi sosuri exotice (preţ: 10 - 16 lei).Şi, fireşte, nu uita de băutură tradiţională japoneză sake, vin făcut din orez.Sushi Ko din Centrul Vechi Unul dintre cele mai recent inaugurate restaurante cu specific este Sushi Ko, deschis anul trecut în iulie, exact în Centrul Vechi, pe strada Stavropoleos, numărul 8.Ceva mai scump decât ZenSushi, despre Sushi Ko se aud doar vorbe de laudă. Plasat convenabil, cu atmosferă intimă şi plăcută, localul este modern, decorat şic, cu meşe micuţe şi fotolii confortabile roşii, unde poţi merge şi în lipsa ocaziilor speciale.Iar în materie de preparate, meniul oferă un adevărat festin, din care nu lipseşte nimic, pentru orice gurmand asiatic.Teriaki (preparate din carne prakita), yakitori (frigărui), tempura (pane cu sos tempura) sau chirashi (peste cu orez), sushi (peste crud cu orez) şi sashimi (peste crud) sunt, prin definiţie, deliciul culinar din universul soarelui-răsare.Amatorii de peste pot găsi aici un întreg regn piscicol, aşa că, pe lângă preparatele clasice din somon sau ton, le poţi încerca şi pe cele cu peste alb, roşu sau galben, peste zburător, caracatiţa, anghilă, calamar, la preţuri între 25-35 porţia.După un aşa festin, cine se mai uită la bani? Totuşi, este bine de luat în calcul că supele costă între 15 şi 25 lei, o porţie de beef teriyaki - carne de vită cu orez la abur - costă 46 lei, peştele ajunge la 72 de lei pe o singură farfurie, iar pentru sushi plăteşti între 20 şi 52 lei, în funcţie de peşte. La Teriyaki mănânci rapid şi sănătos Mâncare japoneză poţi mânca şi la Teriyaki. Restaurantul este un fast-food, avantajul fiind că aici poţi mânca şi rapid şi sănătos.Mâncarea este preparată cu apă în loc de ulei, iar bucătarii pregătesc specialităţile chiar în faţa ta. Deşi mai mic decât concurentele sale, Teriyaki s-a pregătit cu un meniu cel puţin la fel de mulţumitor.Poţi comanda preparate din orez şi tăieţei, salate şi sushi, cu carne pui, vită, creveţi, tofu sau colţunaşi. Sosurile sunt la alegere: între sweet chilli, pan-asian uşor picant, orange zing şi famous Teriyaki Sauce şi le poţi încerca pe toate gratuit.Preţurile sunt mult mai accesibile decât în celelalte restaurante din Capitală. Supele costă în jur de 10-15 lei, meniurile vegetariene 10 lei, iar salatele 20 de lei.De asemenea, găseşti şi preparate vegetariene, care costă în jur de 10 lei, rulouri cu creveţi la 30 de lei, puiul cu ananas, 20 lei, iar pentru o porţie de orez cu pui şi creveţi, de exemplu, plăteşti 25 lei.Nu lipseşte specialitatea japoneză sushi, pe care o găseşti ambalată în cutiuţe de 6 bucăţele (30 lei). Tăieţeii intră în meniurile Pan-Asiatice şi în Yakisoba, unde cei cu creveţi ajung la 40 lei şi cei cu tofu la 17 lei.Restaurante Teriyaki se găsesc în mallurile Băneasa Shopping City şi Liberty Center.Restaurant Maiko Pentru amatorii de sushi sau alte specialităţi născute în bucătăria japoneză, Maiko poate fi o altă exeprienţă culinară niponă. Prin stilul şi decorul specifice, în local domneşte un ambient zen, care emană linişte şi echilibru, după principiile japoneze. Lacul de crapi, şemineul, grădina japoneză şi cascada sunt câteva elemente ce redau armonie locului.De asemenea, stilul inovativ al restaurantului se regăseşte şi în conceptul meniului, adaptat gusturilor europene. Astfel, meniul de la Maiko impresionează şi el prin preparate inedite.Găseşti sushi, tempura, peşte şi fructe de mare, specialităţi teppan şi o gamă de preparate exclusiviste precum cleşti de crab, carne Wagyu, homar canadian sau scoici St. Jaques.Iar pentru aşa bunătăţi, preţurile sunt fireşte mai "piperate". Salatele au preţuri cuprinse între 44 şi 96 de lei, supele 28-60 lei, peştele şi fructele de mare 65-210 lei, preparatele din carne 32-255 lei, legumele şi orezul 32-82 de lei, iar deserturile 35-95 lei.Restaurantul Maiko se află pe stradă Grigore Gafencu, la numărul 27, în Satul Francez.Yakimono, în hotel Marriott Un alt restaurant de top din Capitală, elegant şi mai scump, este şi Yakimono din incinta hotelului Marriott.Atmosfera este rafinată, cu mobilier minimalist, sobru, din lemn masiv, cu decoruri cu elemente din simbolistica japoneză.În meniul de la Yakimono, pe lângă preparatele tradiţionale japoneze, vei găsi şi unele thailandeze. Aici poţi asista la un adevărat show al culorilor şi aromelor exotice, pe care bucătarii prepară specialităţile chiar în faţa ta.Vedetele meniului sunt preparatele din peşte, în diverse combinaţii cu orez. Dacă tot mergi la Yakimono, trebuie să încerci şi specialitatea casei, codul negru marinat în sos miso. Preţurile din acest restaurant sunt de cinci stele, asemănătoare cu cele de la Maiko.Restaurantul Yakimono se află pe Calea 13 Septembrie, la numărul 90, în incinta hotelului Marriot.Benihana şi Howard Johnson Cel mai select restaurant japonez este însă Benihana, amplasat la primul etaj al hotelului Howard Johnson Grand Plaza, unde ţinuta este obligatorie.Aici vei găsi o mâncare preparată într-un mod inedit. Metodele de preparare Benihana nu pastreazaa nimic din bucătăria tradiţională. Bucătarii prepară toate felurile de mâncare pe aceeaşi masă, în jurul căreia pot stă până la opt persoane.Cum restaurantul este unul de lux, preţurile sunt, aşadar, pe măsură.Alte restaurante unde poţi mânca cu beţişoare sunt Kyoto (Calea Dorobanţi, nr. 79), iar dacă nu vrei să mergi în oraş, poţi comanda şi online de la Sushi Mania.Foto: Shutterstock