În ultimii ani, din ce în ce mai multe companii şi case de modă încearcă să încorporeze în afacerile lor practici sustenabile sau prietenoase cu mediul. Cea mai recentă ediţie a Săptămânii Modei de la Londra, din septembrie, este un bun exemplu, podiumurile fiind dominate de branduri care pun accent pe sustenabilitate şi protejarea mediului. Un exemplu în acest sens a fost casa de modă Vin+Omi, care, în ultimii 15 ani, a dezvoltat peste 20 de țesături noi, iar în urma unei discuții cu prințul moştenitor Charles, a creat un nou material din urzicile care se găsesc din belșug în grădinile reședinței oficiale a acestuia.
Însă până la ținute din țesături inovatoare, o altă metodă de a fi mai prietenos cu mediul este să aveţi grijă de ceea ce există deja în garderobă, pentru ca hainele să dureze mai mult decât un sezon și să fiţi mai puțin tentaţi să cumpăraţi unele noi.
Cum se îngrijesc hainele
Spălare la mașină
În cazul folosirii maşinilor de spălat, mai întâi, goliți toate buzunarele, descheiați nasturii, derulați gulerele și întoarceți pe dos produsele din denim. Verificați etichetele de pe toate articolele şi asiguraţi-vă că nu depăşiţi temperatura de spălare. Sortaţi articolele de îmbrăcăminte în funcție de culoare, țesătură și gradul de murdărie. Specialiştii recomandă ca rufele foarte murdare să fie curățate separat de cele doar uşor pătate. Apoi, asigurați-vă că nu supraîncărcați mașina de spălat. De asemenea, rufele care generează scame, cum ar fi prosoapele sau piesele din lână, trebuie spălate separat.
Spălare manuală
În acest caz, folosiți întotdeauna apă rece și nu lăsaţi hainele la înmuiat. Lăsați întotdeauna detergentul lichid sau pulbere să se dizolve complet înainte de a pune hainele în apă. În ceea ce priveşte tehnica de spălare, rufele trebuie mai degrabă stoarse în mâini de mai multe ori decât frecate. Clătiți bine, stoarceți apa și lăsați să se usuce.
Uscare
Scuturați hainele umede când le scoateți din mașina de spălat, pentru a elimina cutele. Dacă folosiți un uscător, nu îl supraîncărcați și încercați să grupați hainele și țesăturile similare. Setați timpul de uscare astfel încât să îndepărtați umezeala și cutele. Dacă sunt lăsate în uscător prea mult, cutele se elimină mai greu, iar unele țesături pot fi afectate, reducându-și dimensiunile. Imediat ce sunt scoase din uscător, hainele se pun pe umeraş.
Călcare
Nu este activitatea preferată a multora, însă sunt câteva trucuri care pot ușura viața. Citiți întotdeauna eticheta pentru setarea corectă a temperaturii fierului de călcat. Nu călcați niciodată haine murdare sau pătate, deoarece căldura poate face ca pata să devină şi mai greu de curăţat. Hainele care nu trebuie stoarse trebuie să fie presate pe dos în timp ce sunt încă umede cu ajutorul unui fier de călcat rece. Apoi se calcă pe faţă, respectând temperatura de pe etichetă, protejând haina cu o pânză curată.
Cum să vă depozitați hainele în mod corespunzător
În primul rând, trebuie să vă asigurați că folosiţi tipul potrivit de umeraș pentru piesele de îmbrăcăminte specifice. De exemplu, jachetele au nevoie de umeraşe care au un suport adecvat pentru umeri.
În cazul rochiilor, care au croieli, stiluri și țesături din cele mai variate, cel mai important lucru de verificat este dacă umerașul nu le modifică forma. Un caz special sunt rochiile din mătase, care pot fi distruse cu ușurință de un umeraș nepotrivit. Un umeraș insuficient de lat poate lăsa niște umflături urâte în zona umerilor. Unele rochii pot fi pliate pe lungime și așezate pe bara pentru pantaloni a umerașului.
În ceea ce priveşte tricotajele şi tricourile, evitaţi să le depozitaţi pe umeraşe, pentru că se pot deforma iremediabil, mai ales în aceeaşi zonă a umerilor.
Tricotajele sunt destul de delicate și este de preferat să fie împăturite și depozitate în sertare sau pe rafturi.
Evitați umerașele din sârmă, pentru că pot provoca hainelor cute și nu lasă suficient spațiu între ele pentru a putea respira.
Nu lăsați hainele în ambalajul din plastic transparent cu care vin de la curățătorie. Ambalajul are rostul de a proteja hainele în timpul transportului, dar ar trebui îndepărtat înainte ca acestea să fie puse în dulap, astfel încât să poată să respire.
Cu toate acestea, dacă doriți să acoperiți unele haine pentru a le proteja, folosiți o husă de bună calitate, permeabilă.
Dacă reușiţi să respectați aceste reguli simple, hainele vor avea o viață mai lungă și fericită, iar voi veţi face un (nou) pas în ceea ce înseamnă un stil de viaţă prietenos cu mediul. În plus, mai puţine achiziţii înseamnă economisirea unei sume de bani pentru celelalte nevoi sau pentru pasiuni.
(P) Material realizat în colaborare cu Badabum.
Sursa foto: Pixabay.com, Stocksnap.io