Unul dintre cele mai importante centre culturale şi economice din Transilvania, fostă Capitală Culturală Europeană, în anul 2007, municipiul Sibiu este şi una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din România, atât pentru atracţiile fermecătoare pe care le găzduiește, cât şi pentru cele aflate în împrejurimi, pe care le poţi adăuga unui traseu inedit, cum ar fi lacul glaciar Bâlea, aflat la doar 100 km distanţă, sau Munţii Făgăraşului.
Centrul vechi al oraşului
Sibiul este unul dintre cele mai vizitate oraşe din ţară, iar centrul său istoric este apreciat ca fiind unul dintre cele mai bine conservate, cu ziduri şi fortificaţii care s-au menţinut într-o stare perfectă, motiv pentru care se încearcă şi includerea sa în patrimoniul mondial al UNESCO.
Porneşte la pas prin centrul Sibiului şi descoperă-i simbolurile pline de şarm, dominate de turnurile de apărare ale oraşului, şi relaxează-te în pieţele medievale, în jurul cărora vei descoperi numeroase biserici şi muzee interesante. Piaţa Mare, simbolul oraşului şi una dintre cele mai mari pieţe din Transilvania, adăposteşte numeroase clădiri ridicate în stil renascentist şi gotic, cum ar fi Casa Haller, precum şi Palatul Brukenthal, muzeul cu acelaşi nume şi Primăria Oraşului.
Piaţa Mică, legată de Piaţa Huet prin pasaje înguste, te aşteaptă să-i descoperi Turnul Sfatului, cu un ceas încă funcţional, din vârful căruia te poţi bucura de o panoramă splendidă asupra oraşului, iar foarte aproape de aici vizitează Casa Hermes, astăzi Muzeul Franz Binder, parte a Complexului Muzeal Astra.
Oraşul de Jos şi Oraşul de Sus
Cele două sectoare ale Pieţei Mici sunt legate de Podul Minciunilor, cunoscut şi sub numele de ”Podul Culcat”, cel mai vechi pod din fontă din România, un alt simbol de seamă al Sibiului, plin de legende, care face şi legătura dintre Oraşul de Jos şi Oraşul de Sus. Printre poveştile care i-au adus renumele de „pod al mincinoşilor” se numără acelea despre târgurile care se ţineau aici, în urma cărora cumpărătorii erau păcăliţi, sau unele despre îndrăgostiţi care îşi spuneau cuvinte de iubire şi jurăminte mincinoase.
O altă legătură dintre cele două „oraşe” este realizată de Pasajul Scărilor, un loc pitoresc, construit în secolul al XIV-lea, din piatră şi cărămidă, cunoscut şi sub denumirea de ”Zidul cu Ace”. Aici poţi admira Biserica Evanghelică, una dintre cele mai frumoase construcţii gotice din Transilvania, şi ale sale ziduri de fortificaţie, vechea primărie, astăzi Muzeu de Istorie, şi Turnul de Poartă.
De Geanina Ichim
Curse turistice cu autocarul – Sibiu. Bilete incepand de la 1 euro (fara tva) pe sens. Detalii pe www.mementobus.com.