Primul tău an ca studentă în cămin? Trip & tricks pentru un an fără probleme

.

Libertate, studenție, viață socială și acea etapă în care înveți să te descurci singură. Așa s-ar putea descrie, pe scurt, primul an de facultate petrecut în cămin. Colegi noi, stiluri de viață și tabieturi diferite, multe lucruri pe care le descoperi cu entuziasm. Totuși, ca orice schimbare importantă pe care o faci, mutarea în cămin aduce cu sine tot felul de provocări la care trebuie să te adaptezi. Iată câteva sugestii pentru a trece cu succes peste ele:

Alege-ți nivelul de confort

Dacă până acum ai fost obișnuită să ai camera ta, să ai lucrurile tale, să nu te deranjeze nici musca atunci când înveți, vei descoperi că toate aceste lucruri sunt un lux, mai ales dacă stai într-un cămin de stat. Așteaptă-te să existe seri în care vei fi nevoită să dormi cu lumina aprinsă, deoarece colega de cameră are de învățat până la patru dimineața pentru examenul de a doua zi. Nu uita să iei în calcul eventualele petreceri date pe holul căminului și gălăgia făcută la miezul nopții de colegele din camera de vizavi. Așa că, dacă știi că ești o persoană puțin tolerantă la toate aceste detalii, poate că ar fi mai potrivit să stai în camine bucuresti private care să îți ofere tot confortul de care ai nevoie la un preț mult mai ieftin decât dacă ai închiria o garsonieră sau un apartament. 

Nu îți fie teamă să îți faci prieteni noi

Când ești în primul an de facultate ai avantajul că îți poți face foarte ușor prieteni noi. Toți sunteți în aceeași situație. Puțini dintre voi vă cunoașteți din liceu sau din anii precedenți. Așa că poți intra în vorbă cu noii tăi colegi foarte simplu, fără un motiv anume și fără îți fie rușine să faci asta. 

Prieteniile formate în timpul facultății sunt printre cele mai frumoase, tocmai pentru că petreceți un timp cu care este posibil să nu vă mai întâlniți vreodată. Orele de curs din amfiteatru, emoțiile și nopțile nedormite din timpul sesiunii, distracția de la petrecerile date în cămin sunt lucruri care inevitabil leagă prietenii durabile.

Fii curioasă să descoperi ce lucruri se pot lega pe timpul facultății! Observă cu ce colegi te înțelegi mai bine, ai subiecte de discuție în comun sau pasiuni pe care să le practicați împreună. Începutul primului an de facultate este ideal pentru socializare. Nu te limita doar la colegii din anul tău. Încearcă să cunoști și studenții mai mari de la care poți primi recomandări legate de cursuri, profesori, examene, cărțile de care ai nevoie, proiectele în care te poți înscrie și ce lucruri interesante poți face în timpul facultății. 

Acordă atenție alimentației

Dacă până acum ai locuit cu părinții, probabil nu a fost nevoie să îți gătești singură și nici să te întrebi „ce să-mi pregătesc astăzi de mâncare?”. Așa că, odată cu viața de cămin, preocuparea pentru alimentație devine mai intensă, mai ales atunci când vrei să îți menții sănătatea și silueta în formă. Cum nu este indicat să îți comanzi pizza în fiecare seară și nici să mănânci doar produse de patiserie sau sandwich-uri de la fast-food-uri, va trebui să găsești soluții. Caută pe internet rețete simple de mâncăruri pe care le poți face rapid în camera de cămin (dacă nu stai într-unul dintre căminele private în care există bucătărie). În primele luni de facultate, ține un jurnal cu meniul tău zilnic. Asta te va ajuta să fii atentă la ce mănânci și să faci mai ușor trecerea de la stilul de alimentație cu care erai obișnuită acasă (adică supele și mâncărurile gătite de mama) la meniurile preparate de tine. 

Învață să investești calitate în timpul tău liber

Ai norocul să fii susținută financiar de părinții tăi și să nu lucrezi încă din primul an de facultate? Atunci, în ce ți-ar plăcea să investești timpul liber? În afară de orele dedicate cursurilor, ce îți dorești să faci? Anii de facultate sunt ideali pentru a-ți crea singură oportunități. Te poți înscrie pe postul de voluntar într-un ONG sau să participi la activitățile cluburilor studențești. Astfel, găsești un mod eficient de a îmbina distracția și educația. Gândește-te că toate experiențele pe care le trăiești acum te pot influența și pe viitor, așa că alege-le înțelept!

Nu în ultimul rând, bucură-te de fiecare moment în parte! Creează-ți relații de calitate și profită de oportunitățile pe care le ai în toată această perioadă!

(P) Material realizat in colaborare cu Liviu Tudor.

Sursă foto: Nejron/ Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale