Aspectul fructelor de rambutan este straniu pentru consumatorii din România. Mici și rotunde precum castanele, fructele rambutan sunt acoperite cu spini precum ariciul, dar la interior pulpa lor albă și suculentă este gustoasă.
Fructele de rambutan sunt originare din Malaiezia și ajung cu greu prin magazinele noastre. Dar, dacă le găsești, merită să cumperi și să guști pentru că aroma lor te va surprinde.
Sunt fructe mici și rotunde, acoperite cu spini moi, mai degrabă un fel de perișori, care le dau un aspect caraghios. Coaja este subțire, de culoare roșiatică, iar miezul acestor fructe este dulce, suculent și are o savoare aparte, pe care mulți consumatori o apreciază.
Numele fructului rambutan vine de la termenul rambut care înseamnă în limba malaeziană ”acoperit cu păr”. Într-adevăr, rambutan are un aspect puțin apetisant, acoperit cu perișorii maronii asemeni unor fire de blană, dar interiorul fructului merită gustat. Aspectul acestor fructe seamănă într-o oarecare măsură cu fructele de ricin care cresc și pe la noi.
La fel ca multe alte fructe exotice pline de beneficii, rambutan ajută la prevenirea cancerului, reduce colesterolul și protejează organismul împotriva radicalilor liberi. Fierul are un rol important în prevenirea anemiei, iar fibrele îmbunătățesc digestia.
Dacă găsești rambutan în marile supermarketuri privește cu atenție coaja, să fie roșie, ceea ce indică faptul că fructele sunt destul de bine coapte. De asemenea, perișorii sau țepii moi ai acestor fructe trebuie să fie verzui, cel mult roșiatici sau maronii.
Dacă observi pete închise la culoare, este posibil ca fructele să fie deja lovite, strivite și stricate.
Coaja fructelor este destul de subțire și se taie cu grijă cu ajutorul unui cuțit subțire. Se curăță pulpa de coajă și se consumă fără sâmburele alb din interior, pe care trebuie să îl îndepărtezi cu grijă.
Fructele se păstrează la frigider în hârtii perforate timp de aproape o săptămână.
Mare atenție!
Sâmburele oval din centrul fructelor conține acizi toxici și trebuie să ai mare grijă să nu îl tai cu cuțitul și să nu îl înghiți. Dacă ai tăiat sâmburele, acizii nocivi pătrund în pulpă și nu trebuie să mai consumi fructul.
Ce substanțe nutritive importante conține rambutan
Fructele de rambutan au procente apreciabile din vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina A, fier, potasiu și mici cantități de calciu, sodiu, zinc, cupru, mangan, fibre și proteine.
Rambutanul este foarte apreciat pentru vitamina C, aproximativ 4,9 mg/100 gr fruct, fapt ce transforma fructul într-un bun antioxidant.
Nutrienții esențiali din 100 gr de fruct
82 de calorii
20 g carbohidrați
1352 de mg de niacină sau vitamina B 3
42 mg de potasiu
22 mg de calciu
11 mg de sodiu
7 mg de magneziu
Ce beneficii majore are rambutan pentru sănătate
fructe rambutan în pârg
Rambutan conține zaharuri precum fructoza și sucroza, dar are foarte puține calorii, doar 82 kcal/100g, drept pentru care este recomandat inclusiv bolnavilor de diabet.
Conținutul de fier și vitamina C ajută organismul să producă celule roşii și previne anemia, oboseala severă și senzațiile de vertij.
Fibrele bune din rambutan ajută la îmbunătățirea digestiei. Ele previn constipația, ajută digestia și dau o senzație de sațietate pentru o lungă perioadă de timp.
De asemenea, conținutul ridicat de apă și săruri minerale ajută la hidratarea corectă a organismului.
Consumul fructelor de rambutan poate îmbunătăți structura oaselor datorită mineralelor precum calciu, fosfor și fier.
Consumul de rambutan hidratează pielea și o ajută să rămână mai multă vreme tânără și elastică.
Acidul galic din rambutan combate radicalii liberi și previne accentuarea proceselor oxidative de la nivelul celulelor, fiind astfel de ajutor și pentru prevenirea unor forme de cancer.
Fosforul din aceste fructe este esențial pentru dezvoltarea, repararea și întreținerea țesuturilor.