Proiecţii de scurtmetraje şi premiere la cinema

.

Pentru toţi cei pasionaţi de film, sfârşitul de săptămână vine cu o prestiogioasă colecţie centenară din arhivele filmotecii, precum şi pelicule recent premiate la festivaluri cinematografice de seamă.
Până pe 11 aprilie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană poţi viziona o serie de filme experimentale de la începutul anilor 1900, în cadrul programului internaţional „Naraţiuni Răsturnate. Noi direcţii ale povestirii”.  
 
Filmele au fost restaurate şi transferate pe suport digital, multe dintre acestea fiind accesibile abia în 2001.
 
The House with Closed Shutters (D.W. Griffith şi G.W. „Billy” Bitzer, 1910), „Moonland” (Neil McQuire şi William A. O’Connor, 1926) sau „Black Dawn (Josef Berne şi Seymour Stern, 1933) sunt doar câteva capodopere care au dat naştere cinematografiei.  
 
Duminică, poţi viziona scurtmetrajele premiate la Anim’est din ultimele două ediţii într-un mod inedit. Începând cu ora 19:30, la Băneasa Drive-In Cinema vor rula cele mai bune filme de scurtmetraj, dintre care „Fantoma de la Cinema” (Eric van Schaaik, Olanda, 2009) şi „Angajatul / El Empleo” (Santiago Bou” Grasso, Spania, 2008) – câştigătoarele Trofeului Anim’est în 2009, respectiv 2008.  
    
Din program nu lipsesc însă nici titluri româneşti la fel de apreciate. „Zgomot Alb” (Marius Pandele, 2009), „Copacul Urban” (Vali Chincisan, 2009) şi „Firul Ariadnei” (Bertoti Attila, România-Ungaria, 2009) sunt doar câteva producţii îndrăgite pe care  
 
Dacă nu stai tocmai confortabil în maşină, poţi opta pentru una dintre cele patru premiere care vor rulă în acest weekend în cinematografe.  
 
Whatever Works/Ce-o fi o fi…” este o comedie spumoasă şi ironică despre dragoste şi moravuri, în regia celebrului Woody Allen.
 
Boris Yellnikoff (Larry David), un evreu excentric din New York, profesor strălucit de fizică la Universitatea Columbia, care, după o căsătorie nereuşită şi o sinucidere ratată, începe o viaţă de boem, provocată de întâlnirea cu tânăra Melodie (Evan Rachel Wood).
 
Boris este un tip mizantrop, nesuferit şi cinic, care îşi tratează cu egoism atât prietenii, cât şi femeile.  
 
Personajul este interpretat de Larry David, creatorul serialului „Seinfeld”, al cărui personaj, George Constanza, era inspirat de personalitatea lui Woody Allen.
 
Scenariul a fost scris în anii ’70, fiind actualizat prin trimiterea la unele personaje ale zilelor noastre, precum Barack Obama.
 
Paul Greengrass, regizorul seriei „The Bourne Supremacy”, „The Bourne Ultimatum” şi „United 93″ îl readuce pe Matt Damon în „Zona Verde” a războiului din Irak.
 
Green Zone” este un thriller despre începutul haosului din Bagdad, exact după căderea regimului politic al lui Saddam Hussein, iar povestea filmului parcurge un fir realist despre mult controversatul război.

După ce soldaţii special antrenaţi caută fără succes arme chimice de distrugere în masă, ofiţerul Roy Miller descoperă de fapt o conspiraţie politică de proporţii, în care sunt implicaţi atât agenţi CIA, cât şi diplomaţi nord-americani. Acesta se hotărăşte să publice adevărul despre războiul din Irak în ziarele importante din lume.  
 
În regia lui Regia Shawn Levy, „Date Night/Întâlnire cu surprize” îmbină umorul, acţiunea şi aventurile lui Clăire (Tina Fey) şi Phil Foster (Steve Carell), un cuplu „foarte” obişnuit încât viaţa lor conjugală devine o imensă rutină.  

Pentru a condimenta puţin relatia, Claire şi Phil organizează „întâlnirea de sâmbătă seară„, când cei doi urmează să meargă la film şi apoi la restaurant.  
 
Totul pare banal până aici, doar că cei doi încurcă rezervările şi ajung să se dea drept altcineva. Începe aventura pentru că sunt urmăriţi de traficanţi cu arme, iar necazurile se ţin lanţ.  
 
Un film românesc care nici nu a fost lansat bine că a şi stârnit comentarii, „Pokereste o abordare care se distinge radical de filmografia de până acum a lui Sergiu Nicolaescu.
 
Scenaristul creionează tipologiile reprezentative ale societăţii româneşti, precum politicanul veros şi colaboratori ai Securităţii, mafiotul care se visează în politică sau medicul fără conştiinţă.

Masa de pocher reprezintă universul a patru băieţi care chiulesc de la şcoală, dar care vor pune mai târziu ţara la cale.

Apar personaje autentice în roluri de compoziţie, precum Claudiu (Valentin Teodosiu), senatorul descurcăreţ, Marcel urmând să apară din clipă în clipă din străinătate, Titel (Horaţiu Mălăele), mafiotul şmecher, care spală bani sau Horia Vrabete (Vladimir Găitan), chirurgul plastician cu relaţii.

Teatru

„Moartea unui comis-voiajor”

Duminică, la ora 19.00, Teatrul Bulandra te invită în Sala Izvor, într-o ambianţă nouă şi elegantă, la spectacolul „Moartea unui comis-voiajor”, după Arthur Miller, într-o distribuţie de mare clasă, dintre care Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ sau Şerban Pavlu.

O piesă emoţionantă, în care regizorul Felix Alexa reuşeşte să scoată în evidenţă tragedia omului de condiţie modestă care luptă disperat să depăşească ratarea constantă, urmărind destrămarea „visului american”. Acest vis presupunea nu doar bani, maşină şi o casă, ci şi libertate.

„Scaunele”

Una dintre cele mai profunde piese ale lui Eugen Ionescu, „Scaunele” continuă să răscolească şi astăzi existenţa pe care o credem cu disperare plină de sens.

Cu arta sa desăvârşită, Ionescu arată fără menajamente golul în care ne zbatem, o imagine a omenirii în căutarea propriei identităţi şi a unui scop care să ne justifice viaţa.

Personajele lui Ionescu nu sunt resemnate, ci apar mai degrabă ca nişte combatanţi învinşi. În interpretările de excepţie ale Oanei Pellea şi Răzvan Vasilescu, acestea nu vor reuşi să găsească niciodată adevăratul leac la boala vidului care îi macină.

Foto: NorthFoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton