Plante de casă recomandate de specialist. Reduc poluarea și previn durerile de cap

.

Horticultoarea Tijana Blanusa recomandă trei plante de casă care reduc poluarea și previn efectele secundare ale acesteia, cum sunt durerile de cap și iritația gâtului, printre altele.

În ciuda faptului că cea mai mare parte a timpului o petrecem acasă, rareori luăm în considerarea poluanții din propria locuință. Lumânările parfumate, produsele de curățenie, vopselurile și blana animalelor pot contamina aerul pe care îl respirăm.

Plante de casă care reduc poluarea și previn durerile de cap

Un studiu din 2022, realizat pe 2.000 de adulți, a constatat că doar 35% dintre participanți au fost preocupați de calitatea aerului de sub propriul acoperiș. Printre simptomele pe care le-au legat de calitatea slabă a aerului s-au numărat reacțiile alergice și oboseala.

Cel mai mare pericol îl reprezintă șemineele. Acestea emit resturi microscopice care pot fi inhalate și pot cauza probleme grave de sănătate, relatează Mirror.co.uk. Din fericire, există mai multe modalități de a reduce poluarea aerului și de a preveni efectele sale secundare.

Potrivit doctorului Michael Mosley, creatorul dietei Fast 800, evitarea odorizantelor sintetice și a lumânărilor parfumate (sau optarea pentru produse fără substanțe chimice în compoziție) poate ajuta la evitarea eliberării de compuși organici volatili (COV) care pot declanșa dureri de cap sau iritații la nivelul ochilor, nasului și gâtului.

Citește și: „Este ok să nu fii ok după divorț”. Irina Ciureanu, psihoterapeut, despre cum depășim divorțul

Citește și: Cât timp se țin alimentele la congelator. Ce avantaje și dezavantaje au alimentele congelate

Aerisirea gospodăriei, esențială pentru reducerea poluării din casă

Doctorii recomandă deschiderea ferestrelor pentru aerisirea gospodăriei. Astfel se reduce și umiditatea, iar mucegaiul este prevenit. Pentru cei preocupați de mucegai, achiziționarea unui dezumidificator este de asemenea o alternativă bună. Dacă locuiți într-o zonă urbană, posibilitatea ca, odată cu aerul proaspăt, să intre și poluanți este destul de mare.

„Există dovezi că frunzele plantelor pot absorbi poluarea aerului din interior. Totodată microbii din sol descompun poluanții”, a explicat doctorul Mosley, potrivit Mirror.co.uk. „Dr. Tijana Blanusa, horticultoare, recomandă să alegeți exemplare rezistente, cum ar fi planta șarpe, planta păianjen sau crinul păcii”, a completat.

Cu toate acestea, dr. Blanusa avertizează că gospodăriile ar avea nevoie de „incredibil de multe” plante așezate în spații bine iluminate pentru a avea „un impact măsurabil asupra eliminării COV și a altor gaze”.

Potrivit expertei, pereții verzi au devenit din ce în ce mai populari și sunt cei mai eficienți în lupta cu poluarea. Cu toate acestea, un perete cu plante vii este extrem de costisitor atât de instalat, cât și de întreținut.

Foto: Shuttertock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton