Povestea dramatică a lui Llevelyn Davies, băiețelul care nu voia să crească și l-a inspirat pe J. M. Barrie să scrie „Peter Pan”

.

Indubitabil, povestea lui Peter Pan, băiatul care refuza să crească, a devenit un basm clasic și chiar după un secol, „Peter Pan” nu dă semne de îmbătrânire. Sciitura a devenit o parte chintesență a culturii populare, devenind un element durabil al fiecărei generații, des peste 100 de ani.

Scriitorul scoțian James Matthew Barrie a lansat celebrul personaj, în 1902, în cartea „Micuţa pasăre albă”, atunci când a apărut în capitolul intitulat „Peter Pan în Kensington Garden. Curând, povestea a fost reprodusă pe scenă, iar după succesul înregistrat, Barrie a scris romanul „Peter și Wendy”, în 1911.

În timp ce toți iubim povestea lui Peter Pan, nu mulți dintre noi sunt cei care știu ce l-a inspirat pe Barrie sî scrie basmul clasic. Autorul a creditat cinci băieți care au inspirat povestea: George, John (Jack), Peter, Michael și Nicholas (Nico) Llevelyn Davies.

Așadar, cei cinci fii ai lui Arthur și Sylvia Llevelyn Davies, fiica scriitorului George du Maurier, l-au inspirat pe Barrie să scrie „Peter Pan”.

M. Barrie a făcut cunoștință cu cei cinci băieți în 1897, când a dat peste Jack și George, care aveau 4 și, respectiv 5 ani la acea vreme, în timp ce se plimbau însoțiți de bona lor în Kensington Garden din Londra. Scriitorul a fost vrăjit de acești puști și a continuat să îi viziteze zilnic, devenind bun prieten cu părinții lor. De fapt, Barrie a devenit atât de apropiat de familia Llevelyn Davies încât și-au petrecut vacanțele împreună ani de zile.

Cei cinci fraţi Davies au fost sursa de inspiraţie şi pentru fraţii Darling şi pentru gaşca Băieţilor Pierduţi din cărţile cu Peter Pan. J.M. Barrie era un bun prieten al familiei Davies. Iniţial, pentru a-i amuza pe George şi Jack, cei mai mari dintre fraţi, J.M. a inventat o poveste în care fratele lor, Peter, putea să zboare. Dar abia Llevelyn Michael, cel de-al patrulea născut, l-a inspirat să îl contureze pe celebrul personaj – Peter Pan.

Când  Michael s-a născut, se „năştea” şi Peter, în „Micuţa pasăre albă”. Când împlinea 4 ani şi jumătate, în 1904, apărea şi piesa transpusă apoi în roman, „Peter Pan sau băiatul care nu voia să crească”.

În 1912, Barrie a comandat, ca o surpriză, o statuetă care a fost montată în Kensington Garden, din Londra. Scriitorul a fost însă foarte supărat când a văzut că sculptorul se inspirase din trăsăturile unui alt puşti, şi nu ale lui Michael, aşa cum îşi dorise. A spus atunci că statueta: „nu exprimă nicidecum privirea de drăcușor a lui Peter Pan”.

Scriitorul a fost cel care i-a luat pe copii în grijă după moartea părinţilor lor. Nu toţi s-au înţeles bine cu el, mai ales că Barrie le supraveghea îndeaproape relaţiile amoroase, iar vieţile lor n-au fost întocmai fericite.

George, cel mai mare dintre fraţi, a murit pe front, în Primul Război Mondial. Cel de-al doilea care a pierit, în mod tragic, a fost chiar Michael, care s-a înecat într-o piscină din apropiere de Oxford la puţin timp după ce a împlinit 21 de ani, împreună cu cel mai bun prieten al său, despre care se zvonea că îi era şi iubit, Rupert Buxton.

Deşi Barrie însuşi şi unul dintre fraţii lui spuneau că s-ar fi sinucis, concluzia legistului a fost că Michael a murit înecat din greşeală şi că Rupert a murit încercând să-l salveze.

Peter a început încet-încet să deteste asocierea cu Peter Pan. S-a certat cu Barrie, a plecat de acasă şi a înfiinţat o editură după război. La 63 de ani, s-a aruncat în faţa unui tren.

Citește și – Viața bate Disney-ul. Actorii care au dublat vocile personajelor Mickey și Minnie Mouse s-au căsătorit în viața reală

Citește și – Cine este fetița care l-a inspirat pe Lewis Carroll să scrie „Alice în Țara Minunilor”

Foto – Northfoto

    
Vedete din Romania Vedete internationale