Mircea Geoană – Drumul spre Europa şi Lumea transatlantică
Fostul candidat la preşedinţia ţării a ales să scrie despre alte succese personale, lucrarea sa rememorând istoria unor momente decisive pentru destinul occidental al României.
Publicată în 2005, volumul, care face parte din cartea „Politica externa a României la începutul secolului XXI”, vorbeşte despre „transformarea României într-o ţară moderna şi prosperă”, spunea autorul. De atunci, preşedintele Senatului a mai reflectat puţin şi a revenit în 2008, cu „Modelul Social Românesc. Calea către o altă Românie”.
Editura: Univers Enciclopedic, preţ 16,50 lei
Emil Constantinescu – NATO Enlargement
Un alt preşedinte care a ales să îşi pună gândurile pe foaie este Emil Constantinescu, care a vrut să ofere o interpretare a istoriei din perspectiva unui politician care a fost patru ani la cârma ţării.
Cele patru volume, reunite sub titlul „Timpul dărîmării, timpul zidirii”, sunt scrise sub forma unei cronici despre vremurile şi auspiciile care l-au făcut preşedinte, văzută de autor ca o revanşă asupra criticilor săi.
Ion Iliescu – După 20 de ani – 1989
De două ori preşedinte al României, fără îndoială că şi Ion Iliescu a avut multe de spus în multele sale tratate despre mersul României, revoluţie, Europa şi întrebările primite în timpul mandatelor sale.
Însă, după 20 de ani, omul politic s-a decis să mai arunce o privire asupra întâmplărilor din ’89, aşa că a publicat în 2010 volumul „După 20 de ani – 1989. An de cotitură în istoria naţionala şi în viaţa internaţională”.