În magazinele din România au ajuns zeci de tone de citrice și alte fructe și legume contaminate cu pesticide, în pragul sărbătorilor.
Citricele sunt pe listele de cumpărături ale multor oameni în perioada aceasta. Însă autoritățile au descoperit zeci de tone de citrice contaminate cu pesticide. Directorul general al ANSVSA, Mihai Ponea, a spus pentru Digi24 că în ultimele două zile s-au constatat că 20 de tone de lămâi, struguri și mandarine care conțineau pesticide au ajuns în România.
Prezența pesticidelor nu poate fi observată cu ochiul liber. Tocmai din acest motiv, la intrarea în țară se fac verificări privind reziduurile de pesticide și examene de laborator. Aceste probe se recoltează prin punctul de intrare unic în Europa. Echipamentele speciale sunt cele care pot detecta prezența pesticidelor. Dacă produsele ajung în magazine, consumatorii nu pot detecta produsele contaminate.
Cu o lună în urmă, șeful ANSVSA spunea pentru Agerpres că o problemă mare a serviciilor veterinare din România o constituie importurile de legume și fructe din Turcia, care aduc adeseori produse contaminate cu pesticide.
„Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă”, a spus Ponea. „Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel. Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creşterea procentului de recoltare şi de interzicere a punerii pe piaţă a transporturilor de legume-fructe până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide”.
Expertul a spus însă că România nu face suficient de multe controale, din cauza lipsei de resurse: „Din păcate, România are pârghii limitate în ceea ce priveşte creşterea frecvenţei controalelor. În schimb, putem să ne plângem la Comisie, unde ne întâlnim lunar cu toate statele membre, să spunem că avem o îngrijorare şi să solicităm creşterea frecvenţei şi procentului de recoltare probe, pentru că la import se aplică un regulament pe tot teritoriul UE”.
Au existat situații în care unii operatori au întârziat să anunțe autoritățile cu privire la probele contaminate, pentru a-și putea vinde marfa, iar Ponea are suspiciunea că aceste situații au fost intenționate.