„Inevitabilii! Bărbaţii de neocolit, canaliile sexoase, derbedeii seducători, exploratorii fără pauze! Despre aceşti bărbaţi aventurieri…
… este vorba în romanul meu, însă nu latura lor de donjuani m-a interesat, ci faptul că toţi patru au ca numitor comun un pisoi! Nu unul cu totul inventat, ci un pisoi în carne şi oase, întâlnit vara trecută, prin Dorobanţi.
Trecusem pe lângă o librărie pustie, pe lângă Liceul Caragiale, gândindu-mă neîntrerupt la un bărbat detestat şi iubit. Ştiţi cum se întâmplă în lunile de vară! Mai ales în Bucureşti! Mereu există un astfel de bărbat dorit şi evitat în mod categoric. În starea aia incomodă, după ce aruncasem un ochi spre cărţile din vitrină, neatinse de o sută de ani, m-am întâlnit cu un pisoi infatuat şi dispreţuitor. Să nu credeţi c-am pierdut multă vreme cu el.
Pur şi simplu m-a lovit cu intoleranţa lui pisicească şi mi-a arătat coada. Dar în noaptea aia am continuat să mă gândesc la drumul meu pe Calea Dorobanţilor, la acoperişul liceului, la vitrina în care zăceau pierdute câteva romane clasice şi, bineînţeles, la ochii necruţători ai acelui pisoi. Şi cum toate acestea se învârteau în jurul unui bărbat, pe atunci „inevitabil”, m-am apucat de scris.
Acţiunea romanului „Patru bărbaţi plus Aurelius” se petrece într-un studio de film, unde îşi face apariţia un bărbat misterios. El susţine că în romanul Madame Bovary ar exista un personaj, de care nimeni însă nu-şi mai aminteşte. Prin urmare, toată lumea îşi lasă treburile ca să recitească romanul lui Flaubert. Dar acest lucru se dovedeşte extrem de dificil.” Doina Ruşti
Confesiunea Doinei Ruşti are ca punct de plecare cel mai recent roman al său, Patru bărbaţi plus Aurelius, apărut recent la editura Polirom.
Doina Ruşti este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane. Romanul Fantoma din moară (Polirom, 2008) a fost nominalizat la patru premii importante şi distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat romanele Omuleţul roşu (2004), Zogru (Polirom, 2006), Lizoanca la 11 ani (2009), precum şi un puzzle narativ —Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti (Polirom, 2010). Unele dintre scrierile sale au fost traduse sau sînt în curs de traducere în bulgară, franceză, spaniolă, italiană şi maghiară.
Printre distincţiile care i s-au acordat se numără şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2006), Premiul revistei Convorbiri literare (2006), Medalia de Aur a Schitului Darvari pentru merite literare (2008).