Joi, 20 octombrie, începe oficial Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. Află mai multe despre recensăminte, necesitatea şi istoria lor bogată.
Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 începe pe 20 octombrie şi se termină în ultima zi a lunii, fiind primul studiu de acest gen desfăşurat în conformitate cu prevederile europene.
La ce foloseşte recensământul
În urma lui, autorităţile europene vor primi informaţii privind mişcarea migratorie a populaţiei între ţările UE şi în afara lor. Conform Institutului Naţional de Statistică, datele care se vor obţine sunt necesare pentru „planificarea şi implementarea politicilor economice şi sociale de dezvoltare, pentru activităţi administrative sau de cercetare ştiinţifică”.
Recensăminte au loc periodic în toată lumea, Naţiunile Unite recomandând un astfel de studiu la fiecare 10 ani.
Puţină istorie
Recensământul este o activitate cu tradiţie în lume şi se bănuieşte că primul ar fi avut loc în Egipt, acum 5000 de ani, în perioada faraonilor. Termenul în sine vine însă din limba latină, căci romanii se bazau mult pe recensăminte pentru a stabili impozitele şi pentru a estima numărul bărbaţilor apţi de luptă.
Asemenea evenimente se menţionează şi în istoria creştinismului, conform căreia Iisus s-a născut în Betleem, unde Maria şi Iosif mergeau pentru recensământ.
Recensământul în România
Cu timpul, toate ţările au preluat acest obicei util în special în vreme de război, pentru cunoaşterea resurselor umane şi de altă natură. Conform INS, recensământul are tradiţie şi pe teritoriul României. Primele înregistrări de interes statistic datează de peste 2000 de ani, când dacii ţineau socoteala locuitorilor, culturilor, animalelor, etc.
În istoria modernă a României, au existat recensăminte începând cu anii 1859, 1899, 1912 şi până în prezent. În general s-au ţinut la fiecare 10 ani, cu o pauză între 1977 şi 1992. Cel mai recent recensământ a avut loc în 2002.
Întrebări prea personale
De-a lungul istoriei, recensămintele au avut parte de multe critici, printre care şi una mai actuală ca oricând, cea legată de confidenţialitatea datelor personale. În ciuda promisiunilor că acestea vor rămâne secrete, există temeri în comunităţile mici, în special în privinţa întrebărilor legate de venituri.
În trecut, au existat şi alte probleme de-a dreptul amuzante. De exemplu, în anii 50, femeile considerau că întrebarea privind vârsta este prea personală şi multe preferau să mintă.
Foto: Shutterstock