La fiecare început de an ne facem planuri, ne propunem să ne schimbăm obiceiurile, să zâmbim mai mult și mai des și să avem mai multă grijă de noi. Printre acestea, principalele gânduri ne sunt îndreptate în general către vacanțe, căci relaxarea este firesc să fie pe primul plan.
Astfel, pornim în căutarea ideilor pentru vacanța lui 2019, mai cu seamă pentru a ne organiza din timp atunci când dorim să achiziționăm biletele la prețuri early booking.
- Alsacia, Franța
Această regiune, situată la poalele munților Vosges, produce unele dintre cele mai fine vinuri de pe glob. Villa René Lalique, al cărei restaurant are două stele Michelin, este locul ideal pentru a începe un sejur. Vizitează vinăriile de top, cum ar fi Domaine Weinbach și Maison Trimbach, pentru Gewürztraminers și Rieslings de clasă mondială. La Au Trotthus, în Riquewihr, bucătarul Philippe Aubron combină ingrediente din Franța și Japonia, unde a petrecut 17 ani. Cum ar fi să guști o supă de chanterelle cu enoki și trufe? Sau cum ar fi să vezi Alsacia cu barca? Barja Belmond Lilas e vestită pentru croazierele sale private.
- Insulele Andaman
Pentru cei care un sejur in Mallorca nu este suficient de exotic si visează să fugă pe o insulă îndepărtată, Insulele Andaman sunt varianta ideală. Un lanț de peste 300 de insule (unele surse citează până la 572), aflat între India și Thailanda, ireal de perfecte – plaje nealterate, apă limpede, nucă de cocos și mangrove tropicale.
Multe dintre insulele arhipelagului sunt nelocuite sau sunt interzise publicului larg, pentru a proteja triburile care locuiesc acolo.
Totuși, dintre acestea, Insula Havelock a devenit accesibilă recent, când Taj Exotica Resort & Spa – primul complex de cinci stele din Insulele Andaman – a fost deschis pe Plaja Radhanagar.
Întinsă pe 12 hectare, proprietatea cuprinde 75 de vile de lux, inspirate de colibele tribului indigen Jarawa, trei restaurante, care servesc specialități locale și bucătăria mondială, precum și spa-ul liniștit Jiva.
Acestora li se alătură fermecătorul hotel de tip boutique, Jalakara, care a deschis la sfârșitul anului 2015 doar trei camere, trei apartamente și o vilă privată pe o plantație de banane vechi și plante cu nuci betel.
Un concediu aici se petrece înotând și făcând scufundări în mijlocul coralilor, kayaking în mangrove, drumeții în pădure și relaxare la plajă.
- Berlin
Anul acesta marchează cea de-a 30-a aniversare a căderii Zidului Berlinului, iar calendarul cultural al orașului reflectă renașterea sa post-reunificare.
Expozițiile și spectacolele care sărbătoresc și 100 de ani de mișcare arhitecturală a orașului vor fi lansate pe tot parcursul anului, începând cu luna ianuarie, cu un festival de deschidere la Akademie der Kunste, care va include prelegeri, spectacole de dans, piese de teatru și concerte.
Totuși, cea mai mare surpriză a anului poate fi desemnarea Berlinului drept epicentrul de carne și cartofi, și singurul oraș din lume care oferă un muzeu dedicat curry-wurst-ului. În plus, Berlinul începe să fie asemănător unei Mecca de tip culinar, dar prietenoasă și cu legumele. Orașul găzduiește mai multe restaurante vegetariene decât orice altă capitală europeană, iar Vevolution, o sărbătoare axată pe bucătăria vegană și vegetariană, va face parte din Festivalul Eat Berlin, din februarie, ce promite o explozie culinară care a atras atenția bucătarilor de renume mondial, precum Ana Roš din Slovenia și Heinz Reitbauer din Austria.
- Cambodgia
Cele mai multe vizite în Cambodgia sunt centrate în jurul explorării orașului Siem Reap și a templelor din Angkor Wat, din partea de nord.
Dar, un motiv în plus pentru a merge mai departe, spre sud, o reprezintă deschiderea complexului Shinta Mani Wild, în 21 decembrie 2018, care a sporit considerabil gradul de accesibilitate.
Situată în parcul național South Cardamom (aflat la o plimbare de trei ore de capitala Phnom Penh), această tabără de lux, cu 15 corturi de tip apartament, create de faimosul designer hotelier Bill Bensley, a fost construită în jurul prioritătii de protejarea a sute de hectare de teren, casa elefanților sălbatici și a gibonilor.
Oaspeții vor putea să se alăture unor experți în drumeții ghidate, să exploreze ultimul ecosistem ecologic al Estuariei din Asia de Sud-Est, pe ambarcațiuni de expediție personalizate și să se relaxeze într-un spa care utilizează produse naturale, fără chimicale.
Iar dacă simți intens nevoia de aventură, în loc să conduci, poți opta pentru a ajunge la proprietate cu ajutorul unei tiroliane.
- Egipt
Veștile despre re-ecranizarea, în 2020, a romanului „Moartea pe Nil”, al Agathei Christie (cu Gal Gadot, rol principal), vine la pachet cu pregătirile de deschidere ale Sf. Regis Cairo. Turnul cu 36 de etaje, ce se deschide în această primăvară, promite o priveliște surprinzătoare către zona veche din Cairo și către Nil, dar și un răsfăț pentru oaspeți datorită serviciul de majordom.
Operatorii de turism de lux semnalează o creștere puternică a interesului vizitatorilor față de noi itinerarii care implică familiile. Poți opta pentru excursii speciale, o croazieră fluvială, plimbări cu cămile și mese la care să nu folosești tacâmurile. De asemenea, Muzeul Egiptean din Giza, de 1,1 miliarde de dolari, își va face debutul mult așteptat în 2020.
- Marele Canion
În 2019, parcul dedicat celei mai cunoscute minuni geologice a Americii va aniversa 100 de ani cu o serie de conferințe, concerte și expoziții speciale, pe tot parcursul anului.
Chiar dacă poate ai deja experiențe uimitoare în această parte a lumii, fără a te fi aventurat departe de punctele de observație desemnate, noile excursii disponibile la fața locului fac din 2019 momentul ideal pentru a explora colțurile mai puțin cunoscute ale Canionului.
De exemplu, Turul Grand Canyon se anunță prietenos cu familiile și promite un itinerar nou, care include parcurile naționale Bryce Canyon și Zion. Un alt sejur te va familiariza cu Parcurile Naționale din partea de sud-vest a Canionului, și include masa de prânz în jungla canionului și două nopți într-o secțiune a parcului mai puțin cunoscută.
Dacă preferi o aventură neplanificată de agenție, alege o călătorie între lunile mai și octombrie și îndreptă-te spre Rimul de Nord: mai puțin de 10% dintre cei 6.2 milioane de vizitatori ai canionului văd această parte a parcului.
- Guatemala
Guatemala îmbină perfect peisajele montane și jungla, ruinele Mayașe bântuite și cultura indiană vibrantă. Industria turistică a fost pusă în așteptare după erupția vulcanului Fuego, din iunie anul trecut, dar astăzi, Țara Eternei Primăveri își recapătă forțele pentru a îmbrățișa noi vizitatori.
Frumusețea locului dă naștere unor experiențe de cazare nebănuite. De exemplu, situat pe malul lacului Atitlán, cel mai frumos hotel de tip boutique din Guatemala, Casa Polopó, și-a extins camerele decorate în stilul rustic-chic cu artefacte indigene și coloniale. Tot aici puteți face cunoștință cu bucătarul de top și starul TV din Guatemala, Eduardo Gonzalez, care se ocupă de supravegherea meniului specializat în bucătăria indigenă.
În Antigua, capitala din era spaniolă, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, vei putea dormi ca un conquistador în cea de-a 11 cameră din Las Cruces, un vechi conac decorat cu relicve de argint din secolul al XVII-lea. În inima pădurilor tropicale de la Rio Dulce, hotelul de șapte camere Los Rios Boutique a readus la viață o cabană frumoasă din anii 1960; accesibil doar cu barca, acesta reprezintă o bază somptuoasă pentru explorarea uneia dintre cele mai izolate rezervații naturale din regiune.
- Langkawi, Malaezia
Un arhipelag de 99 de insule care face din Malaezia următorul paradis al iubitorilor de plaje exotice.
În timp ce insula omonimă principală pare, în continuare, vastă și veșnic tânără, cu bivoli de apă ce pasc în lanurile de orez și vânzători de stradă ce vând roti-canai (pită) și curry pentru câțiva bănuți – resorturile de top își așteaptă, clienții, în LangKawi, cu standarde imbatabile.
Singurul spa pe apă poate fi găsit la Ritz-Carlton, unde cele 90 de camere și 29 de vile sunt decorate după modelul unui sat tradițional.
Datai Langkawi, situată într-un golf liniștit, a fost supusă unei renovări de 60 milioane de dolari, in urma căreia, camerele și vilele se bucura de un nou design. O platformă cu baldachin a fost construită la aproape 50 de metri în aer, pentru a permite oaspeților să admire mai bine pădurea tropicală din jur.
Datorită renovării din 2018, capacitatea aeroportului internațional Langkawi s-a triplat, făcând insula mai accesibilă ca niciodată.
- Madeira, Portugalia
Madeira, un arhipelag portughez renumit pentru vinul care îi poartă și numele, va sărbători cea de-a 600-a aniversare de la descoperirea sa, în acest an. Terasele cu podgorii, satele de pescari, plajele cu pietricele frumoase și capitala culturală din Funchal au atras atenția lui Winston Churchill și a lui George Bernard Shaw.
Astăzi, „Insula florilor” ademenește un set proaspăt de căutători de aventură, cu climatul său cald pe tot parcursul anului, peisaje dramatice (de la vârfuri amețitoare și piscine de lavă negre până la păduri de laur) și o rețea de mai bine de 500 km de levadas sau canale de irigare, înregistrate la UNESCO, care servesc ca trasee pitorești pentru drumeții și ciclism montan.
La venirea primăverii, o mulțime de hoteluri noi și renovate va înflori, inclusiv cel situat la malul mării, Savoy Palace, ce aduce oaspeților grădini spectaculoase, un spa și o piscină pe acoperiș, precum și elegantul hotel Les Suites de pe Golful Cliff.
- Oman
Arabia veritabilă. Oman este o țară de basm, țara celor 1001 de nopți, realmente. De ce? Pentru că aici este interzis să construiești clădiri mai înalte de șase etaje și absolut orice clădire trebuie să aibă arhitectură tradițională.
De aceea, o multitudine de hoteluri elegante subliniază prin arhitectură diversitatea experiențelor disponibile în Oman, poate cea mai frumoasă țară din Peninsula Arabică. Pe coasta de sud, stațiunea Al Baleed Salalah by Anantara este o poartă spre pădurile de banane, apele pline de delfini și traseul Frankincense înregistrat la UNESCO.
În Muscat, Hotelul de pe plajă, Kempinski Muscat, deschis în aprilie 2018, e faimos pentru holul cu decor impresionant, inspirat de patrimoniul arhitectural persan al țării. Palatul Al Bustan, un hotel Ritz-Carlton, una dintre cele mai reprezentative stațiuni ale Omanului, a adoptat același design care încorporează amprentele tradiționale din Oman.
Aeroportul Internațional Muscat a încheiat prima fază a unei extinderi de 1,8 miliarde de dolari iar companiile aeriene lansează noi zboruri către acesta. Cu o viză pe care o poți obține direct de pe aeroport, Oman te așteaptă cu tradiționalul ceai și cu o istorie lungă și fabuloasă, scrisă în bătălii care îi țineau pe europeni la porțile Indiilor.
Așadar, pregătește bagajele, asigură-te că ai făcut rezervările și bucură-te de experiențe noi în calitate de turist al Globului și în 2019.