În pustiul deşertului, pictat în nuanţe precum mierea, se întrevede o minune arhitecturală, unul dintre cele mai spectaculoare oraşe antice, săpat adânc în piatră brută. Petra este recunoscut de UNESCO şi considerat cel mai important sit arheologic ale lumii.
Minunea sculptată în stâncă, din mijlocul unui canion îşi are rădăcinile înfipte în antichitate
Regatul Nabateean a cunoscut atât perioada de înflorire cât si pe cea de decădere. Cu un trecut zbuciumat, Petra a fost stăpânită pe rând de mai multe popoare, care şi-au lăsat amprenta pe oraşul ce avea să devină cel mai important loc al Iordaniei. Aici, beduinii se închinau zeilor şi le mulţumeau pentru bunăstare. Stilurile arhitecturale nabateeene, elenistice, romane sau bizantine pot fi recunoscute şi astăzi, o mulţime de morminte, temple şi o imensă fortăreaţă stau încă mărturie în faţa vremurilor moderne.
Fascinantul oraş se prezintă ca fiind un muzeu în aer liber, atât de valoros… Odată ce ai păşit pe nisipul auriu al deşertului, privirea îţi va fi aţintită spre imensitatea sculptată în rocă. Minune a ingineriei, oraşul antic pare lucrat de cele mai dibace mâini, nici astăzi nu poate fi explicat în detaliu, cum tribul nomad de arabi, a reuşit să ridice o asemenea capodoperă.
De la poalele muntelui Hor, până la valea Wadi Araba, se întind o mulţime de construcţii în piatră. Cea mai impresionantă dintre ele este Monumentul Închinat Regelui Nabateean, Obodas I, unde înscrierile dedicate conducătorului regatului sunt încă vizibile, mai ales că datează din secolul I. Tot în secolul I, a fost ridicat şi Teatrul cu 33 de arene, care putea găzdui mai mult de 3000 de persoane, însă unele voci susţin că, în gradenele cu formă ciudată de semilună, suprapuse pe trei nivele, intrau aproximativ 8000 de persoane.
Situl arheologic este încărcat de istorie, magia locului se simte de cum ai pus piciorul pe defileul lung întins pe un kilometru. Drumul poate fi parcurs pe caii beduinilor sau într-o şaretă, iar traversarea este pe atât de fascinantă precum construcţiile în sine.
Drumul îngust, cu pereţi care se înalţă până la cer şi par că se strâng în jurul tău, te conduce în timp. Pe de-o parte şi de cealaltă vei zări mormintele săpate în stâncă ale locuitorilor clasei inferioare, iar pe alocuri beduinii care încă trăiesc în stânci, te întâmpină cu apă proaspătă.
de Madalina Isar
Pentru mai multe informaţii recomandăm Jordan Experience Tours and Travel www.jordanexperience.com