Un succes fără precedent la Festivalul de Film de la Berlin şi o „confirmare a cinematografiei româneşti”, potrivit criticilor români. Regizorul Florin Şerban se întoarce acasă cu două dintre cele…
… mai importante premii ale Berlinalei.
Premiat cu Ursul de Argint şi premiul „ Alfred Bauer„ pentru noi perspective în artă cinematografică, lungmetrajul de debut al tânărului regizor, „ Eu când vreau să fluier, fluier” , a fost de departe cel mai apreciat film la ediţia din acest an a Berlinalei. A fost catalogat chiar mai autentic decât „ The Ghost Writer” al lui Roman Polanski şi mai sofisticat decât „ Shutter Island„, regizat de Martin Scorsese.
Invitaţi să ridice Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint, de către actriţa Renée Zellweger, regizorul Florin Şerban a mulţumit echipei cu care a lucrat, iar actriţa Ada Condeescu a ţinut să îşi exprime recunoştinţa faţă de cel care i-a oferit şansa să joace în film.
„ Îi mulţumesc lui Florin pentru acest premiu. El a văzut acel ceva în mine când alţii n-au văzut” , a spus emoţionată Ada.
La rândul său, George Piştereanu a mulţumit colegilor de platou şi actorilor neprofesionişti din penitenciar, care au luat parte la filmări. „ Mulţumesc colegilor de platou şi celor din penitenciar, celor care au ieşit din penitenciar. Filmul acesta este şi al lor, al tuturor” , a transmis Piştereanu de pe scenă.
Producătorii Ada Solomon şi Dan Burlac, regizorii Cristi Puiu şi Tudor Giurgiu şi criticul Irina Margareta Nistor au declarat că succesul lui Florin Şerban este „ încă o confirmare a cinematografiei din România” , notează Mediafax, iar publicaţia The Guardian scrie că filmul lui Florin Şerban este „ o bijuterie de debut în lungmetraj„.
Pelicula câştigătoare a Ursului de Aur pentru cel mai bun film, „ Honey„ , a regizorului turc Semih Kaplanoglu, este considerată de The Hollywood Reporter drept „o dramă emoţionantă„ . Filmul este cea de-a treia parte a trilogiei autobiografice a lui Kaplanoglu, după „ Egg” (2007) şi „ Milk” (2008).
Nici Roman Polanski nu a fost neglijat de către criticii germani de film, dar nu a putut fi prezent pentru a-şi ridica premiul din cauza arestului la domiciliu.
„ Cel mai controversat şi neaşteptat premiu al Festivalului”, notează The Hollywood Reporter, a fost acordat aşadar regizorului francez de origine poloneză, pentru „ cel mai bun regizor„.
Potrivit publicaţiei, „ decizia va încinge talk show-urile. Oricare ar fi motivul pentru care juriul a luat această decizie, Ursul de Argint acordat lui Polanski va fi văzut ca un semn de solidaritate cu regizorul, aflat în prezent în arest la domiciliu în Elveţia şi care aşteaptă posibila extrădare în SUA, unde ar putea fi acuzat într-un proces de agresiune sexuală, care datează din 1970″, scrie The Hollywood Reporter.
Polanski a ţinut totuşi să transmită un mesaj prin producătorul său, Alain Sarde, care a ridicat premiul în numele său.
„ Chiar dacă aş fi putut să vin (la Gală, n.r.), nu aş fi venit. Pentru că ultima dată când am fost la un festival să ridic un premiu, am ajuns în închisoare”, a transmis Polanski în mesajul său.
Aflat la cea de-a 60-a ediţie, Festivalul de la Berlin este unul dintre cele mai mari evenimente de gen şi găzduieşte premiere ale unora dintre cei mai mari autori. Berlinala, al doilea festival de film european după Cannes ca importanţă, este în mod tradiţional deschisă producţiilor cu buget mic.
„ Eu când vreau să fluier, fluier” va intra în cinematografele din România în luna martie.
Foto: Mediafax