Un living poate funcționa ca spațiu comun, însă trebuie să poată fi transformat și în dormitor, la nevoie.
Dacă ai o locuință în care nu stă nimeni, cu siguranță te gândești cum o poți valorifica, transformând-o într-o sursă generatoare de venituri. În momentul de față, închirierea este varianta preferată de majoritatea investitorilor în imobiliare, întrucât aceasta prezintă cel mai mare grad de siguranță și de stabilitate pe termen lung. Pentru a putea închiria în condiții optime o proprietate, trebuie să ai în vedere, că, dincolo de caracteristicile concrete, precum localizare și suprafață, designul interior al acesteia reprezintă un factor diferențiator extrem de important, putând influența în mod decisiv prețul de închiriere. Din cele de mai jos poți găsi o serie de recomandări utile pentru amenajarea unui apartament cu 4 camere – un gen de proprietate care nu se găsește foarte frecvent pe piețele din marile orașe, dar care poate fi, prin aceasta, cu atât mai atractiv pentru studenții interesați de varianta „traiului la comun”, pentru a-și reduce, astfel, cheltuielile de cazare.
Cum să amenajezi modern un apartament cu 4 camere
În ultimii ani, gradul de confort oferit de apartamentele disponibile spre închiriere a devenit un criteriu tot mai important de selecție pentru potențialii clienți. Această tendință a fost facilitată, desigur, de scoaterea pe piață a numeroase locuințe în cadrul unor ansambluri rezidențiale noi – cel puțin în marile centre regionale ale țării. Este firesc ca, dispunând de finisaje și dotări de ultimă oră, acestea să ridice standardul pieței de profil. Iată cum îți poți amenaja modern proprietatea, pentru a răspunde cât mai bine așteptărilor actuale ale chiriașilor:
Mobilier
După cum știi deja, vremea pieselor de mobilier masive, care ocupau o bună parte din suprafața unei încăperi, a trecut de mult. În stilul de design contemporan, spațiile „aerisite”, care oferă suficient loc de mișcare, sunt foarte prețuite. Acesta este motivul pentru care, în amenajarea unui apartament (dar nu numai), se aplică, adesea, binecunoscutul principiu minimalist „less is more”. Vestea bună este că pe piața de profil poți găsi multiple seturi compacte de mobilier (pentru living, dormitor, bucătărie), menite să ofere un maximum de funcționalitate fără a supraîncărca ambientul. Înainte de a începe să comanzi mobila dorită, decide-te asupra unui stil general de design pentru întreaga casă, iar apoi compară măsurătorile fiecărei încăperi cu cele ale pieselor care te interesează, pentru a te asigura că acestea se vor încadra în spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Pereți
În combinație cu schema cromatică generală aleasă, culoarea pereților va juca un rol important în conturarea unei ambianțe specifice. În general vorbind, o vopsea simplă, albă, reprezintă, în continuare, o soluție la care apelează mulți români, aceasta fiind destul de practică și având șanse mici să contravină în mod flagrant preferințelor estetice ale unor persoane diferite. Această alegere este cu atât mai recomandată pentru un apartament scos la închiriere – dat fiind că șansele de a te „plia” pe gusturile viitorilor chiriași înainte de a-i cunoaște sunt destul de mici. O altă opțiune pentru decorarea pereților interiori este reprezentată de alegerea unor vopsele în culori deschise, pastel, care să nu diminueze luminozitatea naturală; de menționat la acest capitol este și tapetul, motivele vegetale fiind momentan în tendințe.
Albul este în continuare cea mai populară alegere pentru vopsirea pereților în rândul românilor.
Pardoseală
Când vine vorba de soluțiile disponibile pentru pardoseală, aspectul practic joacă un rol foarte important pentru potențialii chiriași ai unui apartament cu 4 camere. Covoarele sau mochetele ample, care să acopere toată suprafața unei camere, sunt de evitat – nu doar pentru că nu mai sunt „la modă”, ci și pentru că sunt destul de greu de întreținut. În amenajările contemporane, parchetul este, de cele mai multe ori, nelipsit din living și dormitoare, acesta fiind aspectuos, călduros și ușor de curățat. În bucătărie, în baie și pe holuri, unde gradul de expunere la umiditate și murdărie este mai mare, cea mai facilă alegere este placarea cu gresie (combinată cu faianța aplicată pe pereți). Desigur că plăcile ceramice clasice nu reprezintă singura variantă, opțiuni la acest capitol fiind și marmura sau granitul – cu mențiunea că acestea sunt, însă, semnificativ mai costisitoare. La fel ca în cazul pieselor de mobilier, culorile alese pentru placarea pardoselii trebuie să se încadreze în schema cromatică generală aleasă pentru amenajare.
Accesorii și decorațiuni
Atunci când amenajezi un apartament în vederea închirierii, trebuie să incluzi în decor și anumite accesorii și decorațiuni, având tot timpul în vedere imperativul funcționalității. În rândul necesităților pentru viitorul chiriaș s-ar număra o serie de elemente din categoria textilelor, precum perne, pilote, pături, cuverturi, dar și perdelele și draperiile. La acestea se adaugă electrocasnicele de bucătărie, alături de accesorii precum tacâmuri, veselă, ustensile de gătit – și, eventual, dotări suplimentare, precum cuptor cu microunde, fierbător, filtru de cafea etc. În general vorbind, în materie de accesorii și decorațiuni, este recomandat ca proprietarul să păstreze un anumit echilibru: să asigure condițiile necesare chiriașului, dar să-i lase și libertatea de a putea personaliza spațiul locuibil în funcție de propriile preferințe (prin decorațiuni, dar nu numai).
Alte idei practice pentru un apartament cu 4 camere
Un alt lucru la care ar trebui să te gândești atunci când pregătești o locuință pentru a o scoate la închiriere este în ce fel va fi folosită aceasta de viitorii locatari. Spre exemplu, amenajarea unui apartament pentru o familie cu copii va fi, în mod natural, ceva mai diferită comparativ cu situația în care ai decide să o închiriezi unui grup de trei-patru tineri care doresc să locuiască împreună (studenți sau nu). În cel din urmă caz, ar trebui să te asiguri că fiecare cameră poate îndeplini nevoile unei persoane singure, funcționând atât ca dormitor, cât și, probabil, ca spațiu de lucru – ceea ce înseamnă că aceasta ar trebui să dispună de un pat sau o canapea extensibilă, un dulap de haine, un birou și, eventual, o mică comodă (cu loc de depozitare pentru cărți). Livingul poate fi amenajat ca spațiu comun, dar trebuie să poată fi și transformat într-un al patrulea dormitor, în caz de nevoie.
Cum poți transforma un apartament cu 4 camere într-o sursă de venituri
După cum am arătat în cele de mai sus, cea mai sigură și convenabilă variantă de a transforma un apartament cu 4 camere într-o sursă de venituri este să-l scoți la închiriere. Pentru asta poți apela la ajutorul unui agent imobiliar profesionist sau poți promova tu însuți un anunț de închiriere pe un site specializat cunoscut, precum Imobiliare.ro. Înainte de a redacta anunțul de promovare, asigură-te că prețul solicitat corespunde nivelului pieței din orașul tău și din zona în care este amplasată proprietatea, ținând cont de caracteristicile specifice ale acesteia (număr de camere, dar și suprafață, etaj, dotări și facilități etc.).
Mobilierul ales pentru fiecare cameră trebuie să fie funcțional, dar să nu ocupe prea mult spațiu.
Concluzii
Dacă nu deții o proprietate pretabilă pentru închiriere, dar ideile de amenajare de mai sus și-au stârnit interesul pentru a face o asemenea achiziție în scop investițional, pe același portal găsești și numeroase oferte de vânzare, inclusiv pe segmentul apartamentelor cu 4 camere. Te vei bucura să afli că, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, acest gen de proprietăți sunt, din punctul de vedere al prețului mediu solicitat pe metru pătrat util, cele mai accesibile în blocurile vechi. Astfel, un apartament vechi cu 4 camere putea fi achiziționat, la finele lunii martie, cu 1.288 de euro pe metru pătrat util în București, față de 1.372 de euro pe metru pătrat util pentru trei camere, 1.395 de euro pe metru pătrat pentru două camere și, respectiv, 1.466 de euro pe metru pătrat pentru o garsonieră.
Sursă foto: Pixabay.com