O poveste tristă şi totuşi optimistă, „Ravensbruck” readuce vii în memorie amintirile crunte din lagărele naziste, dar şi puterea de speranţă a unui popor stăpânit de oroarea hitleristă.
Călătoria istorică a scriitorului suedez, Steve Sem Sandberg, este mărturia unei lupte crunte de supravieţuire, a unui destin care părea fără perspective, dar pe care curajul Milenei Jesenska reuşeşte să îl schimbe netăgăduit cu pretul vietii.
Cunoscută poate mai mult pentru dragostea împărtăşită lui Franz Kafka, Milena Jesenska este eroină romanului lui Sandberg. Povestea ei este povestea libertăţii unei întregi umanităţi, o luptă individuală pentru salvarea unei lumi întregi.
Romanul poartă numele lagarului de concentrare nazist pentru femei, situat în nordul Germaniei, la 90 km de Berlin, în apropierea orăşelului cu acelaşi nume. Construit de liderul SS (Schutzstaffel) Heinrich Himmler, lagărul de concentrare Ravensbruck „găzduia” în timpul celui de-al doilea razboi mondial peste 130.000 de femei prizoniere, majoritatea poloneze, dintre care doar 40.000 au supravieţuit.
Sub ameninţarea nazistă, Sandberg înfăţişează, într-o viziune halucinantă, o fermecătoare Pragă, cuprinsă însă de o incontrolabilă anxietate.
Dar autorul nu îşi doreşte să reîmprospăteze istoria deja cunoscută din timpul războiului mondial, ci să dezvăluie un personaj prea puţin cunoscut. Romanul redă fidel firul biografic al celei care îşi pierde viaţa pentru a-şi salva principiile despre libertatea umană.
Devenită pentru o vreme soţia filozofului Ernst Polak, Milena reprezintă un exemplu de tolerantă şi tenacitate, un model de luptă pentru libertate individuală şi naţională în egală măsură. Aceasta reuşeşte să pună în mişcare o adevărată organizaţie clandestină pentru a salva refugiaţii concentraţi în lagăr.
Milena are o personalitate puternică, îşi susţine ideile cu îndârjire şi pentru asta ajunge să se certe şi cu cei apropiaţi. De asemenea, viaţa ei persoanală este la fel de tumultoasă ca cea socială. Iubirea subită cu filosoful Polak îl enervează pe tatăl acesteia, care o internează la un sanatoriu, unde va sta noua luni îngrozitoare.
Peste câţiva ani va începe să publice, devenind o ziaristă cunoscută. Milena începe să trăiască, prinde glas şi formă, iar portretul ei capătă identitate şi viaţă. Este o persoană imaginativă, care crede cu tărie în idee, se inventează permanent şi susţine că viaţa este o ficţiune.
Descoperă apoi comunismul, tensiunile războiului şi Gestapo-ul din Praga. Începe să împrăştie reviste-manifest împotriva ocupanţilor nazişti şi decide să acorde ajutor refugiaţilor evrei.
Totodată, scriitorul nu se fereşte să îi dezvăluie şi câteva vicii, precum lipsa de responsabilitate faţă de copilul pe care îl lasă adesea acasă, în timp ce merge prin cafenele, sau împrumutul exagerat de sume pe care nu le poate restitui. Începe să fure, iar spre sfarş itul vieţii devine dependentă de droguri şi morfină.
În fuctie de locurile pe care Milena pe frecventează pentru a discuta filosofie cu diferiţi filosofi cehi, Sandberg reuşeşte să construiască o frescă autentică a societăţii din Praga, un oraş care, deşi sub ameninţare, nu îşi pierde identitatea. În schimb, tragismul Milenei este redat revoltător de riguros, prin puzderia de detalii şi amănunte, o antiteză tristă între frumuseţea Pragăi şi suferinţele eroinei.
Când situaţia se intensifică, ea hotărăşte să rămână în Praga şi să ajute prizonierii evrei să fugă. Este însă supravegheată de Gestapo şi descoperită de nazişti.
Deşi este găsită nevinovată, în urma procesului intentat de germani, Milena este trimisă în lagărul de la Ravensbruck, unde îşi va găsi sfârşitul, în primăvara anului 1944.
O identitate puternică şi o sursă imensă de inspiraţie şi curaj, „ Milena nu este doar amanta lui Kafka” aşa cum este cunoscută. Prin „ Ravensbruck”, Sandberg încearcă să îi redea Milenei propria sa identitate, să îi schiţeze propriul portret al cele care este un simbol pentru poporul ceh. Şi, fă ră î ndoială , scriitorul reuşeşte .
Foto: Shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro