Dacă aş fi mamă acum sau în viitorul apropiat, aş proceda precum Dana Războiu. M-aş muta în altă ţară, de preferat Finlanda, şi mi-aş da copilul la şcoală acolo. Oriunde altundeva în Europa civilizată, copiii se bucură de educaţie şi instrucţie gratuite şi mai ales utile.
Este adevărat că am învăţat multe în şcoală. Nu mă pot folosi de nimic din ce am învăţat. Rezolvarea inegalităţii Cauchy-Buniakowski-Schwarz cu ochii închişi sau faptul că ştiu ce reacţii au loc în timpul fisiunii uraniului nu mă fac nici mai fericită, nici mai atractivă pentru angajatori.
După 12 ani de şcoală şi nenumărate premii şi diplome mă simţem mai nepregătită pentru viaţă decât eram în prima zi de şcoală. Că sistemul nostru de învăţământ nu ne dă nimic folositor e una, dar în cadrul lui ni se şi răpesc multe: creativitatea este înlocuită cu obedienţa şi nevoia de a imita, independenţa este pedepsită şi înlocuită cu dependenţa, iar deprinderea de a visa la lucruri măreţe ni se retează din scurt ca fiind ceva nociv.
Privind în urmă, sunt bucuroasă că Einstein nu a fost român şi nu a mers la şcoală aici. Precis ar fi fost lăsat repetent în mod sistematic şi declarat complet idiot. Apropo de asta, colegii mei care rămâneau corijenţi constant în şcoală sunt acum oameni de afaceri prosperi.
Ca să nu par total dezarmantă, iată câteva sfaturi de om păţit pentru mămicile care acum trec prin emoţiile începutului de şcoală cu prichindeii lor!
1. Nu vă luaţi după modă şi nu vă daţi copilul la cea mai dorită clasă. Daţi-l acolo unde doreşte el să meargă, chiar dacă e o direcţie care nu vă sună vouă bine. Dacă cel mic vrea la arte sau muzică, daţi-l la arte sau muzică, nu vă încăpăţânaţi să faceţi informatician din el.
2. Alegeţi limbi străine rare pentru el, şi eventual trimiteţi-l la un curs de limbă străină extraşcolar. Azi cei mici prind engleza din zbor din filme şi de pe net, de franceză nu mai e nimeni impresionat, iar germana rămâne singura pentru care merită să optezi în cadrul şcolii. Cu cât mai devreme te apuci de ea, cu atât va fi mai uşor de învăţat. Dacă faceţi parte dintr-o etnie, învăţaţi-vă copilul limba dumneavoastră, dar şi limba română. Nu vă speriaţi că nu va face faţă.
3. Èšineţi minte că sistemul nu oferă orientare profesională şi că tot ceea ce puteţi face, ca părinţi, este să vă cunoaşteţi copilul, să îl încurajaţi să îşi folosească potenţialul şi să îi fiţi mereu aliaţi, nu adversari suplimentari.