Niciun lucru măreţ nu este posibil fără pasiune şi muncă. Ştiu foarte bine acest aspect cei care şi-au transformat pasiunile în mici afaceri online, fie că este vorba de decoraţiuni…
… haine sau bijuterii.
Cum reuşesc micii antreprenori să îşi împartă timpul între serviciu şi pasiunile lor, vom afla chiar în cele ce urmează.
Oana oferă accesorii unicat
Pasionată de lucrurile personalizate, Oana a început să facă accesorii şi pentru că a vrut să ofere altceva decât ceea ce se găseşte în magazine. Nu este o afacere în sine, pentru că nu se ocupă de ea decât în timpul liber, iar iniţial nici nu s-a gândit să le comercializeze.
„M-au atras întodeauna micile accesorii care pot da atâta culoare unei simple ţinute, aşa că m-am interesat de unde pot cumpăra materialele necesare pentru ce vroiam să fac”, îşi aminteşte ea.
A confecţionat câteva broşe pe care le-a purtat şi care au atras imediat atenţia colegelor. Văzând că există cereri, a căutat pe internet magazine cu accesorii pentru bijuterii şi a investit aproximativ 1.000 de lei în ace, tortiţe, încuietori şi mărgele, după care a început să confecţioneze broşe, cercei şi medalioane.
Deşi nu s-a fi gândit că o să devină o mică afacere, în mod surprinzător, a reuşit să îşi recupereze banii cheltuiţi foarte repede, calculând în plus şi ceva profit încă din prima lună, aproximativ 500 lei.
Pentru că lucrează într-un trust mare de presă, a reuşit să îşi facă cunoscute foarte uşor accesoriile, aşa că de la prietene şi colege şi până la vedete, toate au purtat micile bijuterii colorate. Şi-a creat, totodată, şi un mic magazin virtual, Mărgica magică.
Hippie Box aduce „ceva diferit de ce există deja pe piaţă”
Povestea Hippie Box s-a născut dintr-o pasiune uitată şi redescoperită, o îndeletnicire care a fost mai întâi o slujbă şi a devenit apoi o afacere de familie.
Pentru că în tinereţe a lucrat ca designer vestimentar, pentru Mirela afacerea Hippie Box aproape că „s-a croit” de la sine.
„Totul a pornit de la un hobby şi din dorinţa de a avea lucruri frumoase şi deosebite. Corina tot vroia să îi fac genţi şi haine pe gustul ei, pentru că nu găsea în magazine ce îşi dorea. Văzând lucrurile frumoase pe care le purta, prietenele noastre au început să ne roage să le facem şi lor. Ele ne-au recomandat şi altora şi aşa am început să primim comenzi”, ne spune Mirela.
„Ne-am gândit ce putem face diferit de ce există pe piaţă şi am început să dăm naştere unor modele de accesorii şi de haine.
Am investit în materiale naturale precum bumbac şi in pentru bluze şi fuste, iar pentru genţi am cumpărat denim, catifea reiată şi tercot”, povesteşte Mirela.
Punând la socoteală lâna şi bumbacul pentru croşetat, pe lângă materialele pentru confecţionarea bijuteriilor, investiţia iniţială s-a ridicat la aproximativ 300 de lei. Deşi suma nu este mare, creatoarele Hippie Box nu se aşteptau să recupereze banii foarte curând, însă după o lună şi jumătate acestea întrezăreau deja profit în mica afacere.
Ca în orice alt negoţ, promovarea este importantă dacă vrei să ocupi un loc în piaţă, după cum spune Mirela, aşa că au recurs la marketing. Şi-au creat un blog pe platforma WordPress.com, iar pentru o publicitate sporită au încheiat mici „parteneriate” cu magazine online care oferă acelaşi gen de produse.
Însă, după cum recunoaşte chiar Mirela, cea mai eficientă promovare este cea realizată de către clienţi, prin recomandarea produsului cercului de cunoscuţi.
Pentru că nu mai este doar un hobby, proprietarele Hippie Box intenţionează să extindă această mică afacere şi să angajeze ajutoare. „Deocamdată, nu avem ajutoare. Ne ocupam seara şi în weekenduri, dar şi atunci tot seara mai mult. Însă, în planurile de viitor este inclusă şi această opţiune, mai ales că numărul de comenzi a crescut cam la 20 de cereri pe lună”, adaugă Mirela.
Viorica şi Dama cu Camee
În cazul Vioricăi, pasiunea pentru camee s-a născut „dintr-o joacă” şi a descoperit-o odată cu lecţiile de istorie, atunci când studia epoca Victoriană.
„Pasiunea mea pentru camee se leagă puternic de lecţiile din liceu, mai precis de Epoca Victoriană, şi, desigur, de portretele Reginei Victoria, la care căscam ochii cât cepele. Dama cu Camee s-a născut dintr-o joacă, dezvoltată ulterior cu eforturi egale din partea mea şi a prietenului meu”, povesteşte ea, mărturisind ca acum este tot o joacă pe care, însă, o tratează mai serios.
Page: 1 2