Vara bate în retragere, nu mai e atât de cald, mai adie un vânticel, mai plouă cât să nu-ţi fie dor de zilele caniculare şi parcă-ţi vine aşa un chef … de grădinărit.
Dacă nu ai fost toată vara ţinta invidiei vecinelor (din cauza jardinierelor tale fără de flori), nu dispera, timpul nu este pierdut.
Ce îţi trebuie
► una sau mai multe jardiniere (în funcţie de spaţiul de care dispui)
►pământ (suficient pentru jardinieră/jardiniere)
►plante pentru jardiniere (tufănele, crăiţe, conduraşi, iederă, poate un pui de piracantă şi unul de cotoneaster)
Cum procedezi
►mai întâi te asiguri că jardinierele au orificii de scurgere. Dacă nu le au le poţi face tu cu ajutorul unui cuţit sau cu un cui încins. Pentru binele vecinilor ideal este ca jardiniera ta să aibă tăviţă (altfel când uzi plantele s-ar putea ca apa să se scurgă în capul lor)
►umple jardiniera pe jumătate cu pământ (restul îl vei pune după ce ai aşezat plantele)
►aşază plantele după culori şi cel mai important după portul lor: iedera şi conduraşii îi vei aşeza pe marginile jardinierelor pentru ca să poată să „curgă” frumos.
►Piracanta şi cotoneasterul le vei aşeza într-o margine de jardinieră pentru că tind să crească mai înalte decât celelalte plante.
►Dacă plantezi tufănele alege-le pe cele clasice (de pe vremea bunicii) pentru ca să le ai şi la anul viitor.
►Dacă le alegi pe cele care seamănă cu margaretele (doar că au alte culori) nu le vei mai avea la anul pentru că nu rezistă peste iarnă la frig şi să le păstrezi în casă nu este o soluţie bună (au nevoie de temperaturi mai scăzute peste iarnă ca să înflorească din nou).
►Conduraşii şi crăiţele sunt plante anuale, deci va trebui să culegi seminţe pentru anul viitor, iar restul plantelor sunt perene (dacă ai grijă peste iarnă să protejezi puţin jardiniera cu pânză de sac sau rogojini – cât să nu îngheţe rădăcinile – la anul viitor vei avea mai mult de jumătate de jardinieră decorată).
Vezi ce flori de toamna poti planta in gradina incepand din septembrie!