Lacul Erie din Statele Unite ale Americii este prima apă din lume care primește drepturi umane. Legea a fost adoptată în urma voturilor locuitorilor din Ohio.
Ideea de a adoptat o lege care să ofere lacului aceleași drepturi ca unui om a venit după criza apei din Toledo, din august 2014. Aceasta a pornit de la faptul că lacul a fost extrem de poluat de fermele din apropiere, încât apa potabilă din oraș a devenit toxică și nu putea fi nici filtrată, nici fiartă, conform Mediafax.
A fost declarată stare de urgență, iar locuitorii din zona Toledo nici măcar nu aveau voie să atingă apa. De atunci, fermierii au investit milioane de dolari în soluții pentru reducerea contaminării apei.
Conform „Legii Lacului Erie”, lacul are „dreptul de a exista, de a prospera şi de a evolua natural”. De asemenea, cetățenii din Ohio au dreptul de a da în judecată orice persoană sau companie care încalcă legile lacului.
Contestațiile privind noua lege nu au întârziat să apară. Proprietarii unei ferme din apropiere au constestat în instanță constituționalitatea legii. Aceștia susțin că afacerea le este pusă în pericol dacă vor trebui să răspundă legal în cazul în care un fertilizator pe care-l folosesc va ajunge în lac.
„Există această idee că dacă oprim contaminarea cu fertilizatori, lacul Erie va fi curat. Este corectă ideea, dar nu există un număr de magie prin care am putea să oprim scurgerea fertilizatori de pe câmp”, a declarat Joe Cornely, purtător de cuvânt al Asociaţiei Fermelor din Ohio.