În zona Floreasca, pe bulevardul Lacul Tei este Anatolia. Foarte spaţios, Anatolia este o locaţie încântătoare pentru prânz sau cină, oricând. Vara, terasa care se întinde pe malul lacului Tei este o reală oază de linişte, dar nici în interior proprietarii nu au neglijat să amenajeze un colţ verde relaxant, cu cascadă şi plante naturale.
Tot pentru starea de bine a clienţilor, aici poţi asculta muzică live turcească sau poţi admira cadânele care dansează dansuri orientale.
Anatolia este unul dintre restaurantele care dispune de unul dintre cele mai complete meniuri cu specific turcesc din oraş şi oferă, în plus, şi preparate româneşti sau internaţionale.
Doar la categoria „kebap” bucătarii au pregătit nu mai puţin de 30 de feluri de preparate. Dintre acestea poţi încerca sarma beyti – kebap cu carne tocată de vită, lipie, caşcaval, roşii, iaurt (40 lei), antep kebap, cu caşcaval, fistic şi vinete (35 lei) sau ali nazik kebap – frigărui de vită, cu roşii, usturoi, vinete, iaurt (40 lei), care îţi vor lăsa gura apă.
Dintre deserturi (tatli), kunefe – cadayif, unt, brânză dulce, nucă (10 lei) – este de neuitat, şi la fel şi orezul cu lapte şi miere (firinda sutlac, 10 lei) sau smochinele cu frişcă (incir tatlisi, 10 lei).
Chiar dacă preţurile sunt mai mari aici, vei reveni curând pentru că mâncarea este într-adevăr delicioasă. Pentru elevi şi studenţi, însă, restauantul oferă reducere de 20% din valoarea consumaţiei.
Golden Kebap
Pe şoseaua Pantelimon, aproape de intersecţia cu strada Ritmului, găseşti restaurantul Golden Kebap. Mai puţin pretenţios, la Golden Kebap primează mâncarea şi mai puţin decorul.
Aici, specialităţile îţi fac cu ochiul imediat ce chelnerii încep să le aducă pe platouri uriaşe pe care le aşează apoi pe gheridon. Dintre toate, adana kebap este specialitatea casei, un fel de frigărui din carne tocată de vacă şi oaie condimentată, dar poţi alege şi kebap-ul de viţel, cu roşii şi ardei gras şi iute.
Karisik, adică kebab amestecat (35 de lei) este la fel de bun, gătit ireproşabil din carne de oaie, pui, orez turcesc, ceapă, ardei iute şi pătrunjel.
La desert, pe lângă binecunoscuta baclava, există şi alte opţiuni delicioase, dintre care merită să încerci kataif, un fel de tăieţei cu nucă (10 lei).
Pentru gusturi culinare turceşti şi ambiente orientale mai poţi vizita şi restaurantul Turkuaz, din strada Kiseleff, cu o ofertă extrem de variată de specialităţi, All Seasons Meat House – şoseaua Ştefan cel Mare -, restaurantul Istanbul – strada Fizicienilor – sau Mediterraneo, şi cu specific internaţional.