Provocările unei mame moderne

.
De unde își iau informațiile mamele atunci când au probleme cu copiii lor, cum să te joci cu cei mici și ce jocuri creative poți inventa, ce înseamnă să-ți crești copilul sub un glob de sticlă, cum să-ți gestionezi timpul când ești mamă și ai și o carieră care e importantă pentru tine.

Peste 100 de cititoare ale revistei Unica au aflat răspunsurile la aceste întrebări de la Miruna Stănculescu (psihoterapeut), Miruna Ioani (blogger Și blondele gândesc), Alina Pușcaș (prezentatoare TV) și Mirela Retegan (fondatoarea fenomenului Zurli). Ele au fost  invitatele unei noi ediții a Atelierelor de Idei Unica, desfășurată pe 8 iunie la ParkLake Shopping Center.

Atelierele de Idei Unica - Provocarile unei mame moderne

Laura Davidescu, redactor-șef adjunct Unica, a moderat discuția

Miruna Stănculescu: „Ce înseamnă să-ți crești copilul sub un glob de sticlă?”

Psihoterapeutul Miruna Stănculescu a vorbit despre cum să reziști tentației de a-ți ține copilul sub un glob de sticlă.

Atelierele de Idei Unica - Provocarile unei mame moderne

 

„Înseamnă aproape orice, inclusiv micro-managementul relațiilor de grădiniță dintre copii. De pildă, există părinți care nu știau ce să facă atunci când un alt părinte i-a sunat și le-a spus că fiul lor a avut o discuție neplăcută cu celălalt copil și n-o să credeți, părinții se întâlneau și deja stăteau de vorbă încercând să discute cum poate fi organizată relația a doi copii de trei sau de cinci ani. Dacă facem asta, întrebarea este cum va învăța copilul cu pricina să-ți gestioneze relațiile. Nu este cazul să-i lăsăm să se ia la bătaie, au nevoie să învețe că nu așa rezolvă lucrurile, dar cred că au nevoie să învețe să-și gestioneze cuvintele, să vadă ce spun și ce iese, pentru că mai târziu vor fi în situația în care vor avea colegi de serviciu. Și sunt mulți tineri adulți care sunt extrem de neîndemânatici din punct de vedere relațional, pentru că deja avem generația care a crescut de mână cu părintele”, spune Miruna Stănculescu.

„Cred că e important să avem încredere în copiii noștri. Au mult mai multe informații decât cele pe care le aveam noi. Le află mult mai devreme și de aceea e important să clădiți o relație bazată pe încredere că se vor descurca, încrederea că vor veni să vă spună când au o problemă și cred că avem nevoie, ca părinți, să ne gestionăm propriile temeri în așa fel încât ele să nu se întoarcă împotriva copiilor noștri”.

Miruna Ioani: „Având un pic de raționament, și pe internet putem să facem o lume virtuală mai bună”

Mama unui băiețel de un an și trei luni, medic dentist, și blogger la Și blondele gândesc, Miruna Ioani a atras atenția asupra surselor de unde părinții își iau informațiile. Când a întrebat, toată lumea din public a spus că de pe Internet și nimeni nu a spus cuvântul medici.

Atelierele de Idei Unica - Provocarile unei mame moderne

„Pe internet, oricine poate să scrie orice. Dacă cineva are o problemă și o scrie pe un grup, va oferi acolo atât de multe detalii, încât, atunci când ajunge la medic, s-ar putea să omită anumite informații, deoarece are impresia că le-a spus, fără să-și mai dea seama că le-a zis pe un grup. Nimeni nu poate face consultații pe internet. Având un pic de raționament și pe internet putem să facem o lume virtuală mai bună” a spus

Miruna Ioani a fost întrebată și care e unul dintre subiectele cele mai discutate subiecte la ea pe blog. „Un subiect foarte fierbinte pe blog este cum convingem copiii să se spele pe dinți. Prima condiție pentru asta este să ne spălăm noi, părinții, pe dinți. Vă spun, din experiența mea, de cele mai multe ori copiii care vin cu probleme mari ale dinților sunt ai acelor părinți care și ei, la un rândul lor, au dinți foarte proști. E adevărat că o parte se moștenește în ceea ce privește dantura, dar foarte mult se dobândește. Obiceiurile vin din familie.”

Alina Pușcaș: „Cea mai bună variantă pentru a-mi gestiona timpul a fost să apelez la un ajutor profesionist”

Mamă a doi copii mici, Alina Pușcaș a fost invitată să vorbească despre cum își poate împărți timpul între carieră și creșterea copiilor.

Atelierele de Idei Unica - Provocarile unei mame moderne

„Cum gestionăm timpul? Este foarte simplu. Nu-l gestionezi, dacă ești tu singură de capul tău. În momentul în care aveți o persoană pe care să vă bazați, un ajutor profesionist sau daca e din familie e și mai bine, puteți să vă gestionați timpul exact cum doriți”, a povestit Alina.

„În cazul meu, cea mai bună variantă a fost să apelez la un ajutor profesionist. Nu a fost simplu de la început, pentru că nu ne-am potrivit cu doamnele cum mi-aș fi dorit. Acum am ajuns la un punct comun și am găsit și persoana potrivită și, mulțumită ei am reușit să gestionez timpul. Dacă sunt doi părinți care avem de onorat niște cariere, este foarte important să ne facem niște obiceiuri pe care să le respectăm măcar în 90% din situații. Noi reușim. Așa că avem un ritual, seara, dacă terminăm la șase munca, ajungem acasă, ne jucăm cu ei, pregătim cina, le facem băiță și îi culcăm. Cel mai important lucru din punctul meu de vedere este acela că un copil ar trebui să vadă că persoana care îl pune la somn este mama sau tata. Eu așa am considerat. Din ce am văzut, copilul are un stil de a se liniști dacă mă vede pe mine sau pe tatăl lui ca ultimă imagine, înainte de somn.”

Mirela Retegan: „Niciodată un copil n-o să aleagă telefonul în detrimentul jocului cu un părinte”

Fondatoarea fenomenului Zurli, Mirela Retegan a oferit celor prezenți câteva idei despre cum să te joci cu copiii la orice vârstă și a subliniat cât de importantă este joaca. „Eu m-am jucat foarte mult cu fiica mea. Ceea ce fac astăzi cu gașca Zurli nu sunt decât jocurile pe care le făceam acasă cu copilul meu. Îi spuneam Maiei povestea potrivită pentru orice lucru pe care-l consideram important pentru ea. Între a-i spune: «Taci din gură! E o prostie, nu te interesează, nu-i treaba ta, nu acum», preferam să mă opresc din tot ce fac și să găsesc ceva drăguț, ceva care să-i facă ziua frumoasă.  Am inventat jocurile de jucat în casă, în trafic, la cumpărături, jocurile de conectare.”

Atelierele de Idei Unica - Provocarile unei mame moderne

Mirela Retegan a inventat jocuri care pot decongestiona orice situație în care copiii se plictisesc foarte tare. La această ediție a Atelierelor de Idei, ea s-a jucat cu publicul, demonstrând că inventivitatea și creativitatea te pot relaxa, indiferent de vârsta pe care o ai.

Atelierele de Idei Unica - Provocarile unei mame moderne

„Putem să plecăm de la ce se află într-o sticlă până la ce se află într-un oraș și să ajungem la ce se află pe un continent, iar copiii vor fi foarte dornici să participe la jocurile astea. Niciodată un copil n-o să aleagă telefonul în detrimentul unui părinte. Întotdeauna copilul va prefera să se joace cu mami sau cu tati și nu cu un joc pe telefon sau pe calculator. Când vă întrebați ce caută copiii voștri prea mult la computer, întrebați-vă, de fapt, ce faceți voi în timpul ăla”, a concluzionat Mirela Retegan.

Atelierele de Idei Unica - Provocarile unei mame moderne

Toți invitații au participat la o tombolă cu premii la care au fost câștigate 5 jocuri Monopoly oferite de Hasbro Gaming și un voucher pentru o ținută mamă-fiică în valoare de 500 de lei de la Family Fashion. La finalul evenimentului, participanții au savurat o cafea Nescafe Dolce Gusto și au plecat acasă cu un cadou oferit de organizatori.

Vă așteptăm la o nouă ediție Atelierele de Idei Unica, în iulie, la ParkLake Shopping Center, căruia îi mulțumim pentru găzduire. Urmăriți-ne pe pagina de Facebook Atelierele de idei Unica, pentru a afla detalii despre următoare ediție.

CONȚINUT VIDEO UNICA

Foto: The Bucharest’s

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton