(P) Cum alegi mobilierul în funcție de preferințele copilului tău

.

Amenajarea camerei copilului tău cu mobila și accesoriile potrivite contribuie semnificativ la dispoziția și confortul lor zilnic și ar trebui să fie pentru noi, cea mai plăcută provocare. Cu alte cuvinte nu este o joacă de copii, este un proiect în constantă evoluție și remodelare pe măsură ce copilul avansează în vârstă. Mai mult, este un proiect de maturitate pentru părinți la care trebuie bifată o listă mare de lucruri pentru confortul celor mici, de la preferințele acestora în materie de design, până la felul în care este dispus mobilierul sau iluminată încăperea.

Nu trebuie să urmăriți neapărat ca designul camerei pentru copii, să se potrivească perfect cu restul apartamentului sau casei. Trebuie să creați un ambient vesel ”kid-friendly”, cu mobilă confortabilă și practică, care să definească universul propriu pentru fiecare copil.

E dificil să alegi mobila pentru camera copilului pentru că într-un spațiu relativ mic, ar trebui să creezi o zonă de noapte, o zona de zi de joacă sau studiu și să nu uiți de locurile de depozitare. Plus că toți părinții își doresc ce e mai bun pentru copiii lor și deci eventual un perete pentru cățărat, un tobogan, un perete pentru tabla de scris și poate un hamac în apropierea ferestrei…

Ce trebuie să iei în considerare înainte de a achiziționa mobila

  • Mobilierul trebuie să fie potrivit pentru vârsta copilului

Prioritățile copiilor se schimbă odată cu vârsta, de aceea trebuie să încercați să fiți flexibili, în funcție de imaginația și bugetul de care dispuneți. Dacă alegerea mobilierului este pentru copii mici, care încă nu merg la școală, atunci vă gândiți la o mobilă cu un design cât mai spectaculos, un adevărat spațiu de joacă, care să stimuleze copiilor,  creativitatea. De asemenea, mobila trebuie să fie adaptată la înălțimea lor și să țină cont de anumite măsuri de siguranță care previn accidentările.

Dacă este vorba de copiii mai mari, din camera lor nu trebuie să lipsească setul de masă cu spațiu pentru depozitarea rechizitelor de bază, plus calculator sau alte gadgeturi. Biroul și scaunul de birou devin piese importante, iar noptiera și veioza sunt vitale, pentru adolescenții tentați să lucreze sau să citească seara.

Soluția de lungă durată ar fi să optați pentru mobilier modular care să ”crească” odată cu copilul și culori neutre care să rămână atractive pe măsură ce copilul crește. Mesele pliante, rafturile și etajerele, paturile copii echipate cu rafturi și sertare, vă vor ajuta să câștigați spațiu și să realizați economii la buget, pentru că reduceți și numărul pieselor de mobilier de care ar fi nevoie. În plus, acestea sunt obiecte care vor putea fi utilizate multă vreme.

  • Spațiul, culorile și decorațiunile trebuie să se potrivească personalității copilului

Este un criteriu de luat în considerare, mai degrabă, după ce copiii mai cresc și încep să își manifeste personalitatea și să dezvolte diverse pasiuni. În acest moment este bine să gândiți diferențiat spațiul, culorile și decorațiunile, adică de fapt să alegeți o temă de decor. Indiferent de sex, copiii au nevoie de un spațiu personalizat, de o lume numai a lor, animată de culorile și personajele preferate. E simplu de realizat, o cameră poate fi personalizată ușor cu accesorii de genul: stickere, jucării, desene decorative pe pereți sau tavan, covoare și draperii colorate.

Alegeți o temă feminină pentru fete, în culori calde, cu personaje din poveștile sau desenele preferate, Cinderella, Barbie, WonderWoman, … Dacă aveți un băiat, alegeți culori reci precum verdele sau albastrul și va prefera o temă cu sportivi din viața reală sau personaje din desene animate precum Spiderman, Batman sau Superman. Dar nu există reacții previzibile, totul va fi în funcție de personalitatea copiilor.

  • Colaborați împreună cu copilul în amenajarea propriului său spațiului

Cu excepția cazului în care amenajați o cameră pentru bebeluș, e bine să optați pentru democrație în familie și să profitați de imaginația copilului. De multe ori este mai important să-l ascultați, decât să faceți o investiție nepotrivită.

Copiii sunt precoce în a-și exprima preferințele pentru anumite culori, forme geometrice sau personaje din desene animate, și chiar dacă unele combinații nu se potrivesc, e bine să țineți cont și de părerile lor atunci când luați decizia de a le decora camera. Este important ca fiecare copil să își definească propria identitate, mai ales că pe măsură ce cresc aceștia experimentează mult în alegeri și preferinţe. Este interesant și faptul că dacă preferinţele concrete se schimbă cu vârsta, ele rămân totuși, din acelaşi registru.

Mai mult, copiii sunt deschişi influenţelor, aşa că puteți începe mai devreme o educaţie estetică, o familiarizare cu proporţiile echilibrate şi armonice. Implicați-i, puneți-i să deseneze camera ideală în varianta lor și vă veți cunoaște copiii mai bine. Le veți deschide apetitul pentru spații frumoase și în căutarea soluțiilor concrete, îi veți învăța să gândească.

La sfârșit responsabilitatea va fi a dumneavoastră, pentru că soluțiile nu trebuie să compromită siguranța și funcționalitatea mobilierului și nu trebuie să depășească nici spațiul, nici bugetul. Decizia finală trebuie să fie suma dintre preferințele copiilor și preferințele părinților, iar valoarea deciziei copiilor va fi direct proporțională cu vârsta acestora.

  • Delimitează și personalizează spațiul în funcție de copii care împart același spațiu

Dacă sunteți fericiții părinți a doi sau mai multi copii și aveți spațiu pentru a le pune la dispoziție fiecăruia camera lui, atunci nu aveți probleme. Dacă spațiul este restrâns și copiii împart aceeași cameră, atunci trebuie să vă asigurați că fiecare are coltișorul lui. Cea mai bună soluție este dată de mobilierul multifuncțional și paturile supraetajate, eventual și cu spații de depozitare. Astfel se economisește o parte din spațiul disponibil, în favoarea spațiului de joacă și a zonei de studiu.

  • Rezistența și siguranța mobilierului sunt criterii definitorii pentru alegerea mobilierului

Unul din criteriile importante de alegere ale mobilierului este ca acesta să fie rezistent la distrugere și ușor de curățat. Calitatea și rezistența în timp a materialului din care este confecționată mobila, precum și corectitudinea asamblării corpurilor sunt foarte importante în alegerea mobilierului pentru copii. De obicei, copiii nu au măsură în timpul jocului  cu lucrurile care îi încântă, sar în pat, aruncă jucării prin casă, aleargă, se ascund, se cațără… iar dacă mobila este mai fragilă, cu siguranță se va deteriora foarte repede. La fel, pentru cazurile frecvente în care copiii sunt pasionați de desen, trebuie să vă asigurați că mobila pe care o achiziționați se curăță ușor.

Cel mai bine pentru copiii, încă copii, mobila trebuie să fie solidă, cu colțuri rotunjite, bine prinsă de pereți sau podea. De asemenea nu foarte înaltă în cazul în care aceștia cad de pe ea. Pentru a facilita accesul la cărți și jucării este bine să puneți rafturi joase, iar pentru diplome, trofee, machete, lucruri mai speciale să aveți rafturi înalte, cu acces limitat.

De asemenea ar trebui să alegeți o mobilă de care să fiți siguri că va asigura copiilor un mediu sigur și curat. Finisajele mobilierului pot avea la bază substanțe (lacuri sau vopsele toxice) dăunătoare pentru sănătatea copiilor. De exemplu, un mobilier nou achiziționat, la construcția cărora au fost folosite plasticul, plăcile fibrolemnoase, polimerii și alte vopseluri, emite vapori poluanți cum ar fi formaldehidă, fenol, benzen și amoniac.

  • Confortul și funcționalitatea mobilierului sunt la fel de importante în alegerea mobilierului

Ca orice mobilă și mobila pentru copii trebuie să fie deopotrivă funcțională și confortabilă. Dacă nu este confortabilă, nu îi va putea asigura o odihnă corespunzătoare copilului și nici un spațiu de joacă sau de studiu satisfăcător. Dacă nu este funcțională, atunci spațiul va fi limitat și nu vor exista condiții pentru depozitarea organizată a jucăriilor, hainelor sau a lucrurilor pentru școală.

Alegând un mobilier modular cu multe sertare și dulapuri, pe care să le puteți muta în funcție de cerințele vârstei copilului, lucrurile vor fi organizate, vor fi ușor de găsit și îi veți putea învăța pe copii să păstreze ordine și curățenie. Să nu uităm de necesitatea spațiilor de depozitare mai întâi pentru că micuții noștri se atașează de aproape toate jucăriile și nu vor să renunțe la nici una, apoi cresc, devin nostalgici și vor să le păstreze amintire.

  • Optimizarea spațiului îi va permite copilului să se simtă în largul lui

Cu atât mai mult, în camera copilului ar trebui să ne rezumăm la strictul necesar, pentru că cel mic are nevoie de un spațiu aerisit în care să se simtă în largul lui. Folosind multe corpuri pe verticală, podeaua ar trebui lăsată cât mai liberă, pentru că multe activități ale copiilor se petrec direct pe ea.

De aceea, după ce stabiliți care sunt piesele de mobilier de care este realmente nevoie, verificați spațiul pe care îl aveți la dispoziție și faceți o nouă selecție. E foarte bine să faceți aceasta cu copilul, dacă l-ați implicat în partea de proiectare, aceasta îl va determina să devină mai realist.

Dacă spațiul vă permite, puteți opta pentru un mobilier complex, format atât din elemente de bază (pat, dulap, birou) cât și din elemente suplimentare care alcătuiesc spațiul de joacă (scări, paravane, etajere, tobogane, balansoare, ascunzători, etc.).

  • Limitele bugetului disponibil nu trebuie depășite, ci optimizate

Bugetul este de fapt unul din cele mai importante criterii, pentru că stabilește de cele mai multe ori tipul de mobilier pentru camera copiilor și accesoriile care îl vor însoți. Regula este simplă: investește o sumă potrivită de bani pentru produse de utilizare îndelungată și economisește în ceea ce privește accesoriile pentru camera copilului. Gusturile lui se vor schimba cu siguranță și îți vor da investiția peste cap.

Dacă nu doriți să faceți schimbări majore în următorii ani, este indicat să optați pentru realizarea pieselor de mobilier care să poată fi folosite atât pentru un copilaș cât și pentru un adolescent. Astfel, odată cu trecerea anilor, puteți schimba alte elemente de decor pentru a diminua aspectul copilăresc (tablouri, postere, covoare, stickere, perdele etc).

Ultima modificare martie 28, 2018 12:10 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale