Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș, din rezervațiile naturale și din vârfurile munților Rodnei, până în satele pitorești, presărate cu biserici vechi și gospodării de odinioară. Muzeele populare și mănăstirile pline de farmec completează lista cu obiective turistice din Maramureș pentru care vei avea nevoie de mai multe vacanțe să le descoperi pas cu pas.
Cuprins
- 1 Cu mocănița pe Valea Vaserului
- 2 Parcul Național Munții Rodnei
- 3 Stațiunea Borșa, mereu în top obiective turistice din Maramureș
- 4 Cascada cailor
- 5 Pasul Gutâi și Creasta Cocoșului
- 6 Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare
- 7 Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu Marmației
- 8 Cimitirul Vesel din Săpânța
- 9 Mănăstirea Bârsana, printre cele mai reprezentative obiective turistice din Maramureș
- 10 Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești
Cuprins
- 1 Cu mocănița pe Valea Vaserului
- 2 Parcul Național Munții Rodnei
- 3 Stațiunea Borșa, mereu în top obiective turistice din Maramureș
- 4 Cascada cailor
- 5 Pasul Gutâi și Creasta Cocoșului
- 6 Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare
- 7 Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu Marmației
- 8 Cimitirul Vesel din Săpânța
- 9 Mănăstirea Bârsana, printre cele mai reprezentative obiective turistice din Maramureș
- 10 Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești
Cu mocănița pe Valea Vaserului
Una dintre cele mai frumoase și pitorești zone din Maramureș rămâne Valea Vaserului, în pofida exploatărilor forestiere masive din ultimii ani. Trebuie să ajungi aici și să te bucuri de o plimbare agale cu mocănița pe Valea Vaserului, din Vișeu de Sus la stația Paltinu. Traseul are numai 21 de kilometri și este o adevărată încântare, mocănița purtând vagoanele cu turiști de-a lungul apei Vaserului, printre stânci acoperite de brazi și pajiști de munte. Este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România în care vei dori să te întorci adesea!
Parcul Național Munții Rodnei
Întins pe două județe, Maramureș și Bistrița-Năsăud, Parcul Național Rodna este al doilea ca mărime din țară și este deosebit de bogat nu doar în specii de faună și floră ocrotite de lege, dar și în relicte glaciare. Aici se pot face drumeții către lacurile de o frumusețe aparte Lala Mare și Lala mică, Iezerul sau Repedea. În parc se află și peștera Izvorul Albastru al Izei, cu formațiuni glaciare deosebite și cascade pe care nu prea le vezi prin alte peșteri din țară. Râsul, marmota, jderul de copac și capra neagră sunt locuitorii cu totul speciali ai acestei zone, alături de cocoșul de mesteacăn și cocoșul de munte.
- Dacă vrei să cunoști mai multe despre fauna din România, vezi curiozități despre pisica salbatica, lucruri surprinzatoare despre bursuc sau informații despre vidra.
Stațiunea Borșa, mereu în top obiective turistice din Maramureș
Aflată în parcul natural Munții Rodnei, stațiunea turistică Borșa atrage mii de turiști tot timpul anului, dar este mai des căutată iarna pentru pârtiile sale de ski bogate în zăpadă naturală, precum și pentru ofertele de Crăciun în stil tradițional în pensiunile pitorești din zonă. Indiferent de anotimp, însă, nu ai cum să te plictisești la Borșa, dacă îți place să faci mișcare. Vara, ai de ales numeroase trasee montane în rezervațiile din Rodna precum Pietrosu Mare, Piatra Rea, Cornu Nedeii sau în rezervația pentru ocrotirea lostriței care se întinde de la cantonul silvic Cozia până la Vișeu. Poți vizita izvoarele cu apă minerală de la Fântâna Stanchii sau Cascada Cailor. Iarna, zăpada bogată din Munții Rodnei te îmbie la săniuș, la ski și tot felul de sporturi de iarnă solicitante.
Cascada cailor
Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de nord-est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din țară și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.
Pasul Gutâi și Creasta Cocoșului
Printre cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș, se numără și faimoasa Creasta Cocoșului. Este o relicvă a unui crater vulcanic de mari dimensiuni, care s-a prăbușit complet, dar a lăsat în urmă o colină crenelată de aproape 200 de metri lungime, cu o înălțime de 1200 de metri. Peisajul este spectaculos, cu atât mai mult cu cât te poți bucura și de traseele montane din Munții Gutâi, la care poți ajunge din Baia Mare prin pasul Gutâi.
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare
Muzeul poate fi vizitat pe strada Dealul Florilor nr. 1 unde vei găsi un adevărat complex muzeal destinat tradițiilor maramureșene. Sunt reprezentate aici ocupațiile tradiționale principale, meșteșugurile și instalațiile tehnice, arta populară, ceramica, mobilierul, obiectele de uz casnic, elemente de arhitectură populară, portul și textilele de interior adunate din Chioar, Codru, Lăpuș și Maramureșul istoric. Muzeul Satului se întinde pe 6 hectare pe Dealul Florilor și cuprinde gospodării din toate cele patru zone etnografice, fiecare casă fiind înconjurată de construcții cu caracter economic. Muzeul s-a dezvoltat în jurul bisericii de lemn ce provine din satul Chechiș.
Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu Marmației
Este unul dintre puținele locuri unde te mai poți bucura de Maramureșul vechi, de acum două, trei secole, când arhitectura, casele, obiceiurile și tradițiile erau încă neschimbate. Muzeul cuprinde peste 30 de gospodării, unele mobilate complet cu piesele originale. Casele și gospodăriile conservate, sunt grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric: Cosău-Mara și Iza Inferioară până la Strâmtura, Iza Mijlocie, Vișeu-Borșa, subzona Tisei și bazinul Ruscovei. Pe lângă gospodăriile românești au mai fost reconstruite o locuință ucraineană, una maghiară și doua case evreiești (în interiorul uneia fiind amenajată o sinagogă sătească). Toate ulițele și potecile din satul recreat în cadrul muzeului de pe Delul Dobăieș converg către biserică. Biserica de lemn este cea mai veche construcție din muzeu (sec. al XVI-lea), ridicată din materiale refolosite de la o biserică mai veche adusă din satul Oncești de pe valea Izei.
Cimitirul Vesel din Săpânța
Cimitirul Vesel din localitatea Săpânța este faimos pentru crucile lui viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața decedaților. Pe unele cruci sunt scrise versuri în care sunt amintite, cu nuanțe comice și triste, cele mai importante evenimente din viața celor înhumați. Fondatul cimitirului a fost Stan Ioan Pătraș care, probabil, s-a inspirat dintr-o veche credință a strămoșilor noștri conform căreia trebuie să facem haz de necaz și să râdem de moarte, ca să îi petrecem cu inima mai ușoară pe cei plecați de lângă noi. Din 1935 datează prima cruce albastră cu epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate în lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber unic în lume.
Mănăstirea Bârsana, printre cele mai reprezentative obiective turistice din Maramureș
Aflat la ieșirea din localitatea Bârsana, ansamblul monastic de pe valea Izei este unicat în țară și în lume și unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș. Biserica istorică din Mănăstirea Bârsana se numără printre cele mai înalte din țară și este de o frumusețe rară, construită din bârne înnegrite din lemn, după tehnicile vechi din Maramureș. Complexul monahal de la Bârsana te așteaptă și cu un minunat Muzeu de icoane și carte veche. Intrarea se face pe o poartă tipic maramureșeană și întreaga așezare mănăstirească oferă vizitatorilor un colț rupt din rai, unde simți cu adevărat că ai ajuns în Maramureșul autentic.
Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești
Nu pleca din Maramureș fără să te abați pe la Dragomirești, unde vei putea vizita un muzeu unic în țară, singurul muzeu deocamdată închinat femeii. Mai este cunoscut și drept Muzeul Femeii Maramureșene și este amenajat în cea mai veche clădire de pe Valea Izei, construită din lemn de molid pe la 1720. Casa a aparținut Ilenei Chiș, iar după trecerea ei în neființă, a fost transformată în muzeu, aducându-se aici o mulțime de obiecte gospodărești, icoane, obiecte de artă populară donate de locuitorii satului. De asemenea, pot fi admirate haine și elemente deosebite ale portului popular maramureșan, precum și diverse unelte folosite de femei la munca lor în gospodărie.
foto: Wikipedia/ arhiva personală
Vezi şi trasee cu mocănița în România!
Citeşte şi Nazaret – cele mai frumoase locuri de vizitat!
Vezi şi cabane montane la altitudine din România!
Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!
Ultima modificare noiembrie 1, 2023 2:22 pm