Ouă de Paşte vopsite natural

.

Dacă anul acesta vrei să renunţi la vopseaua de ouă din comerţ pentru a încerca variante mai ieftine şi mai naturale, posibilităţi sunt destule. Îţi trebuie doar răbdare şi dorinţa…

… de a încerca lucruri noi.

Vopseaua de ouă, deşi este făcută din coloranţi alimentari, teoretic inofensivi, poate să dea reacţii alergice, mai ales la copii, iar după unele surse ar putea fi şi cancerigenă.

Aşa că, cine ţine la sănătate poate să o înlocuiască cu variante 100% naturale, ecologice şi economice. Poate că vopsitul ouălor va dura mai mult anul acesta, însă poate fi o activitate plăcută pentru cei mici şi mari, dar şi o modalitate de a petrece timpul împreună, în familie. În categoria vopselelor naturale de ouă intră o mulţime de resturi care ne rămân în fiecare zi.

De exemplu, foile de ceapă roşie sau albă, coaja de măr, coaja de citrice, frunzele de spanac şi urzici, foile de varză roşie, morcovul, sfecla roşie, toate sunt numai bune pentru a colora ouăle de Paşte.

Însă la fel de bine le poţi vopsi cu suc de struguri, ceai de fructe colorat (căpşune, fructe de pădure), cafea tare, vin rosu şi cam orice alt lichid colorat pe care l-ai bea. Dacă poate să-ţi păteze hainele, atunci e bun şi pentru vopsit ouă.

Cum se vopsesc ouăle de Paşte

Există două modalităţi de a vopsi ouale în mod natural. Una ar fi să le fierbi, pur şi simplu, împreună cu vopseaua naturală. Astfel, când pui ouăle la fiert, adaugi în aceeasi apă foile de ceapă, coaja de portocale, sau alt produs pe care vrei să-l foloseşti.

O a doua variantă, care durează puţin mai mult dar oferă o colorare mai intensă, este să pregăteşti întâi vopseaua, punând la fiert coaja de portocală, foile de ceapă, etc. până când apa se colorează bine.

Se pot lăsa şi peste noapte pentru a obţine o culoare mai intensă. Abia apoi pui ouăle deja fierte în apa colorată şi le laşi să fiarbă la foc mic 5 minute, opreşti focul şi le laşi încă 20-30 de minute în apă.

Culoarea finală a ouălor depinde de timpul cât le-ai ţinut la vopsit, cantitatea de „colorant” pusă în apă şi culoarea naturală a cojii. Ouăle albe vor prinde o culoare mai puternică decât cele maronii. Dar, până la urmă, surprizele vor fi, oricum, plăcute.

„Modele” pe ouăle de Paşte

  Dacă vrei să obţii şi niste modele deosebite, poţi folosi vechiul truc cu frunzele de pătrunjel prinse sub ciorap, dar poţi să le înlocuieşti şi cu petale de flori sau alte frunze cu o formă interesantă.

O altă modalitate de a crea modele este să foloseşti creioane cerate. Cu ele desenezi puişori, iepuraşi, flori sau scrii numele celor din familie, pe ou, înainte de a-l pune la vopsit.

Pentru că vopseaua nu pătrunde prin urma de creion cerat, acea parte va rămâne albă. Nu-ţi rămâne decât să ştergi creionul, la final. Pentru a obţine ouă „dungate”, infaşoară în jurul lor elastice de bani.

Ouăle prea terne se pot înviora puţin dacă sunt unse cu ulei de măsline sau alt tip de grăsime.

Foto: Shuttersotck

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton