Recomandări de lectură perfecte pentru această toamnă

.

Fără doar și poate, iubești soarele de toamnă pentru blândețea razelor lui, cât și pentru magia cu care ele făuresc delicat copacii pictați acum în nuanțe arămii. Dar parcă și mai mult iubești zilele cu ploaie în care abia aștepți să te cuibărești pe canapea ca să citești din cărțile tale preferate. Pentru că știm cât de mult te relaxează această activitate și cât de bine reușește să te facă să evadezi din cotidianul apăsător căruia trebuie cu toții să-i facem față, ți-am pregătit câteva recomandări de cărți perfecte pentru această toamnă. Descoperă-le pe rând și bucură-te de inefabilul lor.

Pandemia a creat o nevoie accentuată de înțelegere a sinelui, de căutare în interior și de introspecție. „Pe acest fond, a crescut interesul față de cărțile de Psihologie, Spiritualitate și Dezvoltare Emoțională, precum și față de thrillerele psihologice sau volumele de beletristică care ating subiecte de terapie sau neuroștiință mai profunde. Psihiatrul Irvin Yalom, de exemplu, a avut o serie de volume cotate ca bestseller printre cititorii români în această perioadă. Un alt exemplu este cartea „Despre Somn” a cercetătorului Matthew Walker, care a devenit rapid un fenomen. Cărțile lui Gabor Mate tratează problematici legate de managementul stresului sau comportamentul adolescenților, tot dintr-o perspectivă medicală, în urma cercetărilor și lucrului direct cu pacienții și se află în topurile noastre. Chiar și în categoria Beletristică, volume precum Pacienta Tăcută sau Fecioarele de Alex Michaelides sunt din ce în ce mai populare. De asemenea, aș menționa ”Biblia îngrijirii tenului” scrisă de Dr. Anjali Mahto, unul dintre cei mai renumiți dermatologi britanici. Se remarcă preocuparea accentuată pentru o minte sănătoasă în corp sănătos, prin documentare din surse științifice în ceea ce privește sănătatea și echilibrul”, spune Laura Țeposu, CEO și co-fondator Libris.

În continuare, îți prezentăm câteva dintre titlurile mai sus amintite și sperăm ca selecția adusă în atenție să îți stârnească interesul cu sinopsisul lor.

„Acolo unde cântă racii”, de Delia Owens

Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea. Sensibilă și inteligentă, a supraviețuit singură în mlaștinile cu vegetație luxurianta de pe malul oceanului, împrietenindu-se cu pescărușii, descoperind bogăția nesfârșită a pădurilor brăzdate de canale și învățând lecții de viață accesibile doar celor care trăiesc în natură. Într-o buna zi, Kya simte înfiripându-se în sufletul ei dorință de a fi iubită, iar când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viață i se schimba complet, căpătând un alt sens. Dar, nu după mult timp, ceva cu totul neprevăzut îi sfărăma noua existență.

Citește și:
5 cărți pentru copii transpuse în filme celebre
7 beneficii ale lecturii de cărți pentru copii și adolescenți
Cărți pentru copii care să le dezvolte imaginația
Cele mai frumoase cărți de citit într-o viață. 25 de titluri celebre!

„Când corpul spune nu”, de Gabor Mate

Nu există oameni care să nu fi trecut prin episoade de stres acut, fie el provocat de fenomene exterioare, fie produs din cauze interioare. Boala secolului al XXI-lea ne-a făcut pe toți să simțim măcar de câteva ori în viață că am ajuns la capătul puterilor, determinându-ne să luăm măsuri urgente ca să restabilim echilibrul. După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legatura dintre stres și boală, Gabor Mate a strâns laolaltă poveștile pacientilor săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune cai prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.

„Biblia îngrijirii tenului. Ghidul tău onest pentru o piele minunată”, de Dr. Anjali Mahto

Știm cu toții că îngrijirea tenului reprezintă cheia spre o rutina de înfrumusețare sănătoasă, dar suntem supuși zilnic unui flux de informații care se contrazic, astfel este foarte greu să alegi metoda cea mai buna pentru o piele sănătoasă.

Dr. Anjali Mahto este unul dintre cei mai renumiți dermatologi britanici. Cu mulți ani de experiență în spate, utilizând studii actualizate, ea își propune să facă lumina printre diversele teorii care se vehiculează și să distingă informațiile utile de cele nocive. Abordând problemele cotidiene, cum ar fi acneea și deshidratarea, rozaceea și îmbătrânirea, „Biblia îngrijirii tenului” devine prietenul celui mai mare organ al corpului.

„Despre somn”, de Matthew Walker

O lectura încântătoare, obligatorie, atât pentru cei care suferă de tulburări de somn, cât și pentru cei care doresc să înțeleagă rolul vital pe care acesta îl are în starea de sănătate optimă. Somnul repară armura sistemului nostru imunitar, ajutând în lupta împotrivă elementelor maligne, prevenind infecțiile și ținând la distanta tot felul de boli. Somnul reface starea metabolică a corpului prin ajustarea în detaliu a echilibrului dintre insulină și glucoză din sânge. Somnul adecvat se leagă strâns de forma în care se află sistemul nostru cardiovascular, scăzând tensiunea arterială și în același timp menținându-ne inimile în condiții optime.

„Inocenții”, de Ioana Pârvulescu

Un roman despre cum se poate înota în timp și în timpuri fară să te îneci. Ar fi bine să fie citit fară grija vârstei proprii. Și fară orice alte griji, de altminteri. Aceasta e o urare!

Ultima modificare octombrie 13, 2021 3:15 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale