Cel de-al șaselea lungmetraj al lui Radu Muntean se numește “Alice T”, are deja premii și participări la festivaluri internaționale și va putea fi văzut în cinematografele din România din 9 noiembrie. E o poveste despre o adolescență complicată, cu rădăcini în biografia regizorului, după cum povestește chiar el.
Radu, te rog să ne povestești un pic geneza filmului “Alice T” – ce idei, obsesii, poveşti au stat la baza lui?
S-au întîlnit probleme nerezolvate din biografia mea cu preocuparea pentru felul în care voi face față adolescenței copiilor mei.
Cum au fost filmările la acest lungmetraj, cât de mult te-au solicitat?
Pentru mine nu există filmări simple. Totul e intens și radical, altfel nu funcționez pe platou. La sfîrșitul perioadei de filmare sînt complet stors de energie. Alice a fost poate încă mai epuizant decît alte filme, pentru că e un film care se construiește mai degrabă emoțional decît rațional. Și asta e mai dificil de gestionat, mai ales cînd joci la limită, cînd mergi pe sîrmă cu un personaj ale cărui motivații nu sînt neapărat ușor descifrabile.
Andra Guți, actrița din rolul principal, a fost premiată la Festivalul de film de la Locarno. Cum ați construit împreună personajul ei ?
Într-o primă fază, personajul l-am construit atunci cînd am scris scenariul, împreună cu Răzvan Rădulescu și Alex Baciu. Alice e o adolescentă cu un tipar comportamental extrem, aflat într-o profundă criză de identitate. Pentru că e într-o constantă și disperată căutare de confirmări, își joacă cu atît de multă credință rolul, încît aproape ajunge să creadă în propriile ei fantezii. Asta a fost principala provocare a Andrei la filmare, să susțină sută la sută minciunile lui Alice, ca și cum ar juca alt personaj în fiecare secvență. În mod normal faptul că am avut o fată de 18 ani în rolul principal și în centrul atenției în fiecare cadru al filmului ar fi adăugat un grad în plus de dificultate filmării în sine, dar Andra a devenit pe parcursul filmului un actor cu adevărat profesionist. Am fost foarte impresionat de efortul pe care l-a depus și de instinctele ei actoricești.
Filmul spune povestea unei adolescențe complicate. Cum a fost adolescența ta? Cum erai la 17 ani?
Cred că am fost un adolescent destul de banal. Nu am făcut prea multe probleme părinților, parte și pentru că locuiam în timpul săptămînii la bunici și nu prea știau cu ce mă ocup în afara școlii. Am golănit o perioadă, fără să deraiez complet nici o secundă, am fost mereu în gașcă cu băieții răi fără să fiu niciodată cel mai rău, iar de pe la 17 ani a început să mă preocupe filmul și încet-încet m-am liniștit.
3 motive pentru cititoarele UNICA de a vedea la cinema “Alice T” ☺
Nu știu cine sînt exact cititoarele Unica și chiar dacă le-aș cunoaște, mi-ar fi greu să le spun ce ar vrea să audă. Nu așa îmi construiesc sau promovez eu filmele. Vă pot spune, așa, ca o continuare a răspunsului de la prima întrebare, că deși nu știu în ce măsură experiența acestui film m-a ajutat să fiu un mai bun părinte, în mod sigur m-a făcut un mai bun adolescent.