Dacă te prinde brumărel la Câlnic, gustă din toate câte un pic: un strop de cultură, o feliuţă de lichiu cu ceapă, un păhărel de vin. Cocteilul ideal pentru drumeţii grăbiţi.
Se află pe Drumul vinului şi este una dintre zonele viticole renumite din ţară. Ajungi aici de pe şoseaua Sibiu-Sebeş Alba; la aproximativ 10 km de Sebeş, se face la stânga un drum şi, după alţi 4 km, eşti în Câlnic. Un sat al revelaţiilor: din toţi saşii câţi au fost cândva, a mai rămas unul singur. Una singură este şi uriaşa Cetate ţărănească. Impunătoare şi cu mare dragoste îngrijită de oamenii locului, Cetatea de la Câlnic este deja „consemnată“ pe lista monumentelor Unesco.
Bunătăţi locale: lichiul cu ceapă
Şi dacă tot eşti prin zonă şi, vrei nu vrei, trebuie să-ţi îndestulezi şi trupul pentru a-ţi continua drumul cu mai multă forţă, cere de pe lista cu bucate un lichiu cu ceapă – este vorba de o tradiţională şi delicioasă plăcintă, făcută în casă, o dată cu prepararea pâinii.
Următoarea oprire după Câlnic poate fi Sebeş. Vizitează Biserica evanghe¬lică din oraş (este imposibil să nu-ţiatragă atenţia!) şi continuă-ţi apoi drumul la Râpa Roşie – rezervaţie naturală neaşteptat de asemănătoare cu formaţiunile stâncoase din Capadocia (Turcia). Ia în vizor şi Băile Miercurea Sibiului, al căror centru vechi tocmai a fost renovat. Şi dacă vrei mai mult, înnoptează în Mărginimea Sibiului. Se află paralel cu drumul spre Câlnic.