Top 10 obiective turistice din Iași. Din Palatul Domnesc în Copou!

.

Palatele istorice, clădirile vechi, muzeele și locurile încărcate de legende se numără printre cele mai importante obiective turistice din Iași, pe care nu trebuie să le ocolești dacă vizitezi Capitala Moldovei. Orașul este din ce în ce mai modern, curat și îngrijit, iar strălucirea lui de odinioară, când găzduia baluri și întruniri regale. se regăsește în multe dintre locurile lui faimoase.

Mergi la Iași pe urmele lui Ștefan cel Mare, pe urmele lui Eminescu și ale lui Creangă. Descoperă cele mai importante obiective turistice din Iași, locuri renumite unde s-a scris istorie, unde au pășit regi și unde s-a înfăptuit unirea unui popor cu un singur suflet.

Palatul Culturii sau Palatul Domnesc, cel mai important pe lista cu obiective turistice din Iași

Palatul Culturii și Grădina Publică Palas

Palatul Culturii din Piața Ștefan cel Mare, restaurat de curând și redeschis publicului larg, este una dintre cele mai frumoase și impozante clădiri din România. Chiar dacă nu ai timp să vizitezi tot centrul orașului Iași, la Palatul Culturii este musai să te oprești măcar o oră. Palatul a fost inaugurat în 1926 de către Regele Ferdinand, este construit în stil neogotic și a fost ridicat pe ruinele Curții Domnești medievale.

În prezent,  Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național Moldova ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu precum și Biblioteca Gheorghe Asachi. O poveste spune că palatul din Iași trebuia să aibă 365 de camere, câte zile are anul, dar din cauza unor lucrări de consolidare au ieșit doar 298 de camere. Celebru este și turnul cu ceas al palatului, care îți va aminti de Castelul Peleș. Îl poți vizita și poți urca în turn, să admiri de sus cele mai frumoase străzi din centrul orașului.

Muzeul Unirii și Piața Unirii

Muzeul Unirii obiective turistice din Iasi

Capitala Moldovei este încărcată de istorie și la fiecare pas pe străzile din centru găsești clădiri impunătoare, pline de povești vechi. Dacă vrei să descoperi mai multe despre istoria acestui oraș, trebuie să vizitezi și Muzeul Unirii, aflat pe strada Alexandru Lăpușneanu la nr. 14.

Muzeul este găzduit în faimoasa Casa Catargiu, proprietate a mai multor familii de boieri faimoși, dar și reședința domnească a lui Alexandru Ioan Cuza și apoi a regelui Ferdinand. Muzeul expune piese de istorie evocând Revoluția de la 1848 și Unirea Moldovei cu Țara Românească din 1859 (documente, piese de mobilier și obiecte de decorație interioară, obiecte ce au aparținut lui Al. I. Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri și altor personalități ale epocii).

Statuia din bronz a domnitorului Cuza se află în inima Pieței Unirii, piață în care s-a jucat prima dată hora unirii, la 24 ianuarie 1859, când au fost unite Modova și Țara Românească.

Catedrala Mitropolitană din Iași

Este una dintre cele șase catedrale din România, iar planul inițial de construcție a fost întocmit de domnitorul Mihail Sturdza în 1826. De atunci, planurile au mai fost schimbate, clădirea a fost ridicată, renovată, modificată de câteva ori pentru a deveni azi bijuteria arhitecturală în stil renascentist.

Catedrala Mitropolitană din Iași are hramul Sfânta Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe și este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat și de pelerinaj din țară.

Ceea ce o face deosebit de apreciată de public este pictura ei interioară, semnată de maestrul Gheorghe Tăttărescu.

Teatrul Național Vasile Alecsandri

Teatrul Național obiective turistice din Iași

Aflat pe strada Agatha Bârsescu la nr. 18, Teatrul Național din Iași este considerat a fi cel mai vechi și cel mai frumos lăcaș de acest gen din țară. Inițial, compania de teatru a fost înființată în 1840, sub direcțiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. Actorii jucau într-o clădire din Copou, care a fost distrusă însă de un incendiu puternic. Câțiva ani mai târziu a fost construită clădirea actuală, împreună cu o uzină electrică proprie care a însemnat de fapt începutul iluminatului electric în Iași, la 1 decembrie 1896.

Clădirea Teatrului Național este o veritabilă bijuterie arhitectonică adăpostind adevărate monumente de artă: Cortina pictată în 1896 de meșterul vienez M. Lenz și terminată de unul din discipoli, prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească); Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii; Plafonul pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în stucatura rococo

Palatul Roznovanu, sediul Primăriei

Faimosul Palat Roznovanu este azi sediul Primăriei din Iași și poate fi vizitat parțial. Până în 1891, când este vândută statului, clădirea este reședință a familiei Rosetti – Roznovanu, cea mai puternică și mai influentă familie din arena politică moldavă. Fiind una din cele mai importante case ale Iașului, a găzduit numeroase personalități și a fost martora unor evenimente istorice semnificative. Prin acest palat s-au perindat domnitorul Mihail Sturdza, Hariclea Darclee, regele Ferdinand și apoi Carol I și a găzduit ministere și legații străine în perioada celor două războaie mondiale.

Mănăstirea ”Sf. Trei Ierarhi”

Este imposibil să vizitezi Iașiul și să nu te oprești câteva minute pentru liniște și reculegere la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi. Fiind situată în centrul istoric, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (fosta Ulița Mare), Biserica Trisfetitelor a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească. Ea este construită în stil bizantin, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.

În această biserică au fost aduse, în iunie 1641, moaștele Sfintei Parascheva, trimise de patriarhia și sinodul de la Constantinopol în semn de recunoștință pentru acțiunile și donațiile generoase ale domnitorului Vasile Lupu. Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci. În curtea bisericii a fost construită o mănăstire din care azi se mai poate vedea clădirea cu Sala Gotică. Din 1997, în incinta mănăstirii a fost dezvelit bustul lui Mihai Eminescu care a locuit o vreme aici.

Casa Dosoftei

Casa Dosoftei, numită și Casa cu arcade, se pare că a fost sediul primei tiparnițe din Moldova și locuința mitropolitului Dosoftei. Unii istorici sunt de părere că este cea mai veche clădire din Iași, de pe vremea lui Vodă Lăpșneanu. Alții consideră că a fost construită în vremea lui Ștefan cel Mare, prin anii 1490, și să făcea parte din zidul de apărare.

Casa Dosoftei este situată în centrul orașului, pe str. Anastasie Panu nr. 69, în preajma vechii Curți Domnești, vizavi de Biserica „Sf. Neculai Domnesc”. În prezent, ea găzduiește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași, înființată în 1970.

Bojdeuca lui Ion Creangă

Casă modestă din cartierul Țicău,  în care a locuit Creangă între anii 1872 și 1889, a fost adesea și adăpostul poetului Mihai Eminescu. Cu siguranță, multe dintre scrierile celor doi au fost inspirate de dialogurile intense pe care le purtau în bojdeuca din Țicău.

Aceasta este azi prima casă memorială din România. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca turiștilor a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stânga intrării, împreună cu soția, trei copii și bunica. El povestea tuturor că Ion Creangă obișnuia să hrănească o adevărată armată de pisici, pe care le boteza după numele oamenilor importanți din viața lui.

Mănăstirea și Turnul Goliei

Turnul de la Mănăstirea Golia

Ridicată, probabil, în vremea domnitorului Vasile Lupu, mănăstirea era o adevărată fortăreață și se deosebește prin structura ei masivă de multe alte biserici și mănăstiri vechi din țară.

Mănăstirea este înconjurată de un zid înalt, prevăzut la colțuri cu turle ridicate în 1667 și un turn-clopotniță refăcut la 1900. Zidurile de incintă au o înălțime de 9 m și o grosime de peste 1 m, cu un brâu de sprijin în interior, pe care cândva se patrula. În incintă se mai păstrează o casă cu coloane din secolul al XVIII-lea, unde a locuit temporar și Ion Creangă cât a fost diacon la Golia. Aproape de turn se află și o cișmea din vremea lui Alexandru Moruzi.

Mănăstirea poate fi vizitată pe strada Cuza Vodă la nr. 51, iar turiștii sunt atrași să urce îndeosebi în Turnul Goliei, înalt de aproape 30 de metri, cu o scară cu 120 de trepte.

Grădina Botanică din Iași și parcul Copou

După ce ai vizitat mai multe obiective turistice din Iași pline de culoare, de istorie și legende, trebuie să te relaxezi în Grădina Botanică din Copou. A fost prima grădină botanică universitară din țară, înființată în anul 1856, și poartă numele fondatorului ei, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu.

Grădina Botanică din Iași este cea mai mare din ţară și este unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate. Amenajarea grădinii s-a făcut pe Dealul Copou, acolo unde trăiește teiul argintiu al lui Mihai Eminescu. Ai nevoie de cel puțin trei zile pentru a străbate toate zonele grădinii, serele cu plante exotice și mediteraneene, aleile din jurul lacului, parcul cu trandafiri sau crângurile cu sute de specii de arbori și arbuști.

Vezi si Gradina Botanica din Bucuresti!

Ultima modificare ianuarie 12, 2023 4:27 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale