Fructul de cactus opuntia este o apariție stranie în magazinele noastre, dar merită să îl cumperi și să guști măcar o dată. În țările lui de origine este un fruct deosebit de apreciat, este considerat un aliment sățios și hrănitor și totodată un ajutor în curele de slăbire.
Cuprins
- 1 Opuntia: culoare, gust, proprietăți specifice
- 2 Opuntia și propritățile lui nutritive
- 3 Ce beneficii pentru sănătate are opuntia
- 4 Cum să alegi opuntia și cum să le folosești în bucătărie
Opuntia este tot mai studiată și apreciată de medici și nutriționiști. Este fructul cactusului opuntia, unul dintre cei mai intens cultivați cactuși comestibili în zonele aride și foarte calde din Africa și America.
De la acest cactus nu se consumă doar fructele, ci și tulpinile foarte fragede și tinere, care se pot găti în diverse combinații cu alte legume și rădăcinoase, după ce sunt bine curățate de spini.
Cuprins
Opuntia: culoare, gust, proprietăți specifice
Denumită și para cu țepi, opuntia este un fruct sățios, pe care multe comunități sărace din Africa au învățat să îl cultive și a devenit o sursă prețioasă de venituri. Este unul dintre fructele exotice foarte apreciate în America și în Occident pentru calitățile lui nutritive.
Fructele de opuntia pot avea coaja de culoare galben-portocalie sau roșie când sunt bine coapte, dar au și țepi. De aceea se curăță cu grijă, iar miezul moale, zemos și dulceag este plin de suc, de vitamine și acizi benefici care dau energie.
În zonele aride sunt peste 90 de specii de cactuși din familia Opuntia care produc fructe comestibile, de aceea vei vedea fructe verzi, galbene, portocalii, roșii, roz sau mov. Fructele de opuntia nu se consumă de ieri, de azi, ci de peste 12.000 de ani. Ele sunt adevărate comori ale deșertului, acolo unde cu greu găsești alte fructe la fel de bune și hrănitoare.
Opuntia și propritățile lui nutritive
Pentru localnicii din Africa și America, opuntia este un super aliment și un fruct plin de energie. Pentru occidentali, el este fructul care ajută la slăbit. Suplimentele pe bază de extract de opuntia sunt folosite pe scară largă în dietele de slăbit și chiar dau rezultate bune.
Opuntia conține vitamina C, complexul de vitamine B, magneziu, potasiu, calciu, fibre și antioxidanți.
Cei mai importanți nutrienți dintr-o porție de 100 g de opuntia
- 42 de calorii
- 1 gr proteine
- 0,5 gr grăsimi
- 10 gr carbohidrați
- 4 gr fibre
- 14 mg vitamina C
- 43 IU Vitamina A
- 5 mg de sodiu
- 220 mg potasiu
- 56 mg calciu
- 85 mg d magneziu
- 24 mg de fosfor
Ce beneficii pentru sănătate are opuntia
Înainte de toate, fructele de cactus sunt deja renumite în America pentru rolul lor important în dietele de slăbit.
Sucul și fibrele din aceste fructe, precum și sărurile minerale dau o senzație de sațietate și ajută organismul să scape mai ușor de grăsimile și zaharurile pe care le luăm din alte alimente. Astfel, opuntia pot fi consumate în salatele de fructe pentru un aport semnificativ de energie și pentru a preveni depunerea grăsimilor în țesuturi și vase de sânge.
Fructele roșii de opuntia sunt bogate în btalaină, un antioxidant care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, împotriva inflamațiilor și infecțiilor, dar și împotriva cancerului, acest acid benefic fiind prezent și în sfecla roșie.
Vitamina C și vitamina A din acest fruct, deși nu sunt în concentrații spectaculoase, sunt benefice pentru sânge, pentru inimă, pentru imunitate, pentru ochi și vedere și pentru toate procesele din organism care apără celulele.
Concentrația mare de potasiu și magneziu din opuntia conferă energie organismului, ajută inima și creierul, susține sistemul imunitar și sprijină sistemul muscular.
Alte efecte benefice:
- Îmbunătățirea circulației, contribuie la scăderea tensiunii arteriale Antibacterian și antiinflamator
- Prevenirea creșterii celulelor grase
- Stimularea sistemului imunitar
- Îmbunătățirea digestiei, prevenirea constipației
- Întărirea dinților și oaselor
- Reducerea balonării
Cum să alegi opuntia și cum să le folosești în bucătărie
Caută fructe cu o culoare intensă, cu o pulpă ușor moale, dar încă fermă și cu o anumită greutate, care arată că sunt bine coapte și suculente.
Fructele mai tari și un pic crude se mai coc la temperatura camerei în 3 zile, dar nu devin mai dulci și mai gustoase. Fructele bine coapte se țin la frigider 5 zile.
Fructul se poate mânca proaspăt iar dacă se taie în felii și se acoperă cu zahăr se obține un sirop care se poate consuma rece sau se poate amesteca cu alte fructe.
Pentru consum, cel mai ușor este să tai fructul pe jumătate și să culegi pulpa zemoasă cu lingurița.
Din fructele opuntia se mai poate face smoothie, gem și suc natural. În unele zone centrale ale Siciliei din acest fruct se obține o băutură numită Ficodi care se folosește atât ca aperitiv, cât și ca medicament.
În unele bucătării tradiționale se folosește sărat și se adaugă sosurilor pentru carne și salate.
Mai poate fi folosit în industria cosmetică.
Mare atenție la semințele lui negre, deoarece în cantitate mai mare pot provoca dureri abominale și constipație.
foto: 123rf.com
Ultima modificare ianuarie 13, 2023 12:00 pm