Viaţa românilor a fost dată peste cap de fenomene extreme: ploi torenţiale, vijelii iscate din senin şi temperaturi scăzute care te duc cu gândul la apropierea toamnei. În condiţiile în care meteorologii prevăd în continuare o perioadă foarte ploioasă, plasată sub cod galben de precipitaţii, oamenii încep să-şi pună întrebări fireşti: vacanţele însorite de la malul mării vor deveni, anul acesta, o amintire? Este normal să plouă atât de abundent într-o perioadă asociată, de regulă, cu temperaturi ridicate şi chiar cu secetă? În căutarea unui răspuns, Libertatea a stat de vorbă cu specialişti în domeniu.
1. CAPRICIILE NATURII
Primul pas a fost contactarea unui meteorolog al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
„S-a observat o creştere a frecvenţei şi a intensităţii fenomenelor meteorologice extreme. Explicaţia acestora are la bază creşterea temperaturii medii globale. În primul rând, planeta se încălzeşte sau se răceşte ciclic, din motive naturale. De exemplu, glaciaţiunile sau perioadele pluviale”, ne-a explicat meteorologul Meda Andrei.
2. ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ
O altă cauză a încălzirii globale generatoare de fenomene extreme e activitatea omului. „Intervenţia umană, adică tot ce poluează, se suprapune peste cauzele naturale ale încălzirii şi le amplifică. Aici vorbim de industrie, gaze de eşapament şi, în general, tot ce emană dioxid de carbon”, a continuat meteorologul Meda Andrei.
Citeşte mai multe pe Libertatea.ro