Într-un mediu aglomerat, unde timpul a devenit cea mai mare provocare, iar maşina şi bicicleta nu mai reprezintă demult o soluţie ca să nu întârzii la serviciu…
…oamenii au inventat parkour, arta deplasării.
Nu este un hibrid inovator care zboară peste semafoare, ci este un sport spectaculos care a mobilizat deja o lume întreagă, formând comunităţi imense ale practicanţilor chiar şi în ţarile care se laudă cu piste kilometrice pentru biciclete şi metrouri rapide.
Ce este parkour şi cum se practică
Principiul lui de bază este eficienţa în mişcare, parkour fiind practic o alternativă rapidă de a te deplasa într-un oraş modern, sau mai puţin, dar aglomerat.
Astfel, parkour (prescurtat PK) este un fel de maraton cu obstacole, o probă de atletism cu garduri să spunem, dar care nu se desfăşoară pe un stadion, ci în oraş.
Ideea lui constă în a te strecura cât mai repede printre obstacolele care ţi se ivesc în cale, în drumul tău spre serviciu, când întârzii la o şedinţă sau la un film de exemplu, dar care te provoacă să te foloseşti de mijloacele propriului corp, găsind alternative să nu te opreşti.
Este ca atunci când urmăreşti cu paşii o fâşie de pavaj, fără să te abaţi de pe ea, chiar dacă în faţa ta se află ceva. Soluţia este să găseşti o modalitate de a înainta continuu, să ocoleşti obstacolul, scurtând pe cât posibil drumul.
Adepţii parkour-ului îl consideră mai mult decât un sport. Este o îmbinare între sport şi artă, care ajunge să semene cu un spectacol, căci, pentru a fenta aglomeraţia şi timpul, trebuie să recurgi la acrobaţii – să sări peste, să te strecori pe sub sau în jurul obstacolelor, indiferent care ar fi acestea.
De unde vine parkour
Mişcarea a apărut prima dată în timpul lui Georges Hébert (1875-1957), fost ofiţer naval care a dezvoltă „metoda naturală de educaţie fizică şi morală”, impresionat de abilităţile fizice ale populaţiei indigene, descoperite în călătoriile sale prin Africa.
Mai târziu, sportul este preluat şi adaptat de David Belle, care, potrivit Wikipedia, părăseşte şcoala la 15 ani pentru a se dedica dezvoltării artei sale, Le Parkour.
Documentarele „Jump London” şi mai apoi „Jump Britain” au popularizat ameţitor de repede acest sport.
Sportul se practică şi în România. În cadrul emisiunii „Romania, te iubesc!” difuzată de Pro Tv, i-ai putut vedea pe practicanţii acestui inedit sport, care poartă numele de traceur-i.
Citeşte şi despre planking, un sport „mortal” de distractiv.