Unul dintre cele mai mari şi mai vizitate oraşe din ţară, Braşovul, este locul potrivit pentru escapade liniştite şi relaxante în care să te plimbi şi să admiri construcţii deosebite, ascunse de străduţele pietruite înguste, să bei o cafea în centrul vechi şi să te simţi ca într-o altă epocă, departe de agitaţia cotidiană.
Trecut tumultuos şi prezent glorios
De-a lungul timpului, locuitorii oraşului Braşov au fost nevoiţi să facă faţă diferitor încercări şi să înveţe să se apere de invadatori, iar în acest sens, începând cu secolul XV, au început să pună tot mai mult accentul pe fortificaţii, construcţiile militare de protecţie ridicate de diferite bresle.
Folosite în momente de pace drept depozite pentru marfă, ele deveneau fortăreţe masive la vreme de asediu. Astăzi, din cele opt fortificaţii construite pe teritoriul Braşovului, s-au mai păstrat integral doar trei, două dintre ele fiind distruse în totalitate, Bastionul Aurarilor şi Bastionul Curelarilor, în anii 1886 şi 1887, iar celelalte trei doar parţial renovate, Bastionul Cojocarilor, Bastionul Funarilor şi Bastionul Cojocarilor.
Bastioane cu poveste
Dintre bastioanele rămase în picioare în totalitate, cel al Breslei Fierarilor este renumit pentru grelele încercări prin care a trecut de la construcţia sa, în anul 1521, mai multe inundaţii şi un incendiu devastator, pentru ca astăzi, în forma sa actuală, să păstreze Arhivele Statului, dintre care merită menţionată cea mai veche scrisoare în limba română.
Bastionul de pe malul râului Graft, cel care face legătura printr-un pod mobil către Turnul Alb, a trecut şi el prin diverse necazuri, cum ar fi ploi torenţiale în urma cărora a fost nevoie de alte consolidări. Astăzi vei găsi aici Muzeul Judeţean de Istorie, pe care trebuie să îl vizitezi.
Bastionul Ţesătorilor, o clădire impresionantă cu o suprafaţă de peste 1600 mp şi înconjurată de ziduri înalte şi groase, este locul ideal pentru a admira elemente medievale şi locul unde erau organizate pentru această breaslă diverse spectacole şi activităţi culturale.
Curse turistice cu autocarul in Brasov. Bilete incepand de la 1 euro (fara tva) pe sens. In premiera, acum poti achita calatoria si prin SMS la nr. 7470. Detalii pe www.mementobus.com.