Dacă ploaia ne-a împiedicat să vedem Draconidele, astă noapte avem parte de un alt fenomen astronomic de excepţie. Cunoscute ca fiind cele mai strălucitoare stele…
…Orionidele vor oferi în noaptea de joi spre vineri un spectacol frumos pe bolta cerească şi vizibil de această dată.
Curentul de meteori Orionide, renumiţi pentru strălucirea lor, se întâmplă anual şi produc o noapte spectaculoasă pe bolta cerească. Potrivit Organizaţiei Mondiale de Meteori, stelele luminoase vor cădea cu o frecvenţă de 25 pe oră, ploaia de stele fiind mult mai vizibilă în condiţii de cer senin şi în lipsa iluminatului artificial.
Fenomenul are loc ca urmare a faptului că Pământul va traversa norul de praf lăsat în urmă de coada cometei Haley, stelele căzătoare provenind din constelaţia Orion.
Cometa Halley este una dintre cele mai rare comete ce apare o dată 76 de ani, de numele cometei fiind legată şi existenţa scriitorului Mark Twain.
După Draconide şi Orionide, ploi de stele vor mai fi pe 4 noiembrie, când va avea loc fenomenul astronomic numit Tauride şi în zilele de 16 – 18 noiembrie, când va avea loc fenomenul Leonidelor, când se vor putea vedea circa 10-15 meteori pe oră.
Foto: Shutterstock