Una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei, Cluj-Napoca este locul ideal în care să-ţi petreci un weekend prelungit, în care să te relaxezi şi să descoperi interesante atracţii istorice, culturale şi religioase şi mărturii ale vechii cetăţi medievale săseşti. Nici actuale construcţii nu sunt de ignorat, mai ales că oraşul este locul apreciat de întâlnire al tinerilor pasionaţi de muzică, film, teatru, artă sau sport, dat fiind numeroasele festivaluri şi evenimente culturale organizate aici pe tot parcursul anului.
Cetatea medievală a Clujului
Istoria oraşului Cluj-Napoca se întinde pe o lungă perioadă de timp, încă din secolul I, la prima atestare, când „Napuca” era una dintre cele mai importante localităţi din Dacia. În vremurile medievale oraşul era cunoscut drept „Castrum Clus”, iar câteva secole mai târziu au venit aici numeroşi colonişti saşi.
În anul 1405, împăratul Sigismund de Luxembourg le-a acordat clujenilor dreptul de a construi diverse fortificaţii în oraş pentru a se proteja de năvălitori. Astfel, de atunci au apărut diverse ziduri, bastioane, turnuri şi metereze, din care mai pot fi admirate şi astăzi urme ale acestei nevoi de apărare. În oraşul Cluj-Napoca existau în total aproximativ 20 de turnuri şi porţi, întinse pe o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare, apărate în vremuri dificile de breslele meşteşugăreşti al căror nume îl poartă.
Bastioane clujene de seamă
Foarte multe dintre fortificaţiile din oraşul Cluj-Napoca au fost demolate în secolul XVIII, printre care se numără Bastionul Zidarilor, Bastionul Curelarilor, Bastionul Tâmplarilor, Bastionul Fânului, Bastionul Fierarilor, Bastionul Aurarilor. O parte din turnurile ridicate în secolul XV au suferit acelaşi final, aşa cum s-a întâmplat cu Turnul de Poartă din Strada Turzii, cel din Strada Podului, cel din Straga Ungurilor, cel din Strada de Mijloc şi cel din Strada Mănăşturului, cunoscut şi sub numele de Turnul Cojocarilor.
Chiar şi aşa, astăzi mai poţi admira în Cluj-Napoca fortificaţii deosebite precum Bastionul Croitorilor, care s-a păstrat intact, fiind restaurat iniţial în anul 1924 şi transforat în muzeu, apoi în anul 1959 şi în cele din urmă în anii 2007-2009, pentru ca astăzi să găzduiască Centrul de Cultură Urbană, ce include o frumoasă cafenea literară la subsol şi mai multe expoziţii interesante.
Curse turistice cu autocarul in Cluj-Napoca. Bilete incepand de la 1 euro (fara tva) pe sens. Detalii pe www.mementobus.com. In premiera, acum poti achita calatoria si prin SMS la nr. 7470