Micuțele fructe portocalii de physalis, cu aspect de bomboane, sunt apetisante și au un gust dulce, aromat și răcoritor. Psysalis sunt fructe foarte apreciate, bogate în vitamine și substanțe nutritive excelente pentru sănătate și imunitate.
Cuprins
Psysalis peruviana este singura dintre cele aproape 80 de specii de psysalis care produce fructe comestibile, dulci-acrișoare și deosebit de decorative. Celelalte specii de pshysalis, dintre care câteva cresc în flora spontană și la noi în țară, sunt otrăvitoare și nu se cultivă decât în scopuri decorative.
Cuprins
Unde se cultivă și când se recoltează psysalis
Aceste fructe mai sunt cunoscute drept cireșe portocalii sau cireșe de pământ. Planta este răspândită în America de sud, Africa de Sud, Madagascar, SUA, iar principalii producători sunt Columbia, Kenia și Zimbave.
Învelișul din sepale care protejează fructul nu este comestibil și începe să se usuce pe masură ce fructul se maturizează. Fructul copt este rotund, portocaliu și ușor lipicios la atingere, are 1-2 cm în diametru și conține foarte mulți sâmburi mărunți care se mănâncă împreună cu fructul.
Fructele de psysalis se recoltează din decembrie până în luna iunie, de aceea apar mai des pe piață la noi în timpul iernii. Față de alte fructe exotice, prețul lor nu este unul foarte ridicat, și multe gospodine le cumpără pentru a decora torturile și tartele de prăjituri.
Proprietăți nutritive și curative
Concentrația mare de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina A, antioxidanți puternici și alcaloizi benefici i-a determinat pe mulți nutriționiști să compare fructele de physalis cu boabele de cătină care sunt la noi în țară printre cele mai sănătoase și complexe fructe.
Fructele de psysalis și proprietățile curative
- antioxidat puternic,
- antiinflamator,
- antivital,
- diuretic,
- antireumatismal,
- decongestiv,
- febrifug,
- laxativ.
Ce conține o porție de 5 fructe de physalis
- 92 mg de vitamina B3;
- 4 mg de fier;
- 4 mg de vitamina C;
- 154 mg de vitamina B1;
- 68 mg carbohidrați;
- 56 mg potasiu;
- 50 µg de vitamina A;
- 66 g proteine;
- 056 mg de vitamina B2;
- 13 mg calciu.
Fructele mai au diverse săruri minerale și o concentrație mare de proteine în comparație cu alte fructe exotice, zaharuri, mucilagii benefice pentru digestie, carotenoide și polizaharide, alcaloizi și solanina care îi conferă gustul caracteristic acrișor.
De asemenea physalis are în compoziție vitamina P recunoscută pentru proprietățile anti-inflamatorii, anti-oxidante și anti-virale, iar cantitatea de vitamina C este dublă față de lămâie.
Ce beneficii pentru sănătate au fructele de psysalis
Datorită concentrației mari de vitamina A și C, physalis au efect antioxidant, care ajută la întărirea sistemului imunitar și protejează țesuturile de acțiunea radicalilor liberi.
Acizii benefici din aceste fructe au proprietăți antiinflamatorii și ajută la scăderea nivelului colesterolului;
Vitamina K, destul de rar întâlnită la alte fructe, ajută oasele și articulațiile;
Sărurile minerale din psysalis protejează sănătatea ficatului și a rinichilor;
Ca multe alte fructe portocalii bogate în betacaroten, psysalis ajută la îmbunătățirea vederii, deoarece conțin luteină și betacaroten;
Zaharurile și mineralele din aceste fructe ajută la îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare;
Sunt benefice pentru sănătatea inimii datorită conținutului bogat în vitamina B1 și vitamina C și pot reduce tensiunea arterială;
Psysalis contribuie la echilibrarea sistemului nervos central.
Cum să folosești physalis în bucătărie
Cireșele exotice de culoare portocalie sunt deosebit de decorative. Pulpa lor seamănă cu cea a roșiilor cherry, dar este mai compactă. Psysalis se consumă când sunt bine coapte, altfel sunt acre-amărui și pot cauza dureri de stomac.
Aceste fructe cu un gust deosebit și aromat sunt folosite ca atare la salatele de fructe și de legume, la budinci, tarte de fructe, brioșe sau iaurturi cu diverse bucăți de fructe. Pot fi călite în zahăr brun și miere și servite ca atare, stropite cu un sos de vanilie.
Din fructele de psysalis se pot face marmelade și gemuri acrișoare, excelente pentru clătite.
Atenție! Psysalis de România este otrăvitoare
Fructele comestibile de Physalis cresc doar în țările exotice. Există o plantă înrudită și în România, care crește spontan în zonele de deal și de câmpie, cu fructe rotunde și portocalii, dar otrăvitoare. Aceasta este cunoscută la noi drept floarea lampion, lampionul chinezesc sau păpălău. Numele ei științific este Psysalis Alkekengi și este cultivată drept plantă decorativă pentru florile și fructele ei frumoase.
Ultima modificare ianuarie 12, 2023 4:31 pm