Apreciată ca fiind una dintre cele trei mari culturi gastronomice din lume, după bucătăria franceză şi cea chineză, bucătăria turcească este, fără doar şi poate, un ospăţ pe cinste
pentru orice gurmand. Deloc sofisticată, mâncarea turcească este preparată în combinaţii simple, astfel că reţetele bucătarilor turci au devenit în timp „ ingrediente” de referinţă pentru celelalte bucătarii internaţionale şi un „ promotor” al celei orienatale.
Dacă ai crezut că ai testat totul în materie de specialităţi orientale, o escapadă într-un restaurant autentic turcesc îţi va deschide noi perspective asupra gustului.
Pentru a aprecia cum se cuvine baklavaua, doner kebab-ul sau hunkar begendi atunci trebuie să ajungi în unul dintre restaurantele turceşti, în pieţele din Ankara sau plajele din Istanbul, dar şi în cele din Capitala noastră ofertantă.
Situat în inima Bucureştiului, restaurantul Ali Baba aproape că te va convinge că ai ajuns în una dintre cele 1001 poveşti ale Seherezadei.
Localul emană un aer oriental autentic, prin toate ornamentele şi lămpile colorate pe care proprietarii le-au aşezat în fiecare colţ al restaurantului.
Restaurantul Ali Baba
Pereţii au picturi cu Ali Baba, în interioare găseşti divane colorate, iar ca să fie tot tabloul complet în surdină răsună ritmurile misterioase ale muzicii orientale.
Dar pentru că ai venit să mănânci, îţi recomandăm câteva specilităţi pe care trebuie să le încerci. Din cele câteva zeci de specialităţi pe care ţi le oferă meniul, poţi gusta mai întâi, aşa cum recomandă şi bucătarii turci, tradiţionalul humus, preparat din susan, năut şi usturoi (8 lei), sau vinetele umplute cu orez sau carne, makdus, 10 ron.
Tot la aperitiv, cei care preferă preparatele din carne, murjardara, muhamara sau sacuske (8-10 lei) pot fi o alegere potrivită. Sau poţi încerca un kebe naie – o specialitate din carne crudă, preparată de maestrul bucătar Khaled Kalfat, sau pide sujuc pentru 18 lei.
Dintre gustările calde poţi opta şi pentru preparate din pui, ras asfur de pui sau sarhat de pui (15 lei), cu salate tradiţionale, precum tabule şi fatush (8 lei).
Iar dacă te gândeşti că pentru toate aceste plăceri culinare vei plăti cât pentru un sejur pe malurile mediteraneene, te vei întoarce liniştită şi altă dată, pentru că restaurantul practică preţuri accesibile. O masă copiosa pentru două persoane te costă aici în jur de 100 lei.
Restaurantul Divan
Mai select decât primul, Divan este un melanj între tradiţional şi modern, aşa cum îl prezintă proprietarii, atât restaurant, cafenea cât şi un lounge concept pentru cei care vor să se refugieze pentru puţin timp din învălmăşeala urbană.
Restaurantul este decorat cu bun- gust, simplu şi rafinat, cu elemente din lemn, mese micuţe şi lampadare care luminează obscur încăperea.
Aici, mâncarea turcească capătă o nouă dimensiune pentru vestitul bucătar Salih Kilic, care spune că visează până şi noaptea că găteşte.
Cu o aşa pasiune, sigur bucatele tradiţionale turceşti pe care le vei gusta aici vor fi fără cusur, întocmai ca proverbul lor despre ospitalitatea specifică turcească.
Dacă nu ai vreo sensibilitate la preparatele condimentate, o porţie de zacuscă iute este garanţia unei mese delicioase turceşti, însă, în locul ei poţi opta pentru roşiile tocate tradiţional, cu ardei, ceapă, pătrunjel şi condimente, la fel de gustoase.
Karniyarik (19 lei) – vinetele umplute cu legume şi carne, sunt de asemenea, o bunătate, şi la fel şi cele coapte cu iaurt, usturoi, tahin şi ulei de măsline – patchan salatas (10 lei).
Lahmacun-ul, un fel de pizza turcească, sau pidele (pâine tradiţională sub formă de lipie) cu carne de miel şi caşcaval (24 lei), care merită încercate.
Golden Falcon
Pe strada Hristo Botev, se află unul dintre cele mai cunoscute restaurante cu specific turcesc, Golden Falcon.
Restaurantul este unul elegant şi modern, doar că ambientul se cam „ înstrăinează” de cel al seraiurilor otomane. Este apreciat şi frecventat de către vedetele noastre şi organizează numeroase evenimente festive.
Cum orice masă turcească începe cu alegerea meze-ului, poţi alege între vinete în sos de roşii sau prăjite, cu iaurt, dar de neglijat nu sunt nici bărcuţele cu carne tocată – kiymali pide – sau chiftele cu caşcaval la tavă, condimentate cu pesmet şi ardei iute – Kasarli kofte.
La categoria „kebaburi” te poţi decide uşor doar dacă nu îţi place carnea de oaie. De altfel, poţi încerca orice dintre frigărui de miel sau de pui cu roşii, legume la grătar.
După marele ospăţ, nu se cade să uiţi de desert. Baclava, turkish delight sau orezul cu lapte la cuptor şi preparatele speciale la grătar sunt doar câteva tentaţii din meniu.
Page: 1 2